Όλες οι αλλαγές για τους φοιτητές που περιλαμβάνει ο νέος νόμος!
Προβλέπονται στο Σχέδιο Νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση

aei

Προβλέπονται στο Σχέδιο Νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Α. Ο φοιτητής εγγράφεται στη σχολή στην αρχή κάθε εξαμήνου σε ημερομηνίες που ορίζονται από τη Γενική Συνέλευση του τμήματος και δηλώνει τα μαθήματα που επιλέγει.

Β. Η ιδιότητα του φοιτητή διατηρείται μέχρι την απονομή του τίτλου σπουδών , σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών.

Γ. Φοιτητές που έχουν υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης , σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών του οικείου τμήματος προσαυξανόμενο κατά δύο έτη δεν δικαιούνται παροχές σίτισης, στέγασης, διευκολύνσεων για τις μετακινήσεις τους και μετεγγραφής.

Δ. Κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει τουλάχιστον δεκατρείς πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας.

Ε. Ο αριθμός των εβδομάδων για τη διενέργεια των εξετάσεων, η δυνατότητα παράτασης του εξαμήνου και οι λεπτομέρειες σε περίπτωση παράτασης εξαμήνου ορίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας του Ιδρύματος και μέχρι την έκδοσή του δύναται να ρυθμίζεται με απόφαση της Συγκλήτου, έπειτα από προηγούμενη γνώμη της Κοσμητείας ή σε περίπτωση μονοτμηματικής Σχολής της Γενικής Συνέλευσης του τμήματος.

Ζ. Οι φοιτητές έχουν δικαίωμα να διακόψουν τις σπουδές τους με έγγραφη αίτηση τους στη γραμματεία του οικείου τμήματος για όσα εξάμηνα, συνεχόμενα ή μη , επιθυμούν.

Η. Οι φοιτητές που διακόπτουν τις σπουδές τους, δεν έχουν τη φοιτητική ιδιότητα καθ όλο το χρονικό διάστημα της διακοπής των σπουδών τους.

Θ. Η επανεγγραφή φοιτητών που απώλεσαν αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα, με βάσει το νόμο 4009/11, πραγματοποιείται με έγγραφη αίτηση τους στο τμήμα ή στη μονοτμηματική Σχολή.

Τα παραπάνω προβλέπει διάταξη που εντάχθηκε στο Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ που ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση την άλλη εβδομάδα.

ΚΑΤΑΡΓΟΎΝΤΑΙ

Το Σχέδιο Νόμου προβλέπει επίσης, την κατάργηση των ακόλουθων διατάξεων του νόμου 4009/11, που αφορούν τους φοιτητές:

1. Οι φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται τουλάχιστον 20 ώρες την εβδομάδα δύνανται να εγγράφονται ως φοιτητές μερικής φοίτησης, ύστερα από αίτησή τους που εγκρίνεται από την κοσμητεία της σχολής. Ο Οργανισμός ορίζει τις ειδικότερες προϋποθέσεις και τη διαδικασία για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου, καθώς και τις ειδικότερες προϋποθέσεις και τη διαδικασία διευκόλυνσης της φοίτησης των φοιτητών με αναπηρία.

2. Οι φοιτητές μπορούν, ύστερα από αίτησή τους προς την κοσμητεία της σχολής τους, να διακόψουν τη φοίτησή τους. Με τον Οργανισμό του ιδρύματος καθορίζεται η διαδικασία διαπίστωσης της διακοπής της φοίτησης, τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση και ο μέγιστος χρόνος της διακοπής, καθώς και η δυνατότητα της κατ’ εξαίρεση υπέρβασης του χρόνου αυτού. Η φοιτητική ιδιότητα διακόπτεται προσωρινά κατά το χρόνο διακοπής της φοίτησης, εκτός αν η διακοπή οφείλεται σε αποδεδειγμένους λόγους υγείας ή σε λόγους ανωτέρας βίας.

3. Παράταση της διάρκειας ενός εξαμήνου επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός εβδομάδων διδασκαλίας, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο εβδομάδες και γίνεται με απόφαση του πρύτανη, ύστερα από πρόταση της κοσμητείας της σχολής.

4. Αν για οποιονδήποτε λόγο ο αριθμός των εβδομάδων διδασκαλίας που πραγματοποιήθηκαν σε ένα μάθημα είναι μικρότερος από τις δεκατρείς, το μάθημα θεωρείται ότι δεν διδάχθηκε και δεν εξετάζεται, τυχόν δε εξέτασή του είναι άκυρη και ο βαθμός δεν υπολογίζεται για την απονομή του τίτλου σπουδών.

Πηγή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;