Γαλλική κουζίνα: τα 10 πιο γνωστά πιάτα της

983LoJsj3Q_1400664533369

Η Γαλλική κουζίνα είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες και πιο εκλεπτυσμένες κουζίνες στον κόσμο. Αυτό που μάλλον δεν γνωρίζατε είναι πώς οι ρίζες της έρχονται ουσιαστικά από την Ρωσία. Όταν ο Ναπολέων έφτασε μέχρι εκεί, έφερε στον γυρισμό του κάποια πιάτα από εκεί, τα οποία σήμερα μας είναι γνωστά ως γαλλικά.

“Τα πάντα στη Γαλλία τελειώνουν με αυτό τον τρόπο. Τα πάντα. Γάμοι, βαφτίσια, μονομαχίες, κηδείες, διπλωματικές υποθέσεις- τα πάντα αποτελούν πρόσχημα για ένα καλό δείπνο¨.
Ζαν Ανούιγ Γάλλος θεατρικός συγγραφέας

Όντως οι Γάλλοι, ακόμα και η νέα γενιά, δίνουν πολύ έμφαση στο καλό φαγητό και στο καλό κρασί. Οι περισσότεροι ξέρουν να μαγειρεύουν τα κλασσικά πιάτα της γαλλικής κουζίνας, τα οποία εμείς θεωρούμε “gourmet” (γκουρμέ) αλλά γι’ αυτούς είναι μέρος της καθημερινότητας τους.

Τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της Γαλλικής κουζίνας είναι: 

Κρεμμυδόσουπα (Soupe à L’oignon)
Σερβίρεται ιδανικά σε φλιτζάνι ή σε πορσελάνινη κούπα και από πάνω τοποθετείται μια μεγάλη φέτα ψημένης μπαγκέτας, σκεπασμένη με λιωμένο τυρί.

DSC_0073_2

Steak Tartare
Το ταρτάρ είναι ίσως, μαζί με τα σαλιγκάρια, το πιο εξεζητημένο πιάτο της γαλλικής κουζίνας, σπέρνει διχόνοια ακόμη και μεταξύ των Γάλλων. Είτε το λατρεύεις, είτε το μισείς. Το κρέας σερβίρεται ωμό. Ουσιαστικά μιλάμε για μαριναρισμένο χοντροαλεσμένο κρέας, μαζί με αυγό, πολλά μπαχαρικά, λάδι και κρεμμύδι. Ακούγεται ακραίο αλλά γευστικά εάν δεν ξέρεις ακριβώς περί τίνος πρόκειται δεν καταλαβαίνεις κάτι ιδιαίτερο.

Cassoulet
Το Cassoulet είναι ένα βαρύ μαγειρευτό φαγητό, που φτιάχνεται με κρέας (συνήθως πάπιας και/ή χοιρινά λουκάνικα) και λευκά φασόλια. Το κρέας μαγειρεύεται αργά για ώρα, μαζί με τα φασόλια και στο τέλος χυλώνει υπέροχα. Το όνομά του το πήρε από το πήλινο σκεύος (cassole) όπου μαγειρευόταν στην αρχή.

Bouillabaisse
Στα ελληνικά λέμε “μπουγιαμπέσα” και ναι είναι γαλλικό πιάτο. Το καλύτερο μέρος για να φας μια μπουγιαμπέσα είναι η Μασσαλία. Περιλαμβάνει 4 διαφορετικά είδη ψαριού και θαλασσινών, ντομάτα, πρασο και πολλά μπαχαρικά όπως η δάφνη, το σαφράν, το σκόρδο. Συνήθως περιλαμβάνει πεσκανδρίτσα, λιθρίνι, μπακαλιάρο, μύδια, αχιβάδες, γαρίδες και ό,τι άλλο θαλασσινό έχετε ή αγαπάτε.

Ratatouille
Στη Γαλλία είναι τόσο δημοφιλές που έγινε και ταινία κινουμένων σχεδίων. Μάλλον θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με το δικό μας μπριάμ.  Είναι ένα νόστιμο και εύκολο πιάτο που συνηθίζεται στα σπίτια κυρίως της Νότιας Γαλλίας. Για να το φτιάξετε θα χρειαστείτε ελαιόλαδο, φρέσκα μυρωδικά, αρκετό σκόρδο, κρεμμύδι, κολοκύθι, μελιτζάνα, πιπεριά και ντομάτα, όλα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια και τοποθετημένα ανά στρώσεις.

fondue_540
Fondue
Το λατρεμένο Fondue είναι ουσιαστικά ένα πιάτο-διαδικασία. Τι θέλουμε να πούμε με αυτό. Όπως η tartelette, έτσι και το Fondue, είναι μια αφορμή για τους Γάλλους να μαζεύονται τις κρύες μέρες του χειμώνα στα σπίτια τους, να τρώνε τυριά και να πίνουν κρασί. Και τα δύο αποτελούν είδη τυριών, τα οποία ψήνεις σε ειδικά κεραμικά σκεύη, συνοδεύεις με αλλαντικά και  ψωμί.

Κόκορας κρασάτος (Coq au Vin)
Αυτή ίσως είναι μία από τις πιο δημοφιλείς σπεσιαλιτέ της Γαλλίας στον κόσμο και ειδικά στην Αμερική, μέσω του βιβλίου της γνωστής μαγείρισσας Julia Child «Mastering the Art of French Cooking» που έκανε γνωστή τη γαλλική κουζίνα στα αμερικανικά νοικοκυριά. Συνήθως φτιάχνεται με κόκορα, αλλά επειδή το κρέας του είναι πιο δύσκολο να βρεθεί στην αγορά, συχνά συναντάται και με κοτόπουλο. Το κρέας μαγειρεύεται μέσα σε κόκκινο κρασί, μαζί με βούτυρο, μπέικον και ζωμό κρέατος.

Κις Λορέν (Quiche Lorraine)
Η κις λορέν είναι ένα πιάτο που τρώγεται όλες τις ώρες, σαν ορκετικό, σαν σνακ, ακόμα και σαν πρωινό. Το σημαντικό στη συγκεκριμένη συνταγή είναι να πετύχεις μια αφράτη και κρεμώδη γέμιση, αλλά κι ένα τραγανό μπέικον.

Boeuf Bourguignon
Το Boeuf Bourguignon είναι ένα μαγειρευτό πιάτο, με μοσχάρι σε κόκκινο κρασί Βουργουνδίας. Είναι μάλιστα κι ένα από τα ελάχιστα πιάτα που τρώγονται εξίσου καλά (ίσως και καλύτερα) την επόμενη μέρα.

Σαλιγκάρια (Escargots à la Bourguignonne)
Τα σαλιγκάρια γεμίζονται με ένα μίγμα από βούτυρο, σκόρδο και μαϊντανό και γίνονται ένα υπέροχο πιάτο, όμορφο και νόστιμο (για όσους αγαπούν τα σαλιγκάρια βέβαια).

1186578_orig

Υπάρχουν φυσικά πολλά πιάτα ακόμη όπως: πατάτες Gratin Dauphinois, το ψητό Camembert, τις κρέπες, το σουφλέ τυριού, το Pot-au-feu, το φουά γκρα, το μιλφέιγ, την κρεμ μπρουλέ. Ας μη θίξουμε το πόσο μας κατέστρεψαν με τα κρουασάν και γενικότερα με τα υπέροχα γλυκά τους! 

3597280_orig

Για όποιον βρεθεί στη Γαλλία, είναι must να δοκιμάσετε όσο περισσότερα τυριά μπορείτε!

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 3 
 1 
 1 
 2