Τι δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο!
Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν τους τελευταίους πέντε μήνες

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν τους τελευταίους πέντε μήνες», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίρπας ενώπιον των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζοντας «το πείραμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα απέτυχε.

Διεκδικούμε μια συμφωνία με τους εταίρους – είπε – που θα δίνει σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση που θα δείχνει ότι στο τέλος του δρόμου υπάρχει φως.

Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε στο πρόσφατο δημοψήφισμα τονίζοντας ότι «βρίσκομαι ανάμεσα σας μετά την ισχυρή ετυμηγορία του ελληνικού λαού, μετά την απόφαση που πήραμε να δώσουμε το λόγο άμεσα στον ελληνικό λαό να λάβει μέρος στην διαπραγμάτευση που τον αφορά».
Χαρακτήρισε «γενναία» την επιλογή του ελληνικού λαού που είπε έγινε με κλειστές τράπεζες και με την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης να τρομοκρατεί ότι η επιλογή στο «όχι« είναι επιλογή ρήξης.

Χαρακτήρισε το Ευρωκοινοβούλιο ως τον ναό της δημοκρατίας και όπως χαρακτηριστικά είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές «άκουσον μεν πάταξον δε».

Εξήγησε ότι ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας πριν από πέντε μήνες όμως τα προγράμματα είπε είναι εδώ και πέντε χρόνια
«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν τους τελευταίους πέντε μήνες. Την ευθύνη για τα αδιέξοδα που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα δεν αφορούν μόνο τους τελευταίους πέντε μήνες αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Εξήγησε ότι παρόμοια προσπάθεια μέσω προγραμμάτων διάσωσης έχει γίνει σε άλλες χώρες και όπως είπε σέβομαι απολύτως τα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόστηκαν, αλλά τόνισε ότι «πουθενά δεν ήταν σκληρά όσο στην Ελλάδα».

«Η πατρίδα μου έχει εφαρμοστεί σε πειραματικό εργαστήρι λιτότητας το πείραμα δεν πέτυχε. Η Ανεργία και η φτώχεια στα ύψη διευρύνθηκε δημόσιο χρέος», είπε και πρόσθεσε : «Διεκδικούμε μια συμφωνία με τους εταίρους που θα δίνει σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση που θα δείχνει ότι στο τέλος του δρόμου υπάρχει φως».

Πρώτος στόχος – συνέχισε – είναι καταπολέμηση ανεργίας και η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν μεταξύ μας ταμπού πρέπει να βλέπουμε την πραγματικότητα και να παρουσιάζουμε λύσεις», είπε.

Διευκρίνισε ότι στέλνουμε αίτημα προς ESM και όπως είπε αναλάβαμε να κάνουμε τις προτάσεις μας συγκεκριμένες. Ελπίζω ότι θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις τις επόμενες ημέρες.

«Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν τον ευρωπαϊκό φορολογούμενο τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα δεν κατέληξαν ποτέ στον ελληνικό λαό αλλά να σωθούν οι ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες. Δεν πήγαν ποτέ στον Ελληνικό λαό», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι από τον Αύγουστο του 2014 έως ότου έληξε πρόγραμμα έχει να λάβει εκταμίευση δόσης η Ελλάδα και τόνισε ότι «ενα πρόγραμμα δεν αρκεί να είναι ορθό, αλλά πρέπει να μπορεί να εφαρμοστεί»

«Δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με την ευρωζώνη, αλλά με τα κατεστημένα, που βυθίζουν και τη χώρα και την ερωζώνη. Ελπίζω πως με τις προτάσεις μας θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας. Όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα των στιγμών και είμαι βέβαιος πως θα αναλάβουμε την ιστορική ευθύνη και δεν θα αφήσουμε την Ευρώπη να γίνει διαιρεμένη» διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός

Δεν είμαι από τους πολιτικούς που ισχυρίζονται ότι για όλα τα δεινά ευθύνονται οι κακοί ξένοι έφτασε στα όρια χρεοκοπίας γιατί οι κυβερνήσεις Ελλάδας δημιούργησαν κράτος πελατειακό ανέχθηκαν ή και ενίσχυσαν διαπλοκή άφησαν ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή του μεγάλου πλούτου.

Αυτές τις μεγάλες αδικίες τα προγράμματα διάσωσής και τα μνημόνια δεν βελτίωσαν τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό

Μετά το τέλος της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αναζητεί λύση που να αποκλείει την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι η διαδικασία για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους «θα κινηθεί ταχύτατα».

Θέλουμε λύση οικονομικά βιώσιμη που να αποκλείει το Grexit, δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί μία συμφωνία δίκαιη κοινωνικά και βιώσιμη, η οποία θα περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη.

Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, έχοντας ως ισχυρό όπλο την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, προς μία βιώσιμη συμφωνία που θα αποκλείει το Grexit και θα δίνει προοπτική οριστικής εξόδου από την κρίση, είπε ο Αλ.Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον έλληνα Πρωθυπουργό, η συμφωνία θα περιλαμβάνει ως αντάλλαγμα την κάλυψη των χρηματοπιστωτικών αναγκών της χώρας στο μεσοδιάστημα, πακέτο αναπτυξιακό για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς και την έναρξη συζήτησης για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους.

Δήλωσε, επίσης, ικανοποιημένος από το γεγονός ότι από τις τοποθετήσεις των άλλων ευρωπαίων ηγετών συνειδητοποιεί ότι όλοι κατανοούν ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό.

 

H δευτερολογία:

Να βάλει τέλος στη συζήτηση ότι επιθυμεί έξοδο της χώρας από το ευρώ επιχείρησε στο ευρωκοινοβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μιλάω με ανοιχτά χαρτιά, δεν έχω κρυφό σχέδιο για έξοδο από το ευρώ», τόνισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι αν είχε τέτοιο σχέδιο μόλις έκλεισαν οι κάλπες και ο λαός έβγαλε ως αποτέλεσμα το «Όχι» δεν θα ερμήνευε το αποτέλεσμα ως ένα αποτέλεσμα για διαπραγμάτευση, ως ένα αποτέλεσμα που δεν έχει σχέση με εντολή ρήξης.

«Αν είχα στόχο να βγάλω την Ελλάδα απο το ευρώ, δεν θα έκανα τις δηλώσεις που έκανα αμέσως μετά το δημοψήφισμα» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως: «Η συνεδρίαση αυτή έπρεπε να γίνει πριν καιρό. Η συζήτηση που κάνουμε σήμερα εδώ δεν αφορά μόνο το μέλλον της Ελλάδας, αλλά της Ευρωζώνης».

«Δεν μπορεί η συζήτηση να γίνεται με κλειστές πόρτες. Επί 5 μήνες η διαπραγμάτευση έγινε σε κλειστές πόρτες» ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε ακόμη για την τρόικα τονίζοντας ότι «αν η διαπραγμάτευση διεξάγονταν ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και την Κομισιόν θα είχαμε λύση εδώ και πολύ καιρό.».

«Δυστυχώς είχαμε να διαπραγματευτούμε από τη μια η Ελλάδα και από την άλλη τρεις διαφορετική θεσμοί με αντικρουόμενες θέσεις και προτάσεις», ανέφερε.

Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει προτάσεις παρά τα όσα λέγονται και είπε ότι είναι δικαίωμα της κυβέρνησης να ορίζει πως θα εφαρμοστούν τα μέτρα. «Αλλιώς σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δεν πρέπει να γίνονται εκλογές, αλλά να διορίζονται», είπε.

Απευθυνόμενος στον επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ που είναι Γερμανός επεσήμανε ότι: «το 1953  η ευρώπη έδειξε τη μέγιστη αλληλεγγύη στη χώρα σας και αποφάσισε τη διαγραφή του 60% του χρέους και ρήτρα ανάπτυξης. Ήταν η σημαντικότερη σημαντική αλληλεγγύης της σύγχρονής ευρωπαϊκής ιστορίας».

«Άκουσα από πολλούς να μιλούν για αδυναμία να ανταποκριθούμε στην αλληλεγγύη των εταίρων. Βεβαίως ο δανεισμός είναι μορφή αλληλεγγύης αλλά εμείς θέλουμε βιώσιμο πρόγραμμα για να επιστρέψουμε τα δανεικά. Ζητάμε απομείωση χρέους για να επιστρέψουμε τα δανεικά», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος προς τον επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφσταντ, σημείωσε πως «πράγματι αυτούς του πέντε μήνες περισσότερο διαπραγματευόμαστε παρά κυβερνάμε, η έννοια μας είναι πώς θα κρατήσουμε ζωντανή την ελληνική οικονομία. Αλλά κάναμε πράγματα: ανοίξαμε τη λίστα Λαγκάρντ, που κάποιοι υπουργοί την έβαλαν στο συρτάρι τους, φέραμε στο σκαμνί πολλούς που είχαν φοροδιαφύγει, προχωρήσαμε συμφωνία με την Ελβετία για να πληρώσουν φόρο οι Έλληνες που είχαν βγάλει χρήματα από το εξωτερικό, ζητήσαμε από τα ΜΜΕ να πληρώσουν τους φόρους τους. Έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε περισσότερα, δεν προλάβαμε να κάνουμε πολλά».

«Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η συζήτηση δεν αφορά αποκλειστικά μια χώρα, αφορά το μέλλον του κοινού μας οικοδομήματος. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις ιδεολογικές μας διαφορές, έχουμε τη δυνατότητα σε μια κρίσιμη εθνική στιγμή να ενώνουμε δυνάμεις. Αύριο θα καταθέσουμε εκ νέου συγκεκριμένες προτάσεις», ανέφερε ακόμη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;