Διακοπές στην Κίμωλο! Ό,τι πρέπει να ξέρεις!
Οι πειρατές την αποκάλεσαν Αρζαντιέρα, δηλαδή «Ασημένια», για τη μοναδική της λάμψη

Οι πειρατές την αποκάλεσαν Αρζαντιέρα, δηλαδή «Ασημένια», για τη μοναδική της λάμψη.

Άλλοι πάλι της απέδωσαν τα επίθετα «Εχινούσα» και «Εχιδνούσα» για τα μυστικά που κρύβει η γη και η θάλασσά της. Ανόθευτη, απέριττη, η Κίμωλος, αυτή η λευκή πινελιά στο γαλάζιο Αιγαίο, αν και γέννημα του θυμού των ηφαιστείων, προσφέρεται για πραγματική χαλάρωση. Έλα να σου συστήσω, λοιπόν, έναν υπέροχο τόπο με υπέροχους ανθρώπους!

Τα αμέτρητα κατάλευκα εκκλησάκια που στολίζουν κάθε γωνιά, κάθε λόφο και κάθε βράχο αυτής της ασημένιας πινελιάς του Αιγαίου παρατηρούν σιωπηλά τα βήματά μου. Η άφιξή μου στην Ψάθη, το λιμανάκι της, ήταν η αρχή για μια ανακάλυψη ενός γνήσιου τόπου που μέχρι τώρα πίστευα ότι δεν έχει να προσφέρει τίποτα περά από παρθένες παραλίες.

Η Κίμωλος, λοιπόν, δεν έχει Χώρα, ούτε χωριά, αλλά ένα Χωριό -κι αυτό ψηλά στο λόφο. Λευκό, περιποιημένο, καθαρό, με το μεσαιωνικό του Κάστρο του, δεσπόζει στην κορυφή. Έχει επίσης ένα κεντρικό πλακόστρωτο δρομάκι, την Αγορά, για να βολτάρεις, να χαζέψεις, να διασκεδάσεις και να γνωρίσεις όλο τον κόσμο.

Αν πάλι θέλεις αεράκι θαλασσινό, ο δρόμος θα σε οδηγήσει στους μικρούς οικισμούς με τα γραφικά σπιτάκια των ψαράδων. Γούπα και Καρράς είναι μόνο μερικοί από τους πιο πολύχρωμους, με τα «σύρματα» (σπίτια που φυλάσσουν τις βάρκες) να αποτελούν την πιο χαρακτηριστική καρτποστάλ. Δεν υπάρχουν ξενοδοχειακά μεγαθήρια, παρά μικρά ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους προσεγμένες μονάδες που καταφέρνουν να συνδυάσουν αυθεντική πολυτέλεια με παραδοσιακό στυλ, ικανοποιώντας πιο υψηλά standards. Δεν θα βρεις πολύβουες παραλίες, παρά πανέμορφους κολπίσκους, που θυμίζουν Καραϊβική.

Τα τιρκουάζ νερά και η κατάλευκη άμμος τους κερδίζουν συνέχεια φανατικούς θαμώνες, ενώ τυχεροί δεν είναι άλλοι από τους απανταχού σκαφάτους που τις ανακαλύπτουν κάθε καλοκαίρι. Στο τραπέζι η λέξη «gourmet» δεν έχει θέση. Ούτε στημένα μαγαζιά υπάρχουν.

Εδώ θα γυρίσεις το χρόνο πίσω και θα γευτείς σε περιποιημένες ταβερνούλες μαμαδίστικες συνταγές από πρώτες ύλες που έρχονται κατευθείαν από τα μποστάνια των ντόπιων. Θα θυμηθείς πώς μυρίζει η αληθινή ντομάτα, θα γευτείς το αλάτι της θάλασσας, τρώγοντας φρέσκο ψάρι, και θα νιώσεις το άρωμα από τα βοσκοτόπια την ώρα που δοκιμάζεις ντόπιο κρέας. Αν ψάχνεις ξέφρενη νυχτερινή ζωή, μην έρθεις εδώ, γιατί η ίδια έχει επιλέξει να ζει ήρεμα, μακριά από την ένταση της πόλης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν απολαμβάνει το ποτό της σε μικροσκοπικά μπαράκια κάτω από το καλοκαιρινό φεγγάρι.

Είναι σεμνή, ταπεινή, αυθεντική και αυτό είναι κάτι που αντικατοπτρίζεται και στους κατοίκους της. Είναι παιχνιδιάρα και αυτό διακρίνεται στα περίεργα γλυπτά πετρώματα που η φύση δημιούργησε μαζί της.

Κι αν πριν κάποια χρόνια δεν είχε τις κατάλληλες υποδομές για να σε φιλοξενήσει, η Κίμωλος ως παράδεισος για κατοίκους και επισκέπτες είναι υπόθεση της τελευταίας πενταετίας. Είναι μια νεαρά που τώρα αρχίζει να «αναπτύσσεται», ευτυχώς με ήπιους ρυθμούς, και σε καλεί να ζήσεις μια αυθεντική εμπειρία διακοπών. Αν τώρα είσαι από αυτούς που θα την επιλέξουν μόνο για μια μονοήμερη εκδρομή από τη γειτονική Μήλο, απλώς θα χάσεις όλη τη μαγεία που προσμένει απλόχερα να σε… φιλέψει!

 

TO HΞΕΡΕΣ ΟΤΙ

  • η Κίμωλος οφείλει το όνομά της στον πρώτο οικιστή, τον Κίμωλο, σύζυγο της Σίδης, κόρης του Ταύρου;
  • από τα αρχαία χρόνια ήταν «μονόπολις», είχε δηλαδή ένα μόνο χωριό.
  • σήμερα ζουν περίπου 600 μόνιμοι κάτοικοι, oι περισσότεροι από τους οποίους μένουν στο Χωριό;
  • ο παλιότερος οικιστικός πυρήνας του είναι το μεσαιωνικό Κάστρο του 14ου-16ου αι.;
  • ο Μητροπολιτικός Ναός της Κιμώλου, η Παναγία η Οδηγήτρια, οικοδομήθηκε με την προσωπική εργασία όλων των ανθρώπων του νησιού;

 

  • υπάρχει βυθισμένη πολιτεία στην περιοχή Ελληνικά;

 

  • παρά το μικρό της μέγεθος, η Κίμωλος έχει πάνω από 80 εκκλησίες; Μάλιστα, 8 από αυτές του 16ου και 17ου αι. προστατεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού.
  • η ηφαιστειακή δραστηριότητα στο νησί βρίσκεται πίσω από τους ασυνήθιστους γεωλογικούς σχηματισμούς, τις θερμές πηγές καθώς και τα βιομηχανικά ορυκτά; Από τα τελευταία η κιμωλία γη, ένα μοναδικό για τις λευκαντικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες είδος αργίλου, έδωσε το όνομά της στη γνωστή μας κιμωλία χάρη στη μεταξύ τους ομοιότητα.
  • μεταξύ της πανίδας της Κιμώλου συγκαταλέγονται η μεσογειακή φώκια Μοnachusonachus, η μπλε σαύρα και η δηλητηριώδης σπάνια κόκκινη οχιά, γνωστή ως Vipera Lebetina;

 

  • το Σκιάδι, ένα τεράστιο πέτρινο μανιτάρι στο ΒΔ τμήμα της Κιμώλου, είναι ενταγμένο στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου;

 

  • στην περιοχή Πράσα λειτουργούσαν ιαματικά λουτρά; Σήμερα, ωστόσο, δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένα.
  • η Πολύαιγος, το νησί που βρίσκεται απέναντι, είναι ακατοίκητο; Eκεί ζουν μόνο κατσίκες (αίγες), έχει χαρακτηριστεί τόπος με ιδιαίτερη γεωλογική και οικολογική αξία και έχει ενταχθεί στο Natura 2000.
  • εκτός από την Πολύαιγο, στην Κίμωλο ανήκουν και άλλα μικρότερα νησάκια, όπως οι Άγιος Ευστάθιος, Άγιος Γεώργιος, Πρασονήσι, Πυργονήσι κ.λπ.;
  • στο Πρασονήσι υπάρχουν τα ερείπια ενός αρχοντικού; Mάλιστα λένε ότι εδώ ερχόταν η Φρειδερίκη για τα ιαματικά της λουτρά!
  • η εξόρυξη του πωρόλιθου αποτέλεσε σημαντική πλουτοπαραγωγική πηγή για τους κατοίκους;

Φωτογραφίες και video από το travelstyle.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Απρ. 2024
Μπά
22:00
-
Ρεά
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
30 Απρ. 2024
ΜΑΚ
ΗΜ
46 - 37
ΠΑΟ
30 Απρ. 2024
ΟΣΦΠ
21:30
-
BARC

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1