9 Φεβρουαρίου: Ημέρα κατά του Bullying

Σήμερα, 9 Φεβρουαρίου είναι Ημέρα κατά του Bullying!

Το Bullying, ή αλλιώς ο εκφοβισμός, έχει σχέση με τη λεκτική, κυρίως, βιαιότητα που συχνά ασκούν τόσο μεμονωμένα άτομα, αλλά κυρίως ομάδες ατόμων, σε μεμονωμένα άτομα χωρίς άλλη αιτία, πέρα από την έμφυτη τάση τους για άσκηση βίας και εξουσίας σε εκείνους που θεωρούν, για προσωπικούς τους λόγους, υποδεέστερους ή διαφορετικούς.

Το Bulling μπορεί να εκδηλωθεί στην παιδική χαρά, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας. Στις μέρες μας, τα κρούσματα bulling που γίνονται ευρέως γνωστά, αφορούν μαθητές σε μικρές ηλικίες ή στην φάση της εφηβείας. Ο εκφοβιζόμενος, ανεξαρτήτως ηλικίας, όταν γίνεται θύμα εκφοβισμού διατρέχει, πέρα από φυσικό κίνδυνο της σωματικής του ακεραιότητας από εκείνους που τον παρενοχλούν, και ψυχολογικό κίνδυνο λόγω της διατάραξης της ψυχικής/συναισθηματικής του υγείας,πράγμα που μπορεί να το οδηγήσει ακόμη και σε ακραίες συμπεριφορές, και να βλάψει ο ίδιος τον εαυτό του, Το Bulling αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας και το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την εξάλειψή του.

Η σημερινή μέρα, έχει ως στόχο της, να μας παροτρύνει να εργαστούμε συλλογικά, ώστε να σταματήσει να υπάρχει οποιασδήποτε μορφή παρενόχλησης (σωματικής ή λεκτικής) από όλα τα κοινωνικά περιβάλλοντα.

Τι μπορείς να κάνεις εσύ ατομικά;
Αρχικά, να μην είσαι απαθής! Αν δεν έχεις πέσει ποτέ θύμα bullying στη ζωή σου, αυτό δεν σημαίνει ότι, αν το δεις να συμβαίνει σε κάποιον άλλο γύρω σου, πρέπει να μείνεις απαθής και αδιάφορος θεωρώντας ότι δεν σε αφορά. 

Εν αντιθέσει, πρέπει να παρέμβεις, ή να το καταγγείλεις σε κάποιον ανώτερο που να είναι σε θέση να λάβει μέτρα για αυτό, και να τιμωρήσει τους υπαίτιους.

Και αν δεν έχεις πειστεί ακόμη για τη σπουδαιότητα της ημέρας, διάβασε εδώ 10 αποδεδειγμένα,κατόπιν ερευνών, δεδομένα σχετικά με το Bullying ώστε να καταλάβεις το μέγεθος του προβλήματος:

1. Πάνω από 3.2 εκατομμύρια μαθητές είναι θύματα bullying ετησίως.

2, Περίπου 160,000 έφηβοι κάνουν κοπάνα από το σχολείο καθημερινά εξαιτίας του bullying.

3. Το 17% των Αμερικανών μαθητών αναφέρουν ότι υπήρξαν θύματα εκφοβισμού 2-3 φορές το μήνα ή και περισσότερο κατά τη διάρκεια ενός εξαμήνου.

4. Ο 1 στους 4 καθηγητές δεν δίνουν καν σημασία στα περιστατικά bullying και θα παρέμβουν μονάχα στο 4% των περιστατικών τα οποία θα αντιληφθούν να γίνονται ενώπιόν τους.

5.  Μέχρι την ηλικία των 14, λιγότερο από το 30% των αγοριών, και από το 40% των κοριτσιών θα μιλήσουν με συνομηλίκους τους για το bullying.

6. Πάνω από το 67% των μαθητών πιστεύει ότι τα σχολεία δεν αντιμετωπίζουν το bullying αποτελεσματικά, με ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών να πιστεύει ότι η βοήθεια των ενηλίκων είναι σπάνια και αναποτελεσματική.

7. Το 71%  των μαθητών αναφέρουν περιστατικά bullying ως ένα από τα προβλήματα του σχολείου τους.

8. To 90% των μαθητών δημοτικού καταγγέλλουν ότι έχουν πέσει θύματα bullying.

9. Ο 1 στους 10 μαθητές παρατάει εντελώς το σχολείο λόγω του επαναλαμβανόμενου bullying που υπόκειται.

10. Ο σωματικός εκφοβισμός αυξάνεται στο δημοτικό σχολείο, κορυφώνεται στο γυμνάσιο, και μειώνεται στο λύκειο. Αντίθετα ο λεκτικός,παραμένει σταθερός.

Δες εδώ ένα video κατά του bulling, το οποίο έχουν επιμεληθεί μαθητές: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

22-04-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;