Ελίζα Πολίτη: Πρέπει να αλλάξουμε πρακτικές και νοοτροπίες ετών!

ελιζα

Η Ελίζα Πολίτη υποψήφια με το Κίνημα Δημοκρατών – Σοσιαλιστών στο ψηφοδέλτιο επικρατείας για τις εκλογές 2015 απαντά στο neolaia.gr!

Μας μιλά για την επιλογή της να συμμετάσχει με το Κίνημα, για τις προτάσεις της επόμενης μέρας και για πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε αναλυτικά:

κ. Πολίτη, είστε υποψήφια Βουλευτής Επικρατείας με το Κίνημα Δημοκρατών – Σοσιαλιστών. Γιατί με το Κίνημα και τον Γ. Παπανδρέου;

Πράγματι, είναι τιμή μου να βρίσκομαι στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του Κινήματος Δημοκρατών – Σοσιαλιστών και γι’ αυτό θα ήθελα και δημόσια να ευχαριστήσω τον Γιώργο Παπανδρέου για την εμπιστοσύνη που επέδειξε στο πρόσωπό μου. Ταυτόχρονα όμως, είναι ιδιαίτερα μεγάλη και η ευθύνη που απορρέει από τη θέση αυτή, να ανταποκριθώ με συνέπεια εκπροσωπώντας τη νέα γενιά, που κατά κόρον μαστίζεται από τη κρίση τα τελευταία χρόνια και να εκφράσω όλες τις ανησυχίες της, τα προβλήματά της και να συνεισφέρω – όσο μπορώ – στην επίλυσή τους.

Ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε την πρωτοβουλία να εκφράσει το αίτημα χιλιάδων πολιτών, στη πρώτη γραμμή των οποίων βρίσκονται κυρίως νέοι, που αισθάνονταν πολιτικά άστεγοι, ασφυκτιώντας ανάμεσα στο δεξιό και αριστερίστικο λαϊκισμό για ένα κίνημα αλλαγής, ένα κίνημα προοδευτικό και καινοτόμο, που με ρεαλισμό και ευθύνη να προτάσσει πολιτικές στο επίκεντρο των οποίων είναι ο άνθρωπος.

Χτίζουμε το σπίτι μας! Ένα σπίτι αξιών, ευθύνης, σύγχρονο, συμμετοχικό, ανοιχτό, μακρυά από παραγοντισμούς και βιλαέτια του παρελθόντος.

Γιατί οι πολίτες να εμπιστευτούν το Κίνημα; Γιατί να εμπιστευτούν ξανά και τον Γ. Παπανδρέου;

Γιατί διαθέτουμε αρχές, αξίες και ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, βασισμένο στην αλληλεγγύη, την ισότητα και την αξιοκρατία. Γιατί προτάσσουμε την απελευθέρωση των πολιτειακών θεσμών από κάθε είδους πελατειακές αντιλήψεις και πρακτικές. Γιατί προτάσσουμε τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, την εξάλειψη των υφιστάμενων ανισοτήτων, έναντι της μονομερούς κυριαρχίας των δημοσιονομικών δεικτών. Γιατί στόχο μας αποτελεί η βιώσιμη ανάπτυξη, που θα βασίζεται στην υγιή επιχειρηματικότητα, απόρροια της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας: των ανθρώπων μας, του πολιτισμού μας, του φυσικού μας περιβάλλοντος και όχι στον παρασιτισμό και τη ρουσφετολογία.

Οι πολίτες πλέον, έχοντας περάσει από το σκόπελο του λαϊκισμού και των υπολοίπων θεωριών συνωμοσίας, που διάφοροι “ψεκασμένοι” κυκλοφορούσαν ασύστολα, 5 χρόνια μετά την υπογραφή του Μνημονίου, αναγνωρίζουν ότι ο Γ. Παπανδρέου υπέγραψε το Μνημόνιο, τη δανειακή σύμβαση για την υπέρβαση της κρίσης, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, που καθόλου σενάριο επιστημονικής φαντασίας δεν ήταν, αλλά δεν ήταν αυτός που έφερε την κρίση.
Δεν ήταν αυτός που εκτόξευσε το έλλειμμα και το χρέος σε δυσθεώρητα μεγέθη, δεν ήταν αυτός που “ξεχείλωσε” το δημόσιο τομέα φορτώνοντάς το με χιλιάδες προσλήψεις από τα παράθυρο, δεν ήταν αυτός που αλλοίωσε τα οικονομικά στοιχεία προκαλώντας τη μήνη των ευρωπαίων αξιωματούχων, που μιλούσαν για “στατιστική απάτη”, ακόμα και με τον πιο επίσημο τρόπο, σε έκθεση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Για να μιλήσουμε λίγο πιο πρακτικά: Ποια είναι η πρότασή σας για την έξοδο από τη κρίση; Όπως είπατε και εσείς, 5 χρόνια μετά την υπογραφή του Μνημονίου και η αίσθηση όλων είναι ότι είμαστε στο ίδιο σημείο. Έτσι δεν είναι;

Δυστυχώς αυτή η κοινή αίσθηση δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Και όλο αυτό ξέρετε που οφείλεται; Στο γεγονός ότι μετά την εκτροπή Παπανδρέου το 2011, οι μεταρρυθμίσεις που είχαν προωθηθεί έμειναν στα χαρτιά. Ακόμα χειρότερα, προσπάθησαν να τις καταργήσουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Διαύγεια, που διασφαλίζει τη διαφάνεια θέτοντας φραγμό στην ασυδοσία και το ρουσφέτι, τρεις φορές επιχειρήθηκε να καταργηθεί. Καμία προσπάθεια για δικαιότερη φορολόγηση, καμία διάθεση να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες. Αντιθέτως, ασυλία στους φοροφυγάδες, έλλειψη διάθεσης για τη αναδρομική φορολόγηση των εμβασμάτων του εξωτερικού, που θα ενίσχυε τα δημόσια ταμεία πάνω από 40 δις. ευρώ, ποσό που θα μείωνε την ανάγκη φορομπηχτικών και μόνο πολιτικών. Ο κύκλος της κρίσης πρέπει να κλείσει. Και η αλήθεια είναι ότι το προοδευτικό κύμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Παπανδρέου, που θα άλλαζε οριστικά τη χώρα είτε εγκαταλείφθηκε, είτε αποδομήθηκε.

Και αυτή είναι και η πρότασή μας. Αν θέλουμε οριστικά να βγούμε από τη κρίση πρέπει να αλλάξουμε πρακτικές και νοοτροπίες ετών. Πρέπει να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις προοδευτικές που θα εγγυώνται τη διαφάνεια, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη λογοδοσία σε όλους τους τομείς. Διαφάνεια, ισότητα, δικαιοσύνη και λογοδοσία παντού. Μόνο αν εξαλείψουμε τις βασικές αιτίες της κρίσης, το πελατειακό κράτος, την αδιαφάνεια, την ασυδοσία, όλα τα κακώς κείμενα που ευθύνονται για την κατάσταση που ήταν η χώρα και χρειάστηκε το μνημόνιο θα μπορέσει να κλείσει ο κύκλος της κρίσης.

Σε αντίθεση με όσους παίζουν για άλλη μια φορά τη χώρα στα ζάρια με μοναδικό γνώμονα το κομματικό τους συμφέρον και τη προσωπική τους διάσωση, που ακόμα και την έξοδο από το Μνημόνιο – το σημαντικότερο μέρος της προσπάθειας είχε ήδη γίνει από την προηγούμενη Κυβέρνηση – έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, ο Γ. Παπανδρέου και το Κίνημα Δημοκρατών – Σοσιαλιστών προτάσσει την ευθύνη και την ανάγκη για αλλαγή. Πρέπει όντως να τα αλλάξουμε όλα! Γλιτώσαμε από το χείλος του γκρεμού μία φορά, αν συνεχίσουμε να παραπαίουμε, η ενδεχόμενη πτώση θα βαρύνει αποκλειστικά και μόνο εμάς.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οτι πρώτο κόμμα στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς, αν καταφέρετε να μπείτε στη Βουλή, θα συγκυβερνήσετε με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών – Σοσιαλιστών είναι εν ζωή λιγότερο από ένα μήνα. Παρόλα αυτά, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ισχυρό κύμα αισιοδοξίας. Σε όποιο σημείο της Ελλάδας και αν πηγαίνουμε, με όσους και αν μιλάμε είναι διάχυτο το αίσθημα της αλλαγής. Μιας αλλαγής νοοτροπίας και κουλτούρας που έχουν ανάγκη οι πολίτες, που έχει ανάγκη κυρίως η γενιά μου, η πλειοψηφία της οποίας μαστίζεται από ανεργία, χαμηλές απολαβές, εργασιακό μεσαίωνα, ανασφάλεια, το φάντασμα της ξενιτιάς.

Αυτή είναι η καλύτερη δημοσκόπηση. Η καθημερινή επαφή με τους πολίτες είναι η πιο αισιόδοξη, η πιο αληθινή δημοσκόπηση. Αυτή μας δίνει τη δύναμη να συνεχίζουμε τον καθημερινό αγώνα μέχρι την ύστατη στιγμή, μέχρι να κλείσουν οι κάλπες πάμε πόρτα – πόρτα, ψήφο – ψήφο.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον όντως είναι το πρώτο κόμμα, αυτή θα γίνει μόνο στη βάση σαφούς και προκαθορισμένης, προγραμματικής και απόλυτα δεσμευτικής συμφωνίας βασισμένης σε συλλογικές αποφάσεις και στη προώθηση των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;