ΕΣΠΑ 2014-2020: Ενίσχυση Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας
Εδώ και ένα μήνα έχουν μπει στη ζωή μας τα νέα αναπτυξιακά προγράμματα ΕΣΠΑ

espa

Εδώ και ένα μήνα έχουν μπει στη ζωή μας τα νέα αναπτυξιακά προγράμματα ΕΣΠΑ

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε το πρώτο πρόγραμμα, ίσως και το πιο δημοφιλές για τους περισσότερους, το οποίο αποτελεί τη δράση « Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Ξεκινώντας θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποιους βασικούς όρους γύρω από τους οποίους υπάρχει μια σύγχυση. Όσοι έχουν ψαχτεί για τα προγράμματα ΕΣΠΑ σίγουρα έχουν συναντήσει μπροστά τους τη λέξη ΚΑΔ. Η μαγική αυτή λέξη αντικαθιστά τον όρο «Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας» και επι της ουσίας είναι ένας κωδικός ο οποίος περιγράφει τι κάνει ή τι θα κάνει ο αυτοαπασχολούμενος ή η επιχείρηση. Με λίγα λόγια είναι τα 8 νούμερα τα οποία προσδιορίζουν ποιος είσαι επαγγελματικά και με τι ασχολείσαι. Τα προγράμματα ΕΣΠΑ έχουν συγκεκριμένες οδηγίες ως προς ποιοι ΚΑΔ είναι επιλέξιμοι για να συμμετάσχουν στην επιδότηση. Οπότε καλό θα είναι να γνωρίζετε εξαρχής ποιο/ποια ΚΑΔ έχετε ή ποιο ΚΑΔ θέλετε να πάρετε.

Σχετικά με το πρόγραμμα:

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ως στόχο την ενίσχυση και την υποστήριξη των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ανέργων αλλά και αυτοαπασχολούμενων) για την έναρξη και την υποστήριξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας συναφούς με το πτυχίο που διαθέτουν.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν:

-Όσοι πτυχιούχοι είναι επίσημα άνεργοι (δηλαδή είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ)
-Όσοι είναι αυτοαπασχολούμενοι στην ειδικότητα του πτυχίου τους και δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας.

Τι ποσά μπορεί να πάρει κάποιος:

Μια επιχειρηματική πρόταση μπορεί να είναι μεταξύ 5.000 και 25.000 Ευρώ. Το ανώτατο ποσό αλλάζει εάν υπάρχει πρόταση για συνεργατικό σχήμα. Εάν οι εταίροι είναι δυο τότε το μέγιστο αιτούμενο ποσό μπορεί να φτάσει τις 40.000 Ευρώ, ενώ από τρεις και περισσότερους εταίρους το ποσό αυτό φτάνει έως και 50.000 Ευρώ.

Βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής:

Το ατομικό εισόδημα του αιτούντος δεν πρέπει να είναι χαμηλότερο από 20.000 Ευρώ. Για περιπτώσεις όπου ο αιτών έχει δικιά του οικογένεια, τότε το οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 35.000.

Επίσης, δεν πρέπει ο αιτών να έχει συμμετάσχει σε άλλο πρόγραμμα ΕΣΠΑ από 1.1.2012 και μετά. (Εξαιρούνται τα προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ).

Περίοδος και τρόπος υποβολής προτάσεων:

Η υποβολή προτάσεων γίνεται μόνο ηλεκτρονικά μέσα από το πληροφοριακό σύστημα που βρίσκεται στο ependyseis.gr. Η περίοδος υποβολής είναι από 8/3/2016 εως και 15/4/2016. (Το σύστημα δέχεται πολύ κόσμο οπότε εάν κολλάει συγχωρέστε το! Θα το κάνει συχνά γι’ αυτό να αποθηκεύεται ό,τι κάνετε!)

Tricks και παγίδες:

1. Εάν είσαι αυτοαπασχολούμενος και διαθέτεις παραπάνω από ένα ΚΑΔ τότε πρέπει να ελέγξεις ότι είναι όλοι επιλέξιμοι από το πρόγραμμα. Εάν κάποιος δεν είναι θα σου ζητηθεί να τον διαγράψεις.

2. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα επιδότησης εως και 100%. Δηλαδή, εάν εγκριθείς θα πάρεις όλο το ποσό που ζητάς, ΑΛΛΑ υπάρχουν μέγιστα όρια για τα είδη των δαπανών που μπορείς να κάνεις. Αυτό σημαίνει πως για λειτουργικά έξοδα θα πάρεις μέχρι 60% από αυτά που ζητάς ενώ για εξοπλισμό μπορείς να πάρεις εως 40% και αν βάλεις και τα υπόλοιπα ταβάνια στα ποσά για διαφήμιση και για έξοδα τρίτων (συμβούλων, λογιστών κλπ) το ποσό που θα δαπανήσεις για λειτουργικά έξοδα και εξοπλισμό επηρεάζεται σημαντικά!

3. Τα πτυχία από ιδιωτικά κολέγια δεν αναγνωρίζονται σαν τριτοβάθμια εκπαίδευση από το πρόγραμμα.

4. Η λογική είναι ότι πρώτα πληρώνεις και μετά σου επιστρέφουν τα λεφτά. Η καταβολή γίνεται σε τρεις δόσεις. Αυτό σημαίνει πως ό,τι λεφτά έχεις επενδύσει στην αρχή του έργου θα τα λάβεις πίσω αφού ολοκληρώσεις το 25% του έργου σου. Μετά από εκεί θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτά τα λεφτά για τις υπόλοιπες δαπάνες.

5. Υπάρχει δυνατότητα προκαταβολής του προϋπολογισμού έως 40% είτε μέσω εγγυητικής από τράπεζα (κάτι αδύνατο στις μέρες μας) είτε με καταπίστωση από το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων απ’ όπου κατατίθεται το ποσό και οι προμηθευτές πληρώνονται απευθείας από το ταμείο για το ποσό που αξιώνει.

6. Η μέγιστη περίοδος υλοποίησης της επένδυσης είναι τα 2 χρόνια. Από εκεί και πέρα πρέπει να λειτουργείς για 3 χρόνια και να αναφέρεις οποιαδήποτε αλλαγή στον επιδοτούμενο εξοπλισμό. Θα δεχτείς ελέγχους και (ναι!) εάν κάτι δεν είναι σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος θα σου ζητήσουν τα λεφτά πίσω.

Ο ρόλος του συμβούλου

Ο σύμβουλος αναπτυξιακών προγραμμάτων είναι δίπλα σου καθόλη τη διάρκεια του έργου. Παρακολουθεί τις δαπάνες που κάνεις για την επένδυση σου. Είναι παρών στους ελέγχους. Επικοινωνεί με τους ενδιάμεσους φορείς του προγράμματος για λογαριασμό σου και γενικά σε βοηθάει έτσι ώστε όλα να γίνονται εύκολα για σένα και να μπορείς να συγκεντρωθείς στη λειτουργία της επιχείρησής σου.

Γιατί να συνεργαστείς με έναν σύμβουλο;

Ο σύμβουλος καταθέτει τη πρόταση σου. Ξέρει πώς να χειριστεί τις προϋποθέσεις και τους όρους του προγράμματος. Αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες σου για να επιλεγείς για επιδότηση και είναι έτοιμος να σε βοηθήσει σε οποιοδήποτε τομέα της επαγγελματικής σου δραστηριότητας.

Σωτήρης Μπονόρας
Σύμβουλος Επιχειρήσεων
ΙΑΠΕΤΟΣ Σύμβουλοι Ανάπτυξης και Τεχνολογίας ΑΕ
Τηλ. 210 6145400
Email: s.bonoras@iapetos.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

22-04-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
FT
2 - 0
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
FT
3 - 0
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;