Απεργίες στη Γαλλία: Τι ακριβώς συμβαίνει;
Όλοι ακούμε για τις απεργίες στη Γαλλία αλλά έχετε καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί οι Γάλλοι απεργούν;

Απεργίες στη Γαλλία

Το τελευταίο καιρό ακούμε συνέχεια για το “απεργιακό χάος” που επικρατεί στη Γαλλία, την πιθανότητα να “τιναχθεί στον αέρα το Euro 2016” αλλά πόσες φορές έχετε ακούσει τον πραγματικό λόγο που γίνονται οι απεργίες στη Γαλλία;

Ψάχνοντας για το θέμα βρήκα μια λίστα με τις απεργίες που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής για το επόμενο διάστημα (έρχονται και άλλες) και θα μπορούσα να πω, με κίνδυνο να διαψευστώ, ότι στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο, τόσο μαζικό, σε όλη την χώρα.

Στη Γαλλία αυτή τη στιγμή δεν απεργούν οι εργαζόμενοι μόνο στο Παρίσι αλλά σε όλη τη χώρα. Υπάρχουν πόλεις που δεν έχουν μέσα μαζικής μεταφοράς για περίπου ένα μήνα. Παράλληλα, γίνονται συνεχώς διαδηλώσεις είτε σε μεγάλες πόλεις όπως το Παρίσι, η Lyon ή μικρότερες όπως το Montpellier, η Toulouse, με εικόνες αστυνομικής βίας “που κάνουν τον γύρο του κόσμου” και θα έλεγα πώς είναι ιδιαίτερα γνώριμες στο ελληνικό κοινό.

Γιατί συμβαίνουν όμως όλα αυτά; Αφορμή για τις αναταραχές αποτέλεσε η αυτόματη έγκριση με προεδρικό διάταγμα ενός νομοσχεδίου με μεταρρυθμίσεις στο εργατικό δίκαιο της Γαλλίας.

Για να κατανοήσετε όμως γιατί οι Γάλλοι είναι στους δρόμους πρέπει πρώτα να δούμε εν συντομία τι ισχύει όσον αφορά την εργασία και τα δικαιώματα της στη Γαλλία. 

Αρχικά οι Γάλλοι εργάζονται μόνο 35 ώρες την εβδομάδα. Εάν οι εργαζόμενοι χρειαστεί να ξεπεράσουν αυτό το ωράριο, τότε σίγουρα θα πληρωθούν υπερωρίες. Παράλληλα, ανάμεσα σε κάθε βάρδια, θα πρέπει να μεσολαβούν 11 ώρες ξεκούρασης. Οι Γάλλοι 11:00-12:00 κάνουν διάλειμμα για φαγητό. Όποιος έχει βρεθεί στη Γαλλία θα γνωρίζει πολύ καλά ότι εκείνες τις ώρες δε λειτουργεί πραγματικά τίποτα. Η λογική της μιας ώρας διαλείμματος ήταν ο καθένας να έχει χρόνο να πάει μέχρι το σπίτι του για να γευματίσει, βέβαια με την εξέλιξη των μεγάλων πόλεων κάτι τέτοιο πλέον δεν είναι εφικτό λόγω των αποστάσεων.  Παράλληλα, να τονίσουμε πώς παρ’ ότι οι Γάλλοι δουλεύουν τόσο λίγες ώρες έχουν υψηλότερα ποσοστά παραγωγικότητας από τους Γερμανούς που δουλεύουν πολύ παραπάνω!

Απεργίες στη Γαλλία

Η διαφορά βρίσκεται μόνο στα ποσοστά ανεργίας, τα οποία στη Γαλλία αγγίζουν το 10.5 %. Εκεί βασίζει η γαλλική κυβέρνηση το νομοσχέδιο, αναφέροντας ότι ως στόχο έχει τη μείωση της ανεργίας, καθώς μέσω της χαλάρωσης της νομοθεσίας, οι εργοδότες θα προχωρούν ευκολότερα σε νέες προσλήψεις.

Με το νέο νομοσχέδιο στη Γαλλία οι εργοδότες πλέον θα μπορούν να ζητούν από τους εργαζομένους να δουλεύουν έως και 46 ώρες την εβδομάδα -σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και 60- χωρίς να αμείβονται με βάση τις υπερωρίες. Ακόμα, θα είναι ακόμα ευκολότερο για τους εργοδότες να προχωρούν σε προσλήψεις ή απολύσεις.

Μπορεί το εργασιακό σύστημα στη Γαλλία να ευθύνεται σε κάποιο βαθμό για τα ποσοστά ανεργίας αλλά κατά την ταπεινή μας γνώμη σίγουρα δεν είναι μόνο αυτό. Η αιτία για ένα κοινωνικό φαινόμενο όπως η ανεργία ποτέ δεν είναι μια.

Όταν στη Γαλλία 1 στους 2 Μουσουλμάνους ή  γενικότερα Άραβες (ανεξαρτήτως εάν ασχολούνται με τη θρησκεία τους ή όχι) δε μπορούν να βρουν δουλειά επειδή είναι Άραβες, τότε μπορείτε να κατανοήσετε ότι ένα μεγάλο ποσοστό της ανεργίας οφείλεται αλλού. Για να μιλάμε με αριθμούς οι Άραβες στη Γαλλία είναι γύρω στα 5 εκατομμύρια πλέον.

Απεργίες στη Γαλλία

Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι πώς οι Γάλλοι, είτε με αφορμή το νομοσχέδιο, είτε με αφορμή το συνταξιοδοτικό δεν είναι σε θέση να ανεχθούν τα μέτρα λιτότητας που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση τους. Η Γαλλία όπως και όλη η Ευρώπη είναι σε κρίση. Μόνο που οι Γάλλοι ακινητοποιώντας μαζικά τη χώρα,  βγαίνουν σχεδόν όλοι στους δρόμους και διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Εκεί είναι η τεράστια διαφορά.

Παράλληλα να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με έρευνες υπάρχει ένα 13% των Γάλλων που είναι υπέρ των αλλαγών που προτείνει η κυβέρνηση. Το 13% ωστόσο μπροστά σε έναν ολόκληρο γαλλικό λαό μπορείτε να καταλάβετε εύκολα πόσο μικρό ποσοστό είναι.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα διαβάσετε ότι το Euro 2016 “μπορεί να τιναχθεί στον αέρα” ή ότι επικρατεί “χάος” στη Γαλλία και ο κόσμος ταλαιπωρείται, θα γνωρίζετε τον πραγματικό λόγο που συμβαίνουν όλα αυτά.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πλήρης Απασχόληση

04-01-2024

Κηφισιά

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
07 Μαϊ. 2024
Παρ
FT
0 - 1
Μπο
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
07 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
ΤΕΛ
81 - 70
ΜΑΚ
08 Μαϊ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;