Πλανήτης Άρης - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!
Την τεράστιας σημασίας ανακοίνωση για την ύπαρξη τρεχούμενου νερού -υπό συγκεκριμένες συνθήκες- στον Άρη, τιμά η Google!

doodle

Την τεράστιας σημασίας ανακοίνωση για την ύπαρξη τρεχούμενου νερού -υπό συγκεκριμένες συνθήκες- στον Πλανήτη Άρη, τιμά η Google!

Ο Πλανήτης Άρης είναι ο τέταρτος (4ος) σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος (Η/Σ) και ο δεύτερος πλησιέστερος στη Γη, και ο έβδομος σε μέγεθος και μάζα του Η/Σ. Λέγεται συχνά και «ερυθρός πλανήτης» εξαιτίας του ερυθρού χρώματος που παρουσιάζει και οφείλεται στο τριοξείδιο του σιδήρου (Fe2O3) στην επιφάνειά του.

O Πλανήτης Άρης είναι ένας «γήινος πλανήτης» με λεπτή ατμόσφαιρα, με επιφάνεια που συνδυάζει τους κρατήρες σύγκρουσης της Σελήνης και τα ηφαίστεια, τις κοιλάδες, τις ερήμους και τα πολικά παγοκαλύμματα της Γης.

Φαίνεται ακόμη να έχει περιοδικά επαναλαμβανόμενες «εποχές».

Ο Πλανήτης Άρης διαθέτει ακόμη το Όρος Όλυμπος, το ψηλότερο γνωστό όρος στο Ηλιακό μας Σύστημα και την Κοιλάδα Μαρινέρις, τη μεγαλύτερη κοιλάδα. Το βαθύπεδο Βορεάλις που βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη καλύπτει το 40% της επιφάνειάς του και αποτελεί το υπόλειμμα μιας γιγάντιας σύγκρουσης Στην περιφορά του γύρω από τον Ήλιο συνοδεύεται από δύο μικρούς δορυφόρους: τον Φόβο και τον Δείμο (= Τρόμο).

Σύμφωνα με εικόνες που καταγράφηκαν από δορυφόρο τα ίχνη με πλάτος πέντε και μήκος 100 μέτρων αλλάζουν κατά τη διάρκεια των πιο θερμών μηνών, ενώ «σβήνουν» όταν οι συνθήκες είναι πιο ψυχρές.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της NASA Τζον Γκράνσφελντ ανέφερε πως ελπίζει ότι σύντομα θα σταλούν επανδρωμένες αποστολές στον πλανήτη για να ερευνήσουν το ενδεχόμενο ύπαρξης μορφών ζωής. Όπως είπε ο ίδιος, η ανακάλυψη υποδεικνύει πως θα ήταν πιθανό να υπάρχει ζωή στον Άρη.

Σε αυτό το ενδεχόμενο στάθηκε και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας για τον Άρη. «Πήρε πολλά διαστημόπλοια και πολλά χρόνια για να λυθεί αυτό το μυστήριο και τώρα ξέρουμε πως υπάρχει νερό στην επιφάνεια αυτού του κρύου, έρημου πλανήτη. Φαίνεται πως όσο περισσότερο μελετούμε τον Άρη, τόσο θα μαθαίνουμε πως θα μπορούσε να υποστηριχθεί ζωή και που βρίσκονται οι πόροι για αυτό».

Όπως έγινε γνωστό, η επόμενη αποστολή μη επανδρωμένου οχήματος το 2020, θα μεταφέρει και ένα ειδικό όργανο που θα ερευνήσει το εάν θα μπορέσουν αστροναύτες να ζήσουν στον Άρη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1 
 3 
 0 
 1 
 3