Έρευνα: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τους πρόσφυγες;
Μια μεγάλη έρευνα πραγματοποιήθηκε για τη γνώμη των Ελλήνων όσον αφορά τους πρόσφυγες. Τα ευρήματα είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα. Δείτε τα αποτελέσματα

46727fa9e026791350df422c88f973dd

6 στους 10  Έλληνες είναι αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες!

Από τις αρχές του 2015 σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν περάσει από τις ακτές της Τουρκίας σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά, προσπαθώντας να φτάσουν σε μια από τις πλούσιες χώρες της βόρειας Ευρώπης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μαζική μετακίνηση πληθυσμού στην  πρόσφατη ιστορία, και μια από τις σημαντικότερες ανθρωπιστικές κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη μεταπολεμικά. Και συμβαίνει να περνά από τις ακτογραμμές της δικιάς μας χώρας.

Πώς αντιμετωπίζουν αυτή την πρωτοφανή κρίση οι Έλληνες πολίτες; Τι εικόνα έχουν για το πρόβλημα, το μέγεθός του και τις αιτίες του;

Ο οργανισμός διανέΟσις σχεδίασε μία έρευνα κοινής γνώμης την οποία υλοποίησε στα μέσα Ιανουαρίου του 2016 η εταιρεία δημοσκοπήσεων Public Issue με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε δείγμα 1220 ατόμων από όλη την Ελλάδα. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 2016. Μπορείτε να βρείτε μια παρουσίαση των αποτελεσμάτων με πίνακες και διαγράμματα, όλους τους πίνακες των αποτελεσμάτων σε PDF & xls αρχεία, καθώς και τα πρωτογενή data εδώ.

Τα βασικά συμπεράσματα από τις απαντήσεις στις 21 ερωτήσεις της έρευνας μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

  1. Οι Έλληνες πολίτες σε γενικές γραμμές υποεκτιμούν το μέγεθος των προσφυγικών ροών, ενώ οι γνώσεις τους για τις επιμέρους πτυχές του προβλήματος εμφανίζονται περιορισμένες
  2. Οι Έλληνες είναι απογοητευμένοι από τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δεν είναι ικανοποιημένοι ούτε από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόβλημα. Αντίθετα, επιδοκιμάζουν έντονα τη στάση των κατοίκων των νησιών που υποδέχονται τους πρόσφυγες, τη δράση των ΜΚΟ, αλλά και τη δράση φορέων του κράτους -κυρίως του λιμενικού.
  3. Οι πολίτες εκφράζουν σε σημαντικά ποσοστά αισθήματα και απόψεις συμπάθειας και αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες, που επιβεβαιώνονται σε μια σειρά από διαφορετικές ερωτήσεις της έρευνας. Δεν επιθυμούν, για παράδειγμα, να κλείσουν τα σύνορα της χώρας για να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές, ενώ παράλληλα επιθυμούν να παραμείνει η χώρα στη ζώνη της συνθήκης Σένγκεν.
  4. Η ιδεολογική αυτοτοποθέτηση αποτελεί το σημαντικότερο διαχωριστικό παράγοντα στις απαντήσεις των πολιτών. Ωστόσο, η γενική συνισταμένη των απαντήσεων είναι σαφής -βλέπε συμπέρασμα #3- με μόνο μειοψηφικά ποσοστά πολιτών που αυτοτοποθετούνται στο χώρο της δεξιάς να απαντούν με διαφορετικό τρόπο σε κάποιες από τις ερωτήσεις.

Η έρευνα σε αριθμούς: 

Θετική γνώμη για τους πρόσφυγες εκφράζει το 66% της ελληνικής κοινωνίας ενώ για τους μετανάστες το 59%.
Αρνητικά συναισθήματα έχει το 29%, όπως: ανησυχία (16%), φόβο (4%) ή καχυποψία/θυμό (3%).

Το 54% διαφωνεί με την άποψη ότι οι πρόσφυγες θα πάρουν τις δουλειές των Ελλήνων.
Βασικός υπεύθυνος για την προσφυγική κρίση θεωρείται η πολιτική της Ε.Ε. και της Δύσης, με ποσοστό 92%.

Ιδεολογίες: Το 45% των συντηρητικών και δεξιών θέλει να κλείσουν τα σύνορα και να σταματήσει η προσφυγική ροή. Το αντίστοιχο ποσοστό των αριστερών 10%.
Οι μισοί ψηφοφόροι της δεξιάς θέλουν να εγκατασταθούν οι πρόσφυγες σε ειδικούς καταυλισμούς. Το αντίστοιχο ποσοστό των αριστερών είναι 21%.

Το 60% δεν θεωρεί πιθανό να γίνει επίθεση τζιχαντιστών στην Ελλάδα τον επόμενο χρόνο.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας βρίσκεται στην τελευταία θέση αξιολόγησης σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού.Την πρώτη θέση έχουν οι κάτοικοι των νησιών (8,9). Ακολουθούν το Λιμενικό (8,44), οι εθελοντικές οργανώσεις και οι ΜΚΟ (7,54), ο Στρατός (6,85), η Εκκλησία (5,87) και η Τοπική Αυτοδιοίκηση (5,55). Το 50% ζητά από την Ε.Ε. σημαντική οικονομική και τεχνική βοήθεια για την υποδοχή των προσφύγων.

Μόνο το 22% συνδέει το προσφυγικό με ανταποδοτικές κινήσεις της Ε.Ε. στο ζήτημα του χρέους (22%) και του Μνημονίου (9%) ενώ το 8% πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να ζητήσει ανταποδοτικά οφέλη, γιατί είναι υποχρέωσή της να ελέγχει τα εξωτερικά σύνορα.

Το 52% δεν πιστεύει ότι η πιθανή συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας για τον έλεγχο της προσφυγικής ροής σημαίνει και απώλεια της εθνικής κυριαρχίας.

Το 31% συμφωνεί με την πρόταση να δημιουργηθούν κέντρα ταυτοποίησης και καταγραφής σε χώρες εκτός Ε.Ε., όπως η Τουρκία, ο Λίβανος και η Ιορδανία.

Αν και στις διαθέσεις έχουμε θετικό πρόσημο, στην ενημέρωση τα πάμε μέτρια αφού μόνο το 20% των ερωτηθέντων γνωρίζει τον αριθμό των προσφύγων που έχει περάσει από την Ελλάδα ενώ το υπόλοιπο 80% εκτιμά ότι ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος από ό,τι στην πραγματικότητα. Το 40% πιστεύει ότι η προσφυγική κρίση είναι προσωρινό πρόβλημα ενώ το 39% δεν γνωρίζει τι σημαίνει «hot spot».

Πηγή: dianeosis.org

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;