Πώς έμοιαζαν στην πραγματικότητα οι διάσημοι της ιστορίας;
Πώς έμοιαζαν στην πραγματικότητα η Κλεοπάτρα, ο Άγιος Πέτρος και άλλες γνωστές ιστορικές φιγούρες;

2

Στο σχολείο μαθαίναμε για διάφορες ιστορικές φιγούρες και συχνά φανταζόμασταν πώς θα μπορούσαν να έμοιαζαν στην πραγματικότητα.

Επιστήμονες λοιπόν συγκεντρώνοντας τα χαρακτηριστικά ιστορικών φιγούρων είτε από πορτρέτα είτε από αγάλματα που τους απεικονίζουν, προσπάθησαν να προσεγγίσουν το πώς θα μπορούσαν να είναι στη πραγματικότητα.

Φυσικά, η προσέγγιση που έκαναν βασίζεται με τα δεδομένα των πορτρέτων ή των αγαλμάτων, τα οποία σίγουρα δε ξέρουμε εάν από μόνα τους απεικόνιζαν όντως αυτούς τους ανθρώπους όπως ήταν, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που άνθρωποι με εξουσία παράγγελναν πορτρέτα που τους έδειχναν πιο όμορφους, πιο ψηλούς ή οτιδήποτε άλλο, με στόχο να ενισχύουν την εικόνα και γενικότερα το προφίλ που υπήρχε στον κόσμο γι’ αυτούς.

Παρ’όλα αυτά οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι για τα συγκεκριμένα πορτρέτα συγκέντρωσαν τα ανάλογα στοιχεία και μάλλον έχουν φτάσει σε πολύ “κοντινά” αποτελέσματα.

Όπως και να έχει είναι εκπληκτικά.

Τουταγχαμών
Ήταν Αιγύπτιος φαραώ της 18ης δυναστείας που βασίλευσε περίπου από το 1332 μέχρι το 1323 π.Χ. σύμφωνα με την συμβατική χρονολόγηση. Γεννήθηκε το 1341 π.Χ., και πέθανε σε ηλικία 18 ετών.

Τα αίτια του θανάτου του δεν είναι ξεκάθαρα. Μία κρανιοεγκεφαλική κάκωση, που εντοπίστηκε κατά την εξέταση της μούμιας με Ακτίνες Χ, μαρτυρά ότι ο θάνατός του ήταν βίαιος, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν επρόκειτο για δολοφονική επίθεση ή ατύχημα ή ακόμα και αρρώστια.

1

Νεφερτίτη

Η Νεφερτίτη (περίπου 1370 – 1330 π.Χ.) ήταν σύζυγος του Φαραώ Ακενατών που το αρχικό του όνομα ήταν Αμενόφης Δ και το άλλαξε προς τιμή της λατρείας του Θεού Ατόν . Η Νεφερτίτη και ο σύζυγος της ήταν γνωστοί για το ότι εισήγαγαν το μονοθεϊσμό στην Αιγυπτιακή θρησκεία.

Η Νεφερτίτη ήταν επίσης γνωστή στην Αίγυπτο για την ομορφιά της. Ήταν περήφανη για το μακρύ λαιμό της. Το όνομά της σημαίνει «έφτασε η όμορφη».

2

Δάντης

Ο Δάντης Αλιγκέρι  ήταν ένας από τους σημαντικότερους Ιταλούς ποιητές. Θεωρείται ο πρώτος σημαντικός δημιουργός στην ιταλική ποίηση ενώ το περίφημο έργο του, η Θεία Κωμωδία εκτιμάται έως σήμερα ως ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

3

Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Γεννήθηκε το 1564 και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του κόσμου και ο εθνικός ποιητή της Αγγλίας.

Δεν έχουν σωθεί παρά λίγες καταγραφές για την ιδιωτική ζωή του Σαίξπηρ και έχουν σημειωθεί σημαντικές εικασίες για ζητήματα όπως η εξωτερική του εμφάνιση, η σεξουαλικότητά του, οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις και κατά πόσον τα έργα που του αποδίδονται είναι γραμμένα από άλλους

4

Άγιος Πέτρος

Ο Πέτρος απεικονίζεται ως μεσήλικας με άσπρα πυκνά μαλλιά και κοντή γενειάδα. Φέρει πάντοτε σκούρο μπλε χιτώνα και κίτρινο ιμάτιο, χρώματα καθιερωμένα τόσο στην Ορθόδοξη όσο και στην Δυτική Εικονογραφία.

5

Άγιος Νικόλαος

Κατα την παράδοση, ο Νικόλαος υπήρξε προστάτης των φτωχών, ενώ έδινε και δώρα σε παιδιά και απόρους, συνήθως στα κρυφά, χωρίς να αποκαλύπτει την ταυτότητά του. Για αυτό στη Δύση η γιορτή του Αγίου Νικολάου, που λέγεται Santa Claus (σύντμηση του Santa Nicolaus), συνδέεται με τα Χριστούγεννα και με την ανταλλαγή δώρων που γίνεται τότε.

6

Ο Ερρίκος Δ΄ της Αγγλίας  ήταν βασιλιάς της Αγγλίας και της Ιρλανδίας τη περίοδο 1399-1413.

7

Ριχάρδος Γ’

Ο Ριχάρδος Γ΄ ήταν βασιλιάς της Αγγλίας (1483 – 1485), ο τελευταίος βασιλιάς του Οίκου της Υόρκης και ο τελευταίος βασιλιάς της δυναστείας των Πλανταγενετών

8

Σεμπάστιαν Μπαχ

Υπήρξε αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος συνθέτης της εποχής του, καθώς και ένας από τους σπουδαιότερους στην ιστορία της έντεχνης Δυτικής μουσικής.

Τα περισσότερα από 1000 έργα του που έχουν διασωθεί ως τις μέρες μας, ενσωματώνουν όλα τα χαρακτηριστικά του στυλ Μπαρόκ, το οποίο και απογειώνουν στην τελειότητα.

10

Κοπέρνικος

Ο Κοπέρνικος υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία, την άποψη δηλαδή ότι η Γη και τα άλλα σώματα του ηλιακού συστήματος περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο, σε αντίθεση με την τότε επίσημη γεωκεντρική θεωρία, που ήθελε τη Γη ακίνητη και κέντρο του κόσμου. Πολεμήθηκε και αμφισβητήθηκε τόσο από τη θρησκεία, όσο και από τους σύγχρονους του αλλά άνοιξε τον δρόμο για τους νέους επιστήμονες.

11

Κλεοπάτρα Ζ΄ Φιλοπάτωρ

Η Κλεοπάτρα ήταν η τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου, έζησε την περίοδο 69-30 π.χ

Dundee University undated handout photo of 3D computer model of Arsinoe. Scientists have resurrected a chapter of Ancient Egyptian history by creating an image of the face of Cleopatra's sister, it was revealed today. PRESS ASSOCIATION Photo. Issue date: Sunday March 22 2009. Forensic art experts at Dundee University have made the 3D computer model of Arsinoe, who had a stormy relationship with sibling Cleopatra, the last Egyptian Pharaoh. Researchers undertook the work for a new television documentary, Cleopatra - Portrait of a Killer, which airs on BBC1 tomorrow night. See PA story SCIENCE Arsinoe. Photo credit should read: Dundee University/PA Wire

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1 
 0