Διακόπηκε το Πρόγραμμα του Ψηφιακού Σχολείου από τον Υπουργό Παιδείας

Από neolaia.gr Team 30 Ιουλίου 2015

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, ο Υπουργός Παιδείας Κύριος Μπαλτάς αποφάσισε να ακυρώσει το πρόγραμμα για το Ψηφιακό Σχολείο.

Για την ακρίβεια, σκοπός της ακύρωσης αυτής είναι η αξιοποίηση των κονδυλίων που επρόκειτο να δαπανηθούν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε προσλήψεις εκπαιδευτικών, έτσι ώστε στην περίπτωση ενδεχόμενων εκλογών να έχει ο Υπουργός περισσότερα κομματικά ερείσματα στον συγκεκριμένο κλάδο.

Ο Υπουργός, μάλιστα, υποστηρίζει ότι η διακοπή του προγράμματος του Ψηφιακού Σχολείου είναι επιλογή σε μία εποχή που η Ψηφιακή Παιδεία είναι εκπαιδευτικό κεκτημένο και θεωρείται δεδομένη σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη.

Το έργο «Ψηφιακές Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας», συνολικού προϋπολογισμού 174,4 εκατομμυρίων ευρώ, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Φεβρουάριο του 2014 και αφορά την προμήθεια κινητών εργαστηρίων και διαδραστικών συστημάτων για τις σχολικές μονάδες όλης της χώρας, κι έχει ως στόχο του την ψηφιακή αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Χωρίζεται σε δύο φάσεις υλοποίησης, εκ των οποίων η πρώτη (ύψους 42,8 εκατομμυρίων ευρώ) έχει προγραμματιστεί προς ολοκλήρωση σε ποσοστό 33% έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Η δεύτερη φάση του έργου βρίσκεται -προς στιγμήν- σε διαγωνιστική διαδικασία.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, γνωστοποιήθηκε ότι ακυρώθηκε η αγορά διαδραστικών πινάκων, επειδή «δεν ήταν δυνατόν να τηρηθούν όλες οι προθεσμίες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 για την απορρόφηση των κονδυλίων» και ότι θα γίνει προσπάθεια αξιοποίησης των πιστώσεων του συγκεκριμένου έργου για άλλες ανάγκες.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο έργο είναι συνδεδεμένο με πιστώσεις περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία έχουν ήδη δαπανηθεί στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών, αλλά και για τη δημιουργία των απαιτούμενων διαδραστικών μαθημάτων για τη χρήση των διαδραστικών συστημάτων και Η/Υ.  Σε περίπτωση μη περάτωσης του έργου, τα χρηματικά αυτά ποσά θα πρέπει να επιστραφούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.