Αλτσχάιμερ: Νέα δεδομένα για τα αίτια και τη πρόληψη της νόσου
Με την ανακάλυψη αυτή, οι ερευνητές φέρνουν νέα δεδομένα στη πρόληψη του Αλτσχάιμερ!

2

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια εντόπισαν το τμήμα του εγκεφάλου που επηρεάζεται πρώτο από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Υποστηρίζουν μάλιστα πως οι δραστηριότητες που διεγείρουν νοητικά τον εγκέφαλο θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης της νόσου.

Πώς προκαλείται το Αλτσχάιμερ;
Η αιτιολογία της νόσου παραμένει άγνωστη. Σε μερικές περιπτώσεις (περίπου στο 2% των ασθενών) έχει αποδειχτεί σαφής κληρονομικότητα. Πιστεύεται ότι γεννητικοί παράγοντες (π.χ. παρουσία του ΑΡΟΕΣ 4 στο χρωματόσωμα 19) είναι συνδεδεμένοι με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Ποιο είναι το “σημείο μηδέν”; 
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το πρώτο σημείο στον εγκέφαλο που πλήττει η νόσος του Αλτσχάιμερ ονομάζεται coeruleus.

Στην εικόνα, με μπλε χρώμα, βλέπετε το σημείο coeruleus στον εγκέφαλο, που πλήττεται πρώτο από τη νόσο του Αλτσχάιμερ
Στην εικόνα, με μπλε χρώμα, βλέπετε το σημείο coeruleus στον εγκέφαλο, που πλήττεται πρώτο από τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Το σημείο coeruleus, ένα μικρό μέρος του εγκεφάλου που απελευθερώνει νορεπινεφρίνη (ένα νευροδιαβιβαστή υπεύθυνο για τη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού, της προσοχής, της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στην τοποθεσία του στον εγκέφαλο και στις νευρωνικές διασυνδέσεις που ξεκινούν από εκεί και διαχέονται σε όλο τον εγκέφαλο. Αυτό το γεγονός καθιστά το σημείο coeruleus πιο επιρρεπές σε τοξίνες και μολύνσεις σε άλλα μέρη του οργάνου.

Πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ: Νέα δεδομένα με την ανακάλυψη του “σημείου μηδέν”
Εφόσον οι αιτίες είναι γενικά άγνωστες δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι πρόληψης.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η εξάπλωση (και συσσώρευση) πρωτεϊνών στον εγκέφαλο είναι γνωστό πως αποτελεί σημάδι της νόσου του Αλτσχάιμερ, το οποίο μπορεί να εντοπιστεί από την πρώιμη κιόλας ενήλικη ζωή. Αν και ως φαινόμενο αυτό καταγράφεται σε πολλούς ανθρώπους, μόνο ένα ποσοστό αυτών καταλήγει να εκδηλώσει την ασθένεια.

Έρευνες με ποντίκια έχουν δείξει ότι η νορεπινεφρίνη μπορεί να προστατεύσει τους νευρώνες από τη φλεγμονή και την υπερβολική διέγερση που συμβάλλουν στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Αυτό, με τη σειρά του, κάνεις τους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι η αύξηση της νορεπινεφρίνης θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της ασθένειας.

Επίσης, καθώς οι γνώσεις για την νόσο αυξάνονται αλματωδώς γνωρίζουμε ότι εάν προσέχουμε την διατροφή μας, ελέγχουμε τον διαβήτη, ασκούμαστε τακτικά (γυμναστική), κάνουμε δραστηριότητες που διεγείρουν τις νοητικές λειτουργίες και διατηρούμε χαμηλά τα επίπεδα χοληστερόλης και ομοκυστεΐνης, μπορούμε να μειώσουμε τους κινδύνους πάθησης της νόσου.

Τέλος, υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες τροφές που βοηθούν ιδιαίτερα στη πρόληψη. Αυτές είναι ο σολωμός, το ελαιόλαδο, τα καρύδια, το σπανάκι, ο καφές και η σοκολάτα! 

Η παραπάνω μελέτη που εντόπισε το “σημείο μηδέν” της νόσου δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Trends in Cognitive Sciences.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;