Βάσεις 2016: Αυτή είναι η πιο πιθανή ημερομηνία
Οι βάσεις 2016 αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα και απ' ότι φαίνεται αυτή είναι η πιο πιθανή ημερομηνία!

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ βάσεις 2016

Οι βάσεις 2016 αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα!

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία από το Υπουργείο Παιδείας, η πιο πιθανή παραμένει η Δευτέρα 22 Αυγούστου. 

Δες εδώ πρώτος τα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ βάσεις 2016

Δες εδώ όλες τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις βάσεις 2016 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα οι αριστούχοι αυξήθηκαν ελάχιστα σε σχέση με πέρυσι και έφτασαν τους 5.104.

Σε όλα τα υπόλοιπα πεδία οι περισσότερες Σχολές θα κάνουν «βουτιά», ενώ σε έναν μικρότερο αριθμό σχολών θα υπάρξουν μικρές αυξομειώσεις σε σχέση με πέρυσι.

Η μεγαλύτερη πτώση αναμένεται στο 4ο Πεδίο, όπου υπάρχουν τα Παιδαγωγικά Τμήματα (Νηπιαγωγοί και Δάσκαλοι). Ωστόσο αυτό δεν οφείλεται στις επιδόσεις των υποψηφίων όσο στη θετική αντιστοιχία θέσεων εισακτέων και υποψηφίων.

αύξηση των εισακτέων, όπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα, αφορά μόνο στις σχολές των ΤΕΙ, στις οποίες οι νέοι φοιτητές αυξάνονται κατά 2.000. Αντιθέτως, στα ΑΕΙ οι προσφερόμενες θέσεις μειώνονται κατά 345 σε όλη τη χώρα.

Το υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων κατέληξε σε κατανομή των εισακτέων ανά ίδρυμα και τμήμα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όπως εμφανίζεται στον πίνακα που ακολουθεί, αφού έλαβε υπόψη του

α) τον αριθμό των εισακτέων κατά το σχολικό έτος 2015-2016
β) τα αιτήματα των Τμημάτων κάθε ιδρύματος για τον βέλτιστο αριθμό θέσεων ανά Τμήμα
γ) τα καταγεγραμμένα από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου προβλήματα ανά Τμήμα και
δ) στοιχεία σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις των ιδρυμάτων.

Αριθμός ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ
Κατηγορία Ιδρύματος     2015      2016     Μεταβολή
Εισακτέοι ΑΕΙ                   44.200    43.855     – 345
Εισακτέοι ΤΕΙ                   24.130    26.130   + 2.000
Σύνολο                             68.330    69.985   + 1.655

Εκείνοι που έφτασαν πάνω από τα 19.000 αγγίζοντας την… τελειότητα είναι 758, ενώ συνολικά 5.104 υποψήφιοι κινήθηκαν μεταξύ 18.000 και 20.000 μορίων.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις ανά πεδίο για τις Βάσεις 2016

Αν και όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενες εκτιμήσεις φέτος είναι μια χρονιά που οι ειδικοί έχουν δυσκολευτεί ιδιαίτερα να «προβλέψουν» την πορεία των Βάσεων 2016 λόγω της αλλαγής του συστήματος, αναμένεται κατά κύριο λόγο μια «πτώση στα μόρια»

Οι ελάχιστοι αριστούχοι αλλά και η απογοητευτική εικόνα των χαμηλών μορίων είναι η κύρια αιτία της βουτιάς των βάσεων. Ενδεικτικό είναι, το ότι οι υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 7.000 μόρια, φτάνουν τους 19.863.

1ο επιστημονικό πεδίο

Η Νομική θα παραμείνει σταθερά πάνω από τα 18.000 μόρια ειδικά στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Παρά τις χαμηλές επιδόσεις αρκετών στο μάθημα των Αρχαίων οι περιορισμένες επιλογές συνεπάγονται και περιορισμένες θέσεις εισακτέων στο εν λόγω πεδίο.

2ο επιστημονικό πεδίο

Οι πολυτεχνικές σχολές κατά πάσα πιθανότητα θα ανέβουν λίγα μόρια, ειδικά όσον αφορά τα ιδρύματα που βρίσκονται στην Αθήνα. Η μεγαλύτερη άνοδος αναμένεται να είναι 300 μόρια σε συγκεκριμένες σχολές.  Για παράδειγμα οι Ηλεκτρολόγοι του ΕΜΠ αναμένεται να ξεπεράσουν τα 18.600 μόρια.

Σταθερά θα παραμείνουν τα περιφερειακά ιδρύματα ενώ πτώση που μπορεί να ξεπεράσει τα 500 μόρια αναμένεται στα ΤΕΙ κυρίως λόγω της συσσώρευσης μεγάλου ποσοστού υποψηφίων που έγραψε κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά καθώς αποτελούν μάθημα βαρύτητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεύτερο επιστημονικό πεδίο συγκεντρώνει πολλαπλάσιο αριθμό σχολών σε σχέση με άλλα.

Οι περίπου 20.000 υποψήφιοι που συγκεντρώνονται σε αυτό θα πιέσουν τα μεσαία τμήματα αλλά κυρίως τα χαμηλόβαθμα προς τα κάτω Επομένως αναμένεται όλες οι σχολές από τις πιο υψηλόβαθμες Ψυχολογία π.χ έως και τις χαμηλόβαθμες να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν λίγο τα μόρια εισαγωγής.

3ο Επιστημονικό πεδίο

Ανοδική ακόμα και με 300 μόρια πάνω αναμένεται η πορεία στη Βιολογία,  την Κτηνιατρική και τη Φαρμακευτική.

Το ίδιο ισχύει και για τα ΤΕΙ όπου θα διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο στα μόρια εισαγωγής και φυσικά για τις Ιατρικές σχολές.

Κάπου εδώ να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πεδίο είναι το μόνο που οι υποψήφιοι ανταποκρίθηκαν τα μέγιστα επομένως αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο των βάσεων.

4ο επιστημονικό πεδίο

Όπως είναι ήδη γνωστό οι Παιδαγωγικές σχολές αναμένεται να έχουν την μεγαλύτερη βουτιά στα μόρια. Ακόμα και οι σχολές με μεσαίες βαθμολογίες θα χάσουν εκατοντάδες μόρια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί εκτιμητές πριν καν ξεκινήσουν οι εξετάσεις σημείωναν ότι ο αποκλεισμός των παιδαγωγικών από τις άλλες ανθρωπιστικές σπουδές θα φέρει κατακόρυφη πτώση και πως όσοι υποψήφιοι δηλώσουν το 4ο πεδίο θα είναι τυχεροί καθώς θα μπουν σε σχολές με πολύ χαμηλούς βαθμούς.

Οι υποψήφιοι που πήραν το ρίσκο ενός 5ου μαθήματος ήταν λίγοι όμως οι επιδόσεις τους ήταν πολύ χαμηλές.

5ο επιστημονικό πεδίο

Οι οικονομικές σχολές οι οποίες αναμένεται να πέσουν από 100 έως 600 μόρια.

Ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχτούν ορισμένα ΤΕΙ που κυμαίνονται κοντά ή και κάτω από τη βάση με την εκτιμώμενη πτώση να φτάνει ακόμα και τα 800 μόρια.

Οι χαμηλές επιδόσεις και οι περιορισμένες επιλογές οδηγούν τις οικονομικές σχολές από την άνοδο των προηγούμενων ετών στην πτώση ακόμα και σε περιζήτητα τμήματα που δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρουν να διατηρήσουν έστω και τα περσινά επίπεδα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;