Έρευνα: Ανισότητα κατά των γυναικών και στο eBay
Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που αναδεικνύει έμπρακτα κάτι που όλοι γνωρίζουμε, την ανισότητα κατά των γυναικών στην αγορά εργασίας.

1

Σύμφωνα με μια Ισραηλινή επιστημονική έρευνα, μια γυναίκα εισπράττει  λιγότερα στο eBay από έναν άνδρα για το ίδιο ακριβώς προϊόν.

Συγκεκριμένα το ποσοστό είναι 20% λιγότερο. Η ισραηλινή έρευνα αποδεικνύει έμπρακτα κάτι που όλοι ξέρουμε, ότι ασυνείδητα ή μη, οι γυναίκες δεν αντιμετωπίζονται το ίδιο με τους άντρες. Αυτό συμβαίνει μέχρι και σε μια αγορά ηλεκτρονικών αγοραπωλησιών όπως το eBay

Η έρευνα αυτή στάθηκε σε αρκετές παραμέτρους ώστε να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα. Για παράδειγμα οι γυναίκες αποτελούν το 1/4 των συνολικών πωλητών. Αν και το φύλο του πωλητή δεν δηλώνεται ρητά, μπορεί κανείς να το καταλάβει έμμεσα, ανάλογα με το προϊόν. Ανέλυσαν 1,1 εκατομμύριο συναλλαγές, οι οποίες αφορούσαν οι οποίες αφορούσαν δημοπρασίες των δημοφιλέστερων προϊόντων.

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι πώς οι γυναίκες όχι μόνο λαμβάνουν λιγότερες προσφορές απ’ ο,τι οι άντρες αλλά και 80 σεντς κατά μέσο όρο για κάθε δολάριο που εισπράττουν οι άντρες. Επιπλέον ακόμη και οι γυναίκες τείνουν να κάνουν χαμηλότερες προσφόρες για για προϊόντα άλλων γυναικών.

Προφανώς είναι κάτι που προκαλεί έκπληξη καθώς ένα νέο προϊόν είναι δεδομένης ποιότητας. Δεν έχει να κάνει εάν το πουλάει άντρας ή γυναίκα. Οι ερευνητές έδωσαν ως πιθανή εξήγηση ότι μάλλον ασυνείδητα το προϊόν θεωρείται μικρότερης αξίας όταν το κατέχει μια γυναίκα απ’ ο,τι ένας άντρας!

Όταν πρόκειται για μεταχειρισμένο προϊόν τότε τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Η ψαλίδα είναι αρκετά μικρότερη (3%), καθώς  οι γυναίκες κατά μέσο όρο παίρνουν 97 σεντς έναντι ενός δολαρίου των ανδρών. Οι ερευνητές το απέδωσαν αυτό στο ότι οι δυνητικοί αγοραστές εμπιστεύονται περισσότερο τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες για την περιγραφή ενός μεταχειρισμένου προϊόντος.

Υπάρχουν όμως και προϊόντα στα οποία οι γυναίκες τα πάνε καλύτερα στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Για παράδειγμα, μια «Μπάρμπι» πουλιέται 16% ακριβότερα αν προέρχεται από γυναίκα, ενώ οι τροφές σκύλων και γάτων 20% περισσότερο. Όμως για μια παιγνιδομηχανή Nintendo Wii οι άνδρες πωλητές «πιάνουν» 270% περισσότερο από τις γυναίκες, για έναν σουγιά 61% παραπάνω, ενώ για έναν θερμικό εκτυπωτή 30%.

Ένας τρόπος για να μειωθεί αυτή η ανισότητα κατά την Κριτσελί-Κατς, είναι οι αγοραστές να επιλέγουν σκοπίμως να αγοράζουν ένα προϊόν από γυναίκες, ώστε να αυξάνουν τη ζήτηση -και σταδιακά την τιμή- για τα «γυναικεία» προϊόντα.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;