Να δημιουργήσουμε το Πανεπιστήμιο που παράγει, της Κατερίνας Δ. Μάρκου

Portrait301214

Οι νέοι άνθρωποι σήμερα ψάχνουν ευκαιρίες και συναντούν μόνο εμπόδια. Η ανεργία έχει λάβει πια απειλητικές διαστάσεις, αγγίζοντας το 28% στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη.

Βγαίνοντας από το πανεπιστήμιο, μόνο το 40% βρίσκει εργασία μέσα στα πρώτα τρία χρόνια, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 75,5% (στοιχεία Eurostat 2013) ενώ το 21% των νέων στις ηλικίες μεταξύ 15-24 δεν βρίσκεται ούτε στην εκπαίδευση, ούτε στην εργασία, ούτε στην κατάρτιση.

Πως μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ θα παρέχουν εφόδια στους νέους για να προχωρήσουν τη ζωή τους τώρα, στην πιο παραγωγική τους ηλικία;
Πρέπει να δημιουργήσουμε το Πανεπιστήμιο που παράγει, γιατί αυτό χρειάζεται η κοινωνία, μέρος της οποίας είναι και η αγορά, μέσα από:

– Την ενθάρρυνση της διασύνδεσης των πανεπιστημίων με την παραγωγή, τις πραγματικές επιχειρήσεις, που στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, είναι κινητήριος μοχλός ανάπτυξης

– Την ενίσχυση των Μονάδων Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας των Πανεπιστημίων, καθώς και των γραφείων σταδιοδρομίας, που θα αναζητούν ενεργητικά συνεργασίες για την πρακτική άσκηση και απασχόληση των φοιτητών

– Την καλύτερη στόχευση της χρηματοδότησης, είτε αυτή αφορά την επιχειρηματικότητα είτε την εργασία: δεν είναι δυνατόν να δαπανούμε τα κονδύλια ΕΣΠΑ για προγράμματα κατάρτισης και προσωρινής απασχόλησης σε «εικονικές» θέσεις εργασίας και θεωρητικά σεμινάρια, παρά μόνο στην πραγματική εργασία και απασχόληση.

– Την ώθηση στη φοιτητική επιχειρηματικότητα: ήδη στην Ελλάδα έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ένα οικοσύστημα γύρω από τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τα λεγόμενα startups, με διεξαγωγή εκδηλώσεων και διαγωνισμών για χρηματοδότηση της καινοτομίας από ξένες πρεσβείες, τράπεζες και φορείς της αγοράς, ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας, αλλά όχι μόνο, με τη δημιουργία πολυχώρων συνεργασίας και νέων μεθόδων συνεργατικής χρηματοδότησης. Πρέπει κι εμείς να δούμε κίνητρα για τα πανεπιστήμια που θα παραχωρήσουν χώρους για την δωρεάν φιλοξενία νεοφυών επιχειρήσεων (για 2-4 έτη), στις οποίες οι φοιτητές τους θα έχουν μετοχική πλειοψηφία άνω του 66%.

Για να παραμείνουν όμως αυτές οι – μικρές αλλά με προοπτικές – επιχειρήσεις στη χώρα μας, χρειάζεται να βελτιώσουμε και τις διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας: να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, να απλοποιηθεί και να σταθεροποιηθεί το φορολογικό σύστημα, να περιοριστεί η περιττή γραφειοκρατία.

Τέλος, δεν πρέπει να υποτιμούμε την ενασχόληση με την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Στην περιφέρειά μου, τη Β’ Θεσσαλονίκης, υπάρχουν πολλά ελπιδοφόρα παραδείγματα νέων που μπόρεσαν να βρουν διεξόδους και να δημιουργήσουν ποιοτικά προϊόντα σε αυτές τις παραδοσιακές μεν αλλά σε καμία περίπτωση ξεπερασμένες ασχολίες. Για να τους στηρίξουμε, πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλίσουμε βιώσιμες συνθήκες για πραγματική παραγωγή.

Να εφαρμόσουμε πολιτικές ουσίας, όχι να μοιράζουμε επιδοτήσεις περιμένοντας να σκάσει η βόμβα, όπως έγινε με το περίφημο “πακέτο Χατζηγάκη”. Μέσα από στήριξη στο χωράφι, εκπαίδευση στις καλές πρακτικές, επιστημονική καθοδήγηση, συνέργειες με τοπικούς πανεπιστημιακούς και ερευνητικούς φορείς

Ας προχωρήσουμε σε γενναίες αλλαγές και σχεδιασμό, ας φτιάξουμε επιτέλους μια κοινωνία ευκαιριών, όπου ο κάθε νέος θα έχει τη βεβαιότητα πως αν εργαστεί σκληρά, αν επενδύσει στην εκπαίδευση και τη μόρφωσή του, θα μπορέσει να προχωρήσει μπροστά.

H Κατερίνα Δ. Μάρκου είναι υπ. Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;