Η μανία της υγιεινής διατροφής...
Διάβαζα ένα περιοδικό σήμερα το πρωί και είδα μια διαφήμιση για προϊόντα υγιεινής διατροφής, του στυλ ακατέργαστα κλπ κλπ.

healthy

Διάβαζα ένα περιοδικό σήμερα το πρωί και είδα μια διαφήμιση για προϊόντα υγιεινής διατροφής, του στυλ ακατέργαστα κλπ κλπ. Πόσα τέτοια έχουν βγει τα τελευταία χρόνια; Σαν να κάνει η ζωή (και η διατροφή μας) έναν κύκλο και από τα ακατέργαστα, πήγαμε στα κατεργασμένα και τώρα πάλι κάνουμε στροφή και το γυρνάμε στην υγιεινή διατροφή.

Ωραία όλα αυτά μέχρι εδώ. Πρέπει, είναι απαραίτητο να φροντίζουμε τον εαυτό μας και τη διατροφή μας και όλα όσα μας περιβάλλουν, ειδικά αυτές τις εποχές που υπάρχουν και τα μέσα να το κάνουμε. Πότε όμως όλο αυτό αρχίζει να γίνεται αρρώστια; Γιατί, μην γελιόμαστε, το άλλο άκρο, η μανία με την υγιεινή διατροφή είναι εξίσου επικίνδυνη με το να τρως κάθε μέρα junk φαγητό.

Ειδικά τώρα τη Σαρακοστή μπορεί κάποιος να κάνει διδακτορικό πάνω σε ανθρώπους που στο όνομα της «υγιεινής διατροφής» κάνουν τραγικά λάθη στη διατροφή τους και κάνουν μεγαλύτερο κακό από καλό στον εαυτό τους.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπαίνει κάποιος σε αυτή τη «διαδικασία». Πολλοί είναι σωστοί και προσωπικοί και δεν μπορώ να τους κρίνω. Αν κάποιος είναι συνειδητοποιημένος και είναι όντως ο τρόπος που ζει και θα ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ να ζει, τότε ναι, μιλάμε για αλλαγή προς το καλύτερο που θα έχει θετικές επιπτώσεις. Αλλά ρε παιδιά, δεν μπορώ να ακούω μαλακίες από ανθρώπους που δεν ξέρουν τι σκατά κάνουν και προσπαθούν να με πείσουν ότι ζουν καλύτερα τη ζωή τους!

Μια από τις μπαρούφες που ακούω είναι ότι θέλουν να δοκιμάσουν έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής γιατί δεν τους αρέσει πλέον ο κόσμος έτσι όπως έχει γίνει. Ναι…Τρώνε λοιπόν τα ακατέργαστα κλπ κλπ αλλά έχουν 800 ευρώ κινητό (γιατί αυτό είναι πολύ εναλλακτικό), πηγαίνουν ξενυχτάνε, πίνουν, φοράνε τα ρούχα των πολλών ευρώ και κάνουν και διάφορα άλλα που καταστρέφουν αργά και βασανιστικά τον πλανήτη. Και γαμώ.

Επίσης, τσαντίζομαι πάρα πάρα πολύ όταν τους ακούω να χρησιμοποιούν την νηστεία για να δηλώσουν ότι καθαρίζουν τον εαυτό τους. Δεν σκέφτονται ότι η υγεία τους και ο εαυτός τους δεν καθαρίζεται με 1 μήνα καλή διατροφή όταν μετά από αυτόν τον μήνα την πέφτουν με την πρώτη ευκαιρία στα κοκορέτσια, τα σουβλάκια και τα μπέργκερς. Επίσης, δεν σκέφτονται ότι ακόμα και η νηστεία μπορεί να έχει μέσα junk food και μπορεί να κάνει επίσης κακό. Δεν συζητώ γι’αυτούς που δεν σκέφτονται ότι κόβοντας συγκεκριμένες ομάδες φαγητών από την διατροφή τους (αυτό ισχύει και για αυτούς που το κάνουν ανεξαρτήτως νηστείας) κάνουν τρομακτικό κακό στην υγεία τους.

Το κορυφαίο όμως νομίζω είναι ότι χρησιμοποιούν αυτές τις διαδικασίες για να κρύψουν την πρόθεσή τους να χάσουν κιλά. Κανείς δεν σκέφτεται ότι όταν μετά την νηστεία επιστρέψουν στις κανονικές τους συνήθειες θα τα ξαναπάρουν τα κιλά που έχασαν (αν έχασαν, γιατί η νηστεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα παχυντική) γιατί πολύ απλά δεν θα κάνουν συντήρηση.

Το ένα σοβαρό θέμα που προκύπτει από αυτό είναι ότι το χάσιμο κιλών τείνει να γίνει αυτοσκοπός. Όλοι θέλουν να γίνουν πιο αδύνατοι ανεξάρτητα αν πρέπει ή όχι, αν τους «πάει» στην τελική ή όχι. Έχουν μια εικόνα στο μυαλό τους και προσπαθούν να την πετύχουν ανεξαρτήτως σωστού ή λάθους. Το άλλο, ίσως σοβαρότερο θέμα, είναι το πώς προσπαθούν να χάσουν αυτά τα κιλά. Με τρόπους που κάνουν κακό, με τρόπους που προφανώς δεν επαρκούν. Γιατί μια σωστή διατροφή δεν φτάνει όταν κάθεσαι 20 ώρες το 24ωρο. Χρειάζονται και άλλα πράγματα για να συμπληρώσουν σωστά και αποτελεσματικά την διαδικασία όπως άσκηση, εξετάσεις υγείας, μείωση άγχους, αλλαγή καθημερινότητας. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνουν τα πράγματα και ευκολότερα και καλύτερα.

Την επόμενη φορά πάντως που κάποιος θα θελήσει να μου πει ότι του αρέσει η υγιεινή διατροφή, πριν το ξεστομίσει, ας θυμηθεί γιατί το κάνει στην πραγματικότητα ώστε να προετοιμαστεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του από το κράξιμο που θα έρθει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;