Αφιέρωμα: 11 γυναίκες επαναστάτριες που -μάλλον- δε γνώριζες
11 γυναίκες επαναστάτριες που έπαιξαν κρίσιμο ρόλο σε επαναστάσεις και δεν μάθαμε ποτέ στο μάθημα της Ιστορίας.

2

Υπάρχουν πολλές γυναίκες επαναστάτριες στην ιστορία, οι οποίες όχι απλά έχουν συμμετάσχει σε επαναστάσεις αλλά ήταν ηγετικές μορφές και διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση τους.

Εμείς παραθέτουμε απλά 11 από αυτές, τις οποίες πιστεύουμε ότι θα έπρεπε κανονικά όλοι να γνωρίζουμε και να διδασκόμαστε την ιστορία τους στο σχολείο.

“Τάξη βασιλεύει στο Βερολίνο!” Ηλίθιοι μπράβοι! Η “τάξη” σας είναι χτισμένη στην άμμο. Αύριο κιόλας η επανάσταση θα ανυψωθεί με μια βροντή και με σαλπίσματα θα ανακοινώσει στον τρόμο σας: Ήμουν, Είμαι, Θα είμαι!»
Ρόζα Λούξεμπουργκ

Ροζα Λούξεμπουργκ 

Ξεκίνησε τη δράση της με την εφημερίδα Η Κόκκινη Σημαία, όπου και συνίδρυσε το Σπάρτακουσμπουντ (Spartakusbund), μια μαρξιστική επαναστατική ομάδα από την οποία και δημιουργήθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας με το οποίο έλαβε μέρος σε ανεπιτυχή επανάσταση στο Βερολίνο τον Ιανουάριο του 1919.

Η εξέγερση ξεκίνησε παρά τους ενδοιασμούς της Ρόζας και συνετρίβη από τα απομεινάρια του μοναρχικού στρατού και από ελεύθερες δεξιές πολιτοφυλακές που συλλογικά ονομάζονταν Φράικορπς (Freikorps), οι οποίες εστάλησαν από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Η Λούξεμπουργκ και εκατοντάδες άλλοι συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν.

Ναντέζντα Κρούπσκαγια

Η Ναντζέντα Κρούπσκαγια δεν ήταν μόνο σύζυγος του Βλαντιμίρ Λένιν, ήταν μία μπολσεβίκος επαναστάτρια και πολιτικός από μόνη της. Εμπλεκόταν στα πολιτικά δρώμενα και διετέλεσε η ίδια Υπουργός Παιδείας της Σοβιετικής Ένωσης από το 1929 μέχρι το θάνατο της.

Κωνσταντία Mαρκιέβιτς (Constance Markievicz)

Είχε συμμετάσχει σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες της ιρλανδικής ανεξαρτησίας, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή της στο Easter Rising το 1916, όπου είχε ηγετικό ρόλο. Καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά της δόθηκε άφεση χάρη στο φύλο της.

Η Κωνσταντία ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες στον κόσμο που κατείχαν θέση στο υπουργικό συμβούλιο (Υπουργός Εργασίας της Ιρλανδικής Δημοκρατίας, 1919-1922), και ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων (Δεκέμβριος 1918) -μία θέση την οποία απέρριψε λόγω της πολιτικής αποχής του Σιν Φέιν.

γυναίκες επαναστάτριες

Petra Herrera

Η Petra Herrera είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση καθώς ναι μεν συμμετείχε στην μεξικάνικη επανάσταση αλλά ως άντρας με το όνομα “Pedro Herrera”. Αφού καθιέρωσε το όνομα της και έγινε μια ηγετική φυσιογνωμία, αποκάλυψε το φύλο της.

Δυστυχώς, ο Πάντσο Βίλα ήταν πιθανόν απρόθυμος να δώσει μια τέτοια αναγνώριση σε μια γυναίκα και δεν την έκανε Στρατηγό. Σε απάντηση, η Πέτρα αποχώρησε από τις δυνάμεις του Βίλα και σχημάτισε τη δική της εξολοκλήρου γυναικεία ταξιαρχία.

Nwanyeruwa

Η Nwanyeruwa πυροδότησε τον “Πόλεμο των Γυναικών” στην Νιγηρία, όταν ένας άντρας της ζήτησε να μετρήσει τις κατσίκες, τα πρόβατα και τους ανθρώπους της. Αυτή κατάλαβε πώς ήθελαν να φορολογήσουν τις γυναίκες, οι οποίες παραδοσιακά μέχρι τότε δε φορολογούταν. Περίπου 25.000 γυναίκες συμμετείχαν στην εξέγερση.

Μετά την εξέγερση, η θέση των γυναικών βελτιώθηκε σημαντικά, με τους Βρετανούς να εγκαταλείπουν τα φορολογικά σχέδιά τους, καθώς και την αναγκαστική παραίτηση πολλών εντεταλμένων αρχηγών. Θεωρείται μια από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές αντίστασης της Νιγηρίας στην βρετανική αποικιοκρατία.

γυναίκες επαναστάτριες

Kathleen Neal Cleaver

Η Kathleen Neal Cleaver ήταν μέλος του Κόμματος των Μαύρων Πανθήρων και η πρώτη γυναίκα μέλος του οργάνου λήψης αποφάσεων του κόμματος. Είχε υπηρετήσει ως εκπρόσωπος και γραμματέας Τύπου και οργάνωσε την εθνική εκστρατεία για την απελευθέρωση του υπουργού άμυνας του Κόμματος , Huey Newton, ο οποίος είχε φυλακιστεί.

Αυτή και άλλες γυναίκες, όπως η Angela Davis, αποτελούσαν μέχρι μια χρονική στιγμή τα 2/3 του Κόμματος , παρά την αντίληψη ότι το BPP ήταν συντριπτικά αρσενικό.

Lakshmi Sehgal

Η Lakshmi Sahgal, κοινώς γνωστή ως «Καπετάν Lakshmi», ήταν μια επαναστάτρια του Ινδικού κινήματος ανεξαρτησίας, αξιωματικός του Ινδικού Εθνικού Στρατού, και αργότερα, υπουργός Γυναικείων Υποθέσεων στην κυβέρνηση Αzad Hind. Στην δεκαετία του ’40, διέταξε την καθιέρωση του Συντάγματος Rani Jhansi , ένα σύνταγμα που στόχο είχε την ανατροπή του Βρετανικού νόμου Raj στην αποικιακή Ινδία.

Sophie Scholl

Η Γερμανίδα επαναστάτρια Sophie Scholl ήταν ιδρυτικό μέλος της μη-βίαιης αντι-ναζιστικής ομάδα αντίστασης “Τhe White Rose”, η οποία υποστήριξε την ενεργό αντίσταση, ενάντια στο καθεστώς του Χίτλερ, μέσα από ανώνυμα φυλλάδια και μια εκστρατεία γκράφιτι. Το Φεβρουάριο του 1943, αυτή και άλλα μέλη συνελήφθησαν να μοιράζουν φυλλάδια στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και καταδικάστηκε σε θάνατο με γκιλοτίνα.

Blanca Canales

Η Blanca Canales υπερασπίστρια του πατριωτισμού από το Πουέρτο Ρίκο, βοήθησε στην οργάνωση των «Θυγατέρων της Ελευθερίας» ( Daughters of Freedom), τμήμα των γυναικών του Πατριωτικού Κόμματος του Πουέρτο Ρίκο. Ήταν μία από τις λίγες γυναίκες στην ιστορία, που ηγήθηκαν μιας εξέγερσης εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, γνωστή ως «εξέγερση Jayuya».

Celia Sanchez

Όλοι γνωρίζουμε τον Φιντέλ Κάστρο και τον Τσε Γκεβάρα αλλά πόσοι γνωρίζετε την Celia Sanchez; Ήταν ηγετική μορφή της κουβανικής επανάστασης, έπαιρνε πολύ σημαντικές αποφάσεις, μια από τους ιδρυτές του Κινήματος της 26ης Ιουλίου  και ηγέτης σε ομάδες μάχης κατά τη διάρκεια της επανάστασης. Μετά την επανάσταση, η Celia παρέμεινε με τον Κάστρο μέχρι το θάνατό της.

Άλλη μεγάλη μορφή της κουβανικής επανάστασης ήταν και η  Vilma Lucila Espín

Asmaa Mahfouz

Η Asmaa Mahfouz είναι μια σύγχρονη επαναστάτρια, η οποία πιστώνεται την πυροδότηση της εξέγερσης του Ιανουαρίου του 2011 στην Αίγυπτο μέσα από ένα βίντεο που πόσταρε σε blog, ενθαρρύνοντας και άλλους να ενωθούν μαζί της, σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην πλατεία Ταχρίρ.

Θεωρείται μία από τους ηγέτες της αιγυπτιακής επανάστασης και είναι εξέχον μέλος του Συνασπισμού της Νεολαίας της Επανάστασης της Αιγύπτου.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πλήρης Απασχόληση

04-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;