Γιατί χάνουν λεφτά οι καλοί παίκτες πόκερ;
Ο ειδικός στο διανοητικό κομμάτι του πόκερ, Jared Tendler, μιλάει για τους λόγους για τους οποίους παίκτες που μπορούν να κερδίζουν

Ο ειδικός στο διανοητικό κομμάτι του πόκερ, Jared Tendler, μιλάει για τους λόγους για τους οποίους παίκτες που μπορούν να κερδίζουν εκατομμύρια δολάρια στο πόκερ μπορούν να τα χάνουν με την ίδια ευκολία, καταλήγοντας ταπί.

Μια έκφραση που γράφουμε συχνά είναι «κέρδισε ένα τεράστιο ποσό που μπορεί να αλλάξει τη ζωή του». Όντως, συχνά τα χρηματικά έπαθλα για τους νικητές μεγάλων τουρνουά, όπως τα EPT, WPT, WSOP και τα αντίστοιχα online τουρνουά, μπορούν με άνεση να σου διασφαλίσουν καλό σπίτι, ένα καλό αυτοκίνητο και να περισσέψουν και αρκετά για να σε κρατήσουν μακριά από την αγορά εργασίας για σοβαρό χρονικό διάστημα.

Τότε όμως γιατί ακούμε εξίσου συχνά ιστορίες για ανθρώπους που ενώ έβγαλαν μικρές περιουσίες στα τραπέζια, δηλώνουν λίγο αργότερα ότι είναι ταπί, έχουν χρέη, ή χρειάζονται να δανειστούν χρήματα;

Πόκερ, όπως λόττο

Όπως εξηγεί ο Jared Tendler στο PokerStrategy.com, στην Αμερική υπάρχουν ανεπίσημα στοιχεία που καταλήγουν ότι κατά μέσο όρο, οι νικητές στις λοταρίες μένουν ταπί ή μένουν με το αρχικό τους κεφάλαιο, μέσα σε περίπου 5 χρόνια.

Ο λόγος, σύμφωνα με τον Tendler, είναι ότι η ξαφνική απόκτηση χρημάτων δεν συνεπάγεται και την γνώση της διαχείρισης των ποσών αυτών, είτε μιλάμε για το πόκερ, είτε μιλάμε για το λόττο . Ένας άνθρωπος που χτίζει την (όποια) περιουσία του αργά και σταθερά, μαθαίνει μέσα από αυτή την πορεία και να διαχειρίζεται σωστά τα χρήματά του.

«Είναι κάτι που το μαθαίνει κανείς (σ.σ. μιλάει για την οικονομική διαχείριση) και αν δεν έχεις καταλάβει ότι πρέπει να το μάθεις όταν θα πάρεις το 7αψήφιο ποσό, θα χάσεις πολλά χρήματα μέχρι να συνειδητοποιήσεις πόσο σημαντικό είναι».

«Μπορώ να ξανακάνω συνέχεια»

Ένα άλλο θέμα είναι η υπερβολική εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Το πιο απλό παράδειγμα υπερβολικής αυτοπεποίθησης, είναι το πόσο συχνά μπορεί να ξεχνάμε να επιλέγουμε προσεκτικά τα τραπέζια, τις θέσεις, αλλά και τα παιχνίδια μας.

«Οι άνθρωποι είναι πολύ κακοί στο να προβλέπουν το μέλλον: όταν όλα τους έρχονται εύκολα, θεωρούν μέσα τους ότι έτσι θα είναι η ζωή από δω και πέρα. Προφανώς, αυτό πάει χέρι-χέρι με την κακή οικονομική διαχείριση.»

Μάλιστα, η υπερβολική αυτοπεποίθηση είναι πρόβλημα όχι μόνο για τους «κομήτες» των τουρνουά, αλλά και για παίκτες που είναι στο κύκλωμα αρκετό καιρό και με επιτυχία. Όπως εξηγεί ο Tendler, οι καλοί παίκτες τείνουν να έχουν την εντύπωση ότι είναι ανίκητοι. «Λες και η επιτυχία είναι κτήμα τους και δεν γίνεται να τους αφαιρεθεί».

Το λάθος είναι να αντιμετωπίζει κανείς το πόκερ σαν ένα ΑΤΜ, άπ’ όπου μπορεί απλά να κάνει όσο μεγάλες αναλήψεις θέλει. Οι παίκτες κάποιες φορές ξεχνάνε τη δυναμική φύση του παιχνιδιού, ενώ κάποιοι άλλοι (συνήθως αυτοί που επιμένουν να «κυνηγάνε» την εξέλιξη του πόκερ, διαβάζοντας και μελετώντας) διατηρούν τον ενθουσιασμό τους για τις προκλήσεις που προσφέρει κι έτσι παραμένουν κερδοφόροι σε βάθος χρόνου.

Το κάψιμο του τζόγου

Όσο κι αν δε θέλουμε να το παραδεχτούμε, οι παίκτες πόκερ συχνά τζογάρουν, σε ζάρια, στοιχήματα και κάθε είδους τυχερό παιχνίδι. Άλλωστε, στην περίπτωση του Erick Lindgren, που αναφέραμε νωρίτερα, είναι δεδομένο ότι εκεί οφείλονταν τα χρέη του.

Όπως η υπερβολική αυτοπεποίθηση και η κακή οικονομική διαχείριση, αυτές οι συνήθειες δείχνουν ότι ο εκάστοτε παίκτης δεν αντιμετωπίζει σωστά τις μελλοντικές του προοπτικές σε βάθος χρόνου. Άλλωστε, το να διαχωρίσουμε την ικανότητα από την τύχη δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση «κι αυτοί νομίζουν ότι η κακή τύχη είναι κάτι που δε θα τους συμβεί ποτέ».

Ξανά από την αρχή

Τι κάνουμε λοιπόν, αν είμαστε σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά θέση;

«Όταν έχεις σκιστεί στη δουλειά για να φτάσεις στην κορυφή, ή για να φτάσεις σε ψηλότερα όρια, πάρε λίγο χρόνο, απόλαυσέ το και μετά πιάσε πάλι δουλειά. Πρέπει να συνεχίσεις να μαθαίνεις και να βελτιώνεσαι γιατί αυτό κάνουν όλοι και επιπλέον τώρα έχεις κι έναν στόχο στην πλάτη σου, που τον σημαδεύουν.

«Αν κινδυνεύεις να χρεοκοπήσεις, μην αρνείσαι την πραγματικότητα ότι είσαι σε αυτή τη θέση. Αν αρνηθείς το πώς έφτασες εκεί, θα τα κάνεις ακόμα χειρότερα, είναι σαν να βρίσκεσαι σε κινούμενη άμμο και να κουνιέσαι, θα βυθιστείς ταχύτερα. Δεν μπορείς να πάρεις πίσω αυτά που σε έφτασαν εκεί. Μπορείς μόνο να κάνεις βήματα προς μια καινούργια αρχή. Κάνε το μεθοδικά, απόλυτα εστιασμένος σε ένα στόχο, λες κι από αυτό κρέμεται η ζωή σου στο πόκερ»!

pokerlobby.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;