Ντόρα Μπακογιάννη: Έχουμε κάνει λάθη, αλλά είμαστε η μόνη παράταξη που έχει πυξίδα και σχέδιο για το μέλλον

NM

 

Αποκλειστική συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στο neolaia.gr για τις εκλογές 2015.

Μας μιλά για το “παρών” του 2010, το GREXIT, τις δυνατότητες συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, τον Σόιμπλε, τον πρώην πρύτανη Φορτσάκη και την επόμενη μέρα.

Αναλυτικά:

Νιώθετε δικαιωμένη για το “παρών” του 2010; Εννοώ, αποδείχτηκε τελικά από τις πολιτικές του κ. Σαμαρά πως δεν υπήρχε άλλη λύση;

Το 2010 η χώρα βρέθηκε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα, να χρεοκοπήσει ή να δώσει μία ευκαιρία στον εαυτό της και να βάλει σε τάξη τα του οίκου της με την βοήθεια ενός πακέτου διάσωσης από τους εταίρους μας. Την επιλογή εκείνης της ψηφοφορίας την πλήρωσα ακριβά. Είμαι από τους πολιτικούς που ποτέ δεν δίστασαν να πάνε κόντρα στο ρεύμα, χωρίς να υπολογίζω το πολιτικό κόστος. Αισθάνομαι ότι μπορώ να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια χωρίς να μπορεί να μου πει κανείς ότι τον κορόιδεψα.

Τελικά, ο κίνδυνος για GREXIT υπάρχει;

Η χώρα έχει κάνει μία τεράστια πρόοδο τα τελευταία δύο χρόνια. Έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, είμαστε ίσα βάρκα, ίσα νερά. Κι οι εταίροι μας αναγνωρίζουν αυτή την πρόοδο. Δεδομένου του προγράμματος που εξήγγελλε στην Θεσσαλονίκη ο ΣΥΡΙΖΑ, που σύμφωνα με τους δικούς τους υπολογισμούς κοστίζει 12 δις ευρώ, ρεαλιστικά ο μόνος τρόπος για να βρεθούν αυτά τα λεφτά, είναι είτε η αύξηση των φόρων, είτε η επιστροφή στην δραχμή. Το GREXIT επανήλθε στο τραπέζι από τον διεθνή τύπο μετά τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις περί νταουλιών, του κ.Τσίπρα και άλλων στελεχών που κάνουν λόγο για μονομερείς ενέργειες.

Ξεχωρίζετε κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖA, που ίσως υπό προϋποθέσεις να μπορούσατε να συνεργαστείτε μετεκλογικά;

Όπως σε όλα τα κόμματα έτσι και στον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν αξιόλογα στελέχη με μετριοπαθείς απόψεις, που αντιλαμβάνονται το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούμαστε, τους συσχετισμούς των δυνάμεων στο εξωτερικό και τις επιλογές που έχει μπροστά της η χώρα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι οι κυρίαρχες φωνές.

Θεωρείτε πως οι τοποθετήσεις Σόιμπλε για τις ελληνικές εκλογές, παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της χώρας και άρα είναι μη αποδεκτές;

Κοιτάξτε, εδώ παίζεται το μέλλον του ευρώ. Το μέλλον της ευρωζώνης. Δεν τοποθετείται μόνο ο κ. Σόιμπλε. Πολλοί ξένοι ηγέτες τοποθετούνται στο ζήτημα των ελληνικών εκλογών. Άλλωστε, το τι θα γίνει στην Ελλάδα θα επηρεάσει και τις οικονομίες άλλων χωρών της ευρωζώνης, οπότε είναι λογικό να καταθέτουν προβληματισμούς και απόψεις. Από την άλλη, επειδή ακούω να λέγεται ότι παρεμβαίνει ο μεν ή ο δε στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας, γιατί δεν αντιλαμβανόμαστε σαν παρέμβαση τα λεγόμενα του αρχηγού των Ποδέμος, που μιλά απαξιωτικά, για την ελληνική κυβέρνηση; ‘Η για τα λεγόμενα της κ. Λεπέν; Να είμαστε σοβαροί, λοιπόν, το τι θα γίνει εδώ, θα επηρεάσει όλη την Ευρώπη και είναι λογικό να προβληματίζονται οι εταίροι μας.

Δικαιοσύνη – Οικονομική Ευημερία – Ανεργία – Εθνικά Συμφέροντα. Ποιο θεωρείτε ότι είναι πιο επείγον θέμα;

Είναι όλα τα θέματα που θίγετε εξίσου σημαντικά. Δεν μπαίνουν σε διαβάθμιση θέματα που επιδρούν καταλυτικά στις ζωές των πολιτών όπως είναι η ανεργία, η οικονομία κι η δικαιοσύνη, ή τα εθνικά μας δίκαια.

Η Νέα Δημοκρατία επέλεξε τον κ. Φορτσάκη ως επικεφαλής του Επικρατείας της. Έχετε παρακολουθήσει τις εξελίξεις στο χώρο της παιδείας; Ποια θεωρείτε ότι είναι τα βασικότερα προβλήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σήμερα;

Ο κ. Φορτσάκης είναι ένας πολύ αξιόλογος πανεπιστημιακός που πήγε κόντρα στο ρεύμα και υπερασπίστηκε το πανεπιστήμιο και εκείνους που το θέλουν ανοικτό και σύγχρονο απέναντι σε θλιβερές μειοψηφίες και είμαι σίγουρη ότι θ΄ αναδειχθεί και σ’ έναν πολύ καλό κοινοβουλευτικό. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι το σημαντικότερο, είναι να προχωρήσει άμεσα η διασύνδεση των ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας. Δεν μπορούμε να βγάζουμε επιστήμονες χωρίς να ξέρουμε που θα απορροφηθούν. Τα πανεπιστήμια είναι ένα ζωντανό κύτταρο που λειτουργούν για να παρέχουν ακαδημαϊκή γνώση αλλά και για να προετοιμάζουν τα αυριανά στελέχη μιας παραγωγικής οικονομίας.

Τελικά, πέραν της ψήφου στη Νέα Δημοκρατία για σταθερότητα (ήτοι, να μην εκλεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ) γιατί κάποιος να ψηφίσει ΝΔ;

Η ΝΔ είναι το μόνο ανάχωμα αυτήν την στιγμή, απέναντι στον λαϊκισμό. Έχουμε κάνει λάθη, αλλά είμαστε η μόνη παράταξη που έχει πυξίδα και σχέδιο για το μέλλον. Είμαστε η παράταξη που μπορεί να δώσει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για τη νέα γενιά. Θέλω να πω στους πολίτες που είναι θυμωμένοι και οργισμένοι, να δώσουν την ευκαιρία στη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη, να βγάλει την χώρα οριστικά από την κρίση και να μην επιτρέψουν να πάνε οι θυσίες πέντε χρόνων χαμένες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;