ΕΣΠΑ 2014-2020: «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα»
Το πρόγραμμα αυτό του ΕΣΠΑ ίσως είναι που προκαλεί τη μεγαλύτερη σύγχυση απ’ όλα.

job-fair

Το πρόγραμμα αυτό του ΕΣΠΑ ίσως είναι που προκαλεί τη μεγαλύτερη σύγχυση απ’ όλα.

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω όσο καλύτερα μπορώ να σας εξηγήσω το συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά και τις ειδικές παγίδες που κρύβει.

Αρχικά θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όσους διαβάσανε το προηγούμενο άρθρο σχετικά με το πρόγραμμα των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να εξηγήσω σε όσους δεν το διάβασαν τι είναι ο ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας). Σε αυτό το πρόγραμμα όπως και στα υπόλοιπα προγράμματα ΕΣΠΑ ο αριθμός ΚΑΔ είναι το κριτήριο εκείνο που καθορίζει εάν μια επαγγελματική δραστηριότητα είναι επιλέξιμη προς επιδότηση ή όχι. Σε αυτό το πρόγραμμα, όπως και στα υπόλοιπα που έχουν ανακοινωθεί, δεν επιδοτείται ό,τι έχει σχέση με εστίαση και λιανικό εμπόριο (εκτός μικρών εξαιρέσεων, σαν συμπληρωματική δραστηριότητα η οποία δεν ξεπερνάει το 25% των εσόδων).

Ας περάσουμε όμως στο πρόγραμμα της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας. Η ουσία εδώ είναι να προωθηθούν νέες καινοτόμες ιδέες στην αγορά. Οι ιδέες αυτές όμως θα πρέπει πάντα να είναι στα πλαίσια των ΚΑΔ. (Αναμένεται πρόγραμμα εξ ολοκλήρου για τα StartUps τον Ιούνιο).

Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην ίδρυση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων από άνεργους ή από ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας.

Συνεπώς, οι δικαιούχοι προς επιδότηση είναι:

Α) Άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ
Β) Ατομικοί επιχειρηματίες παροχής υπηρεσιών

Τι ποσό μπορούν να ζητήσουν

Τα ποσά που έχουν τεθεί σαν όρια για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι 15.000 με 60.000 Ευρώ.

Ποσοστό επιδότησης:

Ανάλογα με τις κατηγορίες των δαπανών η επιδότηση μπορεί να φτάσει και το 100% τις επένδυσης.

Τα μέγιστα ποσοστά ανά κατηγορία δαπάνης έχουν ως εξής:

Λειτουργικά Έξοδα έως 60%
Δαπάνες για αμοιβές Τρίτων έως 8%
Δαπάνες δικτύωσης, προβολής και συμμετοχής σε εκθέσεις έως 15%
Αγορά/ Χρηματοδοτική Μίσθωση εξοπλισμού/ Διαμόρφωση εσωτερικού χώρου μικρής κλίμακας έως 40%
Προμήθειες Αναλωσίμων έως 15%
Ασφαλιστικές Εισφορές έως 30%
Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας έως 24.000€
Δαπάνες για ανανέωση ή απόκτηση πνευματικής ιδιοκτησίας έως 20%

Περίοδος υποβολής προτάσεων:

17/03/2016 έως 27/04/2016 (οι δαπάνες που διενεργούνται από τις 17/03 θεωρούνται επιλέξιμες σε περίπτωση επιτυχίας και ένταξης στο πρόγραμμα).

Tips & Tricks:

1. Δεν μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις. Συμμετέχουν μόνο φυσικά πρόσωπα (και ατομικές επιχειρήσεις) με σκοπό τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

2. Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας. Χρειάζεται τέτοιο δίπλωμα με σκοπό να μπορέσει ένα επιχειρηματικό σχέδιο να λάβει όλα τα μόρια βαθμολόγησης.

3. Κατοχύρωση Πατέντας. Επίσης ακόμα ένα βαθμολογούμενο κριτήριο το οποίο χρειάζεται ένας φάκελος για να κατοχυρωθούν όλα τα μόρια.

4. Διάκριση σε διαγωνισμό καινοτομίας. Το συγκεκριμένο κριτήριο είναι λίγο πιο χαλαρό αφού και οι συμμετέχοντες σε διαγωνισμούς παίρνουν μέρος από τα μόρια βαθμολόγησης.

5. Ενδιαφέρον από Venture Capitals. Το συγκεκριμένο κριτήριο μπορεί να φαίνεται λίγο οξύμωρο αλλά δεν λαμβάνουν όλες οι καλές ιδέες επενδυτικά κεφάλαια παρά την ένδειξη ενδιαφέροντος από επενδυτές. Εδώ είναι η ευκαιρία χρηματοδότησης που ψάχνουν.

Ο ρόλος του συμβούλου

Ο σύμβουλος αναπτυξιακών προγραμμάτων είναι δίπλα σου καθόλη τη διάρκεια του έργου. Παρακολουθεί τις δαπάνες που κάνεις για την επένδυση σου. Είναι παρών στους ελέγχους. Επικοινωνεί με τους ενδιάμεσους φορείς του προγράμματος για λογαριασμό σου και γενικά σε βοηθάει έτσι ώστε όλα να γίνονται εύκολα για σένα και να μπορείς να συγκεντρωθείς στη λειτουργία της επιχείρησής σου.

Γιατί να συνεργαστείς με έναν σύμβουλο;

Ο σύμβουλος καταθέτει τη πρόταση σου. Ξέρει πώς να χειριστεί τις προϋποθέσεις και τους όρους του προγράμματος. Αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες σου για να επιλεγείς για επιδότηση και είναι έτοιμος να σε βοηθήσει σε οποιοδήποτε τομέα της επαγγελματικής σου δραστηριότητας.

Σωτήρης Μπονόρας
Σύμβουλος Επιχειρήσεων
ΙΑΠΕΤΟΣ ΑΕ
210. 6145400
www.iapetos.gr
s.bonoras@iapetos.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;