Hamlet That Punk: O Hamlet όπως δεν τον έχετε ξαναδεί!
Όσο απρόσμενος είναι ο τίτλος τόσο απροσδόκητη είναι και η χροιά που έχει δοθεί στο κλασσικό έργο του Shakespeare

afissa_athinais_2

Όσο απρόσμενος είναι ο τίτλος τόσο απροσδόκητη είναι και η χροιά που έχει δοθεί στο κλασσικό έργο του Shakespeare. Η παράσταση διατηρεί την βασική δομή του πρωτότυπου προσθέτοντας μια διαφορετική και εντελώς νέα οπτική ως προς τα γεγονότα και τους χαρακτήρες.

Βασικοί χαρακτήρες είναι ο Άμλετ, πρίγκιπας της Δανίας, η μητέρα του, Γερτρούδη, και ο θείος του και σύζυγός της, Κλαύδιος. Εξαιτίας ετούτου του παράλογου γάμου (και της δολοφονίας του πατέρα του από τον αδερφό του) ο Άμλετ ‘τρελαίνετε’ και αντιδρά, κάτι που οδηγεί σε συνέπειες για τον ίδιο, το βασιλικό ζεύγος, μα και για τα δευτερεύοντα πρόσωπα, όπως η κοπέλα που τον αγαπούσε, Οφηλία, ο πατέρας της Πολώνιος και ο αδερφός της Λαέρτης. Το ένα γεγονός οδηγεί αλυσιδωτά στο επόμενο, και η παράσταση καταλήγει με την αποκάλυψη της δολοφονίας και τον δολοπλοκιών του Κλαύδιου και τον θάνατο όλων των ηρώων από το ίδιο δηλητήριο ριγμένο μέσα σε κρασί ή πάνω σε στιλέτο.

Η παράσταση εστιάζει στο φιλοσοφικό νόημα του έργου και κάνει τον θεατή να αναρωτηθεί μαζί με τον πρωταγωνιστή αν άραγε ο άνθρωπος υπομένει όλα τα βάσανα της ύπαρξής του μονάχα γιατί φοβάται το άγνωστο του θανάτου. Ταυτόχρονα δίνεται βάση στην ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων, οι οποίοι αναλύονται σε βάθος. Ο κάθε ήρωας εκτυλίσσει την προσωπικότητά του και την ιστορία του σε εσωτερικοποιημένο επίπεδο.

Οι ηθοποιοί έδειξαν να έχουν μελετήσει τους ρόλους τους, καθώς έμοιαζαν να βιώνουν ουσιαστικά το δράμα του κάθε ήρωα. Η απόδοση του Άμλετ από τον Ν. Πιπερά ήταν το λιγότερο εξαιρετική: νευρικός, ανήσυχος, μπερδεμένος, ειρωνικός, αδιάφορος. Ήταν μια πρωτότυπη εκδοχή που ρεαλιστικοποιούσε την συναισθηματική και πνευματική κατάσταση του χαρακτήρα, κάτι που ισχύει και για τους υπόλοιπους ρόλους. Η σκηνοθεσία της Μαραγκουδάκη διατήρησε τον ρομαντισμό του Σαιξπηρικού ύφους ενώ ταυτόχρονα χάρισε μια ωμή απλότητα στην παράσταση, κάτι το punk.

Με μια πρώτη ματιά, το punk εκφράστηκε με τις ενδυματολογικές επιλογές του Σκλαβούνου, και με τις μουσικές επιλογές του Αντωνιάδη. Το punk στοιχείο όμως άνθιζε στους διαλόγους και στην καθαυτή ύπαρξη των χαρακτήρων, που έμοιαζαν… φυσιολογικοί: ο θεατής εύκολα μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του να μιλά και να δρα έτσι, ενώ αναπόφευκτα ταυτιζόταν με πτυχές των γεγονότων. Ίσως αυτό να μοιάζει παράδοξο μα το κάθε κομμάτι την πλοκής αποδόθηκε έχοντας ένα ποιητικό και ένα ανθρώπινο κομμάτι- με το δεύτερο νε αναφέρεται στα διαχρονικά συναισθήματα και αντιδράσεις προς την αγάπη, τον θάνατο, την ηθική. Η έννοια του punk αποδόθηκε στον ανθρωπισμό των ηρώων.

Η παράσταση ήταν άμεση, δυναμική και αναπάντεχα δοσμένη. Από την αρχή ως και το τέλος, δύο ώρες αργότερα, εισήγαγε τον θεατή σε ένα περιβάλλον εσωτερικού διαλόγου, και διαλόγου ιδεολογιών, μα και σε ένα κλίμα ενδιαφέροντος και σκέψης. Σε αυτά βοηθούσε και η λιτή αρχιτεκτονική του χώρου της Μουσικής Θεατρικής Σκηνής Αθηναΐς μα και το μεγάλο εύρος κοινού διαφορετικών στυλ και ηλικιών. Ξεκινώντας με το ‘My Way’ του Sid Vicious και κλείνοντας με το ‘Sweet Dreams’ σε διασκευή του Marilyn Manson, ο Άμλετ έγινε punk γιατί όντας αντιήρωας μετατράπηκε σε ήρωας

Συντάκτρια: Σύλβα Σαραφίδου

Οι συντελεστές:

Μετάφραση- σκηνοθεσία: Μαίρη Μαραγκουδάκη
Εικαστική επιμέλεια- φωτισμοί: Τάσος Σκλαβούνος
Διδασκαλία και χορογραφίες σκηνικής πάλης: Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαίρη Άσπρου
Hair styling- make up: Γιώργος Νικολαΐδης
Φωτογραφίες: Τάσος Σκλαβούνος studio Μελενίκου31

Διανομή:
Άμλετ: Νικόλας Πιπεράς
Κλαύδιος: Νίκος Μαυρουδής
Γερτρούδη: Μαίρη Μαραγκουδάκη
Λαέρτης- Γκίλντενστερν: Μανώλης Βαζαίος
Οράτιος- Ρόζενκραντζ: Ανδρέας Ανδρεάδης
Πολώνιος- Νεκροθάφτης: Μανόλης Καβίδας
Οφηλία: Κορνηλία Κυριάκη
Μαίρη Άσπρου
Θεοδόσης Σκαρβέλης
Σοφία Νικολοπούλου
Στην «ποντικοπαγίδα» εμφανίζεται ο Σταύρος Ράγιας

Παραστάσεις: κάθε Τετάρτη στις 21:00
Από 7 Οκτωβρίου έως 23 Δεκεμβρίου 2015
Διάρκεια παράστασης: 2:00 ώρες χωρίς διάλλειμα
Εισιτήρια: 15 ευρώ (κανονικό), 7 ευρώ (μειωμένο), 5 ευρώ (ατέλειες)
Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr

ΧΩΡΟΣ: Αθηναΐς – μουσική σκηνή
Καστοριάς 34-36, Βοτανικός Τηλ: 210-3480.080.

Πρόσβαση:
Με ΜΕΤΡΟ, στάση Κεραμεικός
Από Ιερά Οδό : Γραμμές 856 και Α16 (στάση Σπύρου Πάτση)
Από Λ. Αθηνών : Γραμμές Β16, Γ16, Α15, Β15 (Στάση Σπύρου Πάτση)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;