Έρευνα: Πόσο ναρκισσιστής είσαι ανάλογα με τι βλέπεις στη τηλεόραση;
Ποια προγράμματα της τηλεόρασης βλέπουν οι ναρκισσιστές;

 

45OmQxr

Είναι δυνατόν τα προγράμματα που επιλέγουμε να δούμε στη τηλεόραση να δείχνουν πόσο ναρκισσιστές είμαστε;

Μια ερευνητική ομάδα στις Η.Π.Α εξέτασε 565 άντρες και γυναίκες φοιτητές.

Η υπόθεση εργασίας ήταν ότι η καθημερινή έκθεση στην τηλεόραση συνδέεται με το σκορ των ατόμων στο πιο διαδεδομένο εργαλείο μέτρησης ναρκισσισμού που έχουν στη διάθεσή τους οι ψυχολόγοι, το ερωτηματολόγιο NPI, καθώς και για να απαντηθεί κατά πόσο οι προτιμήσεις για διαφορετικά είδη τηλεόρασης σχετίζονται με τον ναρκισσισμό.

Οι παράμετροι ήταν πολλές, κυμαίνονταν στο εξής πλαίσιο: τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς των ερωτηθέντων και τις συνήθειές τους ως τηλεθεατές.

Στα πλαίσια της έρευνάς της, η ομάδα ειδικών ζήτησε από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν ποια είδη τηλεόρασης από τα παρακάτω παρακολουθούν: δράση, περιπέτεια, κωμωδία, έγκλημα, ντοκιμαντέρ, δράμα, διασκέδαση, τηλεπαιχνίδια, δελτία ειδήσεων, πολιτικές εκπομπές, reality shows, σαπουνόπερες, αθλητικά, θρίλερ και talk shows.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναφέρουν πόσο χρόνο δαπανούν συνολικά στην παρακολούθηση τηλεόρασης και να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο NPI, ώστε να μετρηθούν τα επίπεδα ναρκισσισμού τους

Τα συμπεράσματα είναι πολύ ενδιαφέροντα!

tumblr_nv2kw8bvQx1tq4of6o1_500

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, τα οποία δημοσιεύονται σε σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό της Ένωσης Αμερικανών Ψυχολόγων, Psychology of Popular Media Culture:

Υψηλότερα επίπεδα ναρκισσισμού: η προτίμηση σε αθλητικά, θρίλερ, πολιτικά talk shows και realities.

Την υψηλότερη βαθμολογία, ανάμεσα σε όλους, συγκέντρωσαν αυτοί που ανέφεραν ότι έβλεπαν περισσότερα reality shows.

Τη χαμηλότερη “βαθμολογία ναρκισσισμού” συγκέντρωσαν όσοι παρακολουθούσαν πειρσσότερο τα προγράμματα ειδήσεων.

Η έρευνα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι ο ναρκισσισμός αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Οι ερευνητές δήλωσαν: “Σύμφωνα με τη θεωρία της καλλιέργειας, η οποία προτείνει ότι η τηλεόραση είναι μία πτυχή πολιτισμού που μπορεί να είναι υπεύθυνη για την καλλιέργεια μεγαλύτερου ναρκισσισμού στους φοιτητές”.

Ο Δρ Ted Dickinson, ερευνητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο και εκ των συγγραφέων της μελέτης δήλωσε:

“Ορισμένα άτομα που έχουν ήδη ναρκισσιστικές τάσεις αναζητούν χαρακτήρες στα μέσα ενημέρωσης παρόμοιους με τους εαυτούς τους [για αυτό βλέπουν realities], ενώ άλλα άτομα αρχίζουν να ενεργούν περισσότερο ναρκισσιστικά, αφού παρακολουθήσουν τα realities στα οποία βλέπουν τον ναρκισσισμό ως μία κανονική συμπεριφορά”.

Όσο αφορά τους φοιτητές στο άλλο άκρο της κλίμακας ναρκισσισμού, ο Δρ Dickinson, επικαλούμενος τα αποτελέσματα προηγούμενης έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας και της Πενσυλβάνια, είπε: “Μια πιθανή εξήγηση για αυτό το εύρημα είναι ότι τα άτομα που παρακολουθούν ειδήσεις έχουν περισσότερο πολιτικά ενδιαφέροντα, και λιγότερο ατομικιστικά”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;