Γιώργος Κυρίτσης: Αν έχω να διαλέξω μεταξύ του νόμου και της συνείδησης διαλέγω το δεύτερο

K1

Ο Γιώργος Κυρίτσης κατεβαίνει υποψήφιος στις εκλογές 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθήνας.

Μας μιλά για τους διορισμούς στο δημόσιο, τα ΜΑΤ, τη Ραχήλ Μακρή, το συνδικαλισμό, τις ιδιωτικοποιήσεις και το… σκουλαρίκι.

Δείτε αναλυτικά:

– Αν γίνετε κυβέρνηση θα διορίσετε τους δικούς σας όπως έκαναν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ;

Δεν έχουμε αρκετούς δικούς μας χαχα. Όχι, είμαστε ευρωπαϊκό κόμμα, δεν πιστεύουμε στο πελατειακό κράτος. Για την ακρίβεια είμαστε το ακριβώς αντίθετο.

– Έχω ακούσει ότι μιλάτε για κατάργηση των ΜΑΤ. Τι θα κάνετε με την αστυνομία ;

Λέμε απλώς ότι τα ΜΑΤ πρέπει να έχουν εμφανή διακριτικά και ότι δεν πρέπει να κουβαλάνε πιστόλι στις διαδηλώσεις. Φαντάζεστε να τραβήξουν και να αρχίσουν να ρίχνουν; Φαντάζεστε μια συμπλοκή, που κάποιος μπορεί να πάρει από έναν ΜΑΤατζή το όπλο και να πυροβολήσει. Είναι άχρηστο και επικίνδυνο, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα ΜΑΤ δεν φέρουν όπλο.
Θέλουμε μία αστυνομία που θα προστατεύει τους πολίτες από την εγκληματικότητα και όχι την κυβέρνηση από τους πολίτες.

– Αν είστε τόσο αριστεροί όσο λέτε τι κάνει στα ψηφοδέλτια σας η Ραχηλ Μακρή;

Έχουμε 425 υποψήφιους, η κα Μακρή αποτελεί το 0,23% του ψηφοδελτίου μας και αποδέχεται το πρόγραμμά μας. Επίσης μας ψηφίζουν άνθρωποι που σε ποσοστό 80% παλιά ψήφιζαν ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ. Τί να κάνουμε, να αλλάξουμε το εκλογικό σώμα και να φέρουμε καινούργιο σε παλέτες; Έτσι είναι οι άνθρωποι, καμιά φορά αλλάζουν οι επιλογές τους

– Εγώ ως νέος εργαζόμενος θα ζω καλύτερα αν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί ;

Η πιο σύντομη από τις πολλές απαντήσεις είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει ότι ο χαμηλός μισθός βοηθάει την οικονομία, γιατί τότε η Βουλγαρία θα ήταν Σουηδία και η Σουηδία Βουλγαρία.

Επίσης, ως αριστεροί πιστεύουμε ότι η δουλειά δημιουργεί πλούτο και όχι ο πλούτος δουλειές όπως υποστηρίζουν οι πλούσιοι για να εκμεταλλεύονται τους φτωχούς.

Η ακόμα πιο σύντομη απάντηση είναι ότι αν δεν πιστεύαμε στους νέους δεν θα ψηφίζαμε τον Τσίπρα για πρόεδρο στα 34 του.

– Το ΚΚΕ γιατί δεν σας γουστάρει; Αριστεροί δεν είναι κι αυτοί;

Το ΚΚΕ φοβάται το ρίσκο, φοβάται την αλλαγή.Το ΚΚΕ είναι μια μορφή συμβιβασμένης και ηττημένης από τα αποδυτήρια Αριστεράς. Λέει τα ίδια που έλεγε ο Λεωνίδας Κύρκος αλλά με επαναστατική φρασεολογία. Γι αυτό και χάνει τους ψηφοφόρους του.

– Ποιά είναι η βασική αρχή της ζωής σου με την οποία πορεύεσαι;

Αν έχω να διαλέξω μεταξύ του νόμου και της συνείδησης διαλέγω το δεύτερο. Αυτό τό έμαθα από το σχολείο από την Αντιγόνη.

Δεν θα γίνω ποτέ τσιγκουνης ή ρουφιάνος. Αυτό το έμαθα από το σπίτι μου

-Όλος ο κόσμος βρίζει τους συνδικαλιστές κι ο ΣΥΡΙΖΑ τους στηρίζει. Πάτε καλά;

Όλος ο κόσμος βρίζει τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που πούλησαν τους εργαζόμενους και γίνανε υπουργοί. Τον συνδικαλισμό ως πρακτική δεν τον βρίζει όλος ο κόσμος αλλά οι εργοδότες. Συνδικαλισμός είναι η ένωση των εργαζόμενων ώστε να διαπραγματεύονται με καλύτερους όρους με τα αφεντικά. Πριν από 150 χρόνια, δηλαδή πριν την εμφάνιση του συνδικαλισμού δεν υπήρχε ούτε καθορισμένος μισθός, ούτε ωράριο, ούτε άδειες, αργίες, ρεπό, ένσημα κλπ. Περίπου όπως πάνε να γίνουν και πάλι τα πράγματα στην Ελλάδα. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι μισθοί στο δημόσιο στην Ελλάδα ήταν πάντα υψηλότεροι απ ότι στον ιδιωτικό τομέα; Η απάντηση είναι ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν πάντα συνδικαλισμένοι, ενώ οι ιδιωτικοί όχι.

Ένα απλό παράδειγμα συνδικαλισμου:

Φίλες μου που δουλεύουν σε μεγάλα μαγαζιά λένε ότι δεν τους επιτρέπουν να κάτσουν ούτε όταν δεν υπάρχει πελάτης και να φοράνε και τακούνια. Και παίζει και τρομοκρατία και απειλές. Ε, λοιπόν, επί ΣΥΡΙΖΑ οι υπάλληλοι θα μπορούν να συνδικαλίζονται, χωρίς να διακινδυνεύουν απόλυση. Θα σπάσει η τρομοκρατία του εργοδότη και του ρουφιάνου

– Τι το κακό έχουν οι ιδιωτικοποιήσεις και είστε τόσο κάθετα αντίθετοι;

Πρόσφατα ιδιωτικοποιήθηκαν 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Πουλήθηκαν στη γερμανική κρατική εταιρεία αεροδρομίων. Δηλαδή κρατικοποιήθηκαν… στη Γερμανία. Μας λένε ότι το κράτος δεν είναι επιχειρηματίας. Απαντάμε οτι ναι, αλλά δεν είναι και όλα τα αγαθά, εμπορεύματα. Γι αυτό είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση στρατηγικών τομέων. Αλλιώς, ας πουλήσουμε και τον στρατό σε κάποιον ιδιώτη ή σε κάποιο άλλο κράτος. Το ποιό ακραίο

Ως ΣΥΡΙΖΑ είμαστε θετικοί σε ιδιωτικές και σε ξένες επενδύσεις εάν το όφελος είναι αμοιβαίο και εφ όσον διατηρούμε ως χώρα τη δυνατότητα να κάνουμε τον σχεδιασμό που μας μας προχωράει μπροστά. Αυτό δεν ταυτίζεται απαραίτητα με τα συμφέροντα κάθε επενδυτή που μπορεί να επιδιώκει ένα γρήγορο κέρδος, μια αρπαχτή, ή να ποντάρει σε πολύ χαμηλούς μισθούς. Τέτοιες “επενδύσεις” πάνε τη χώρα πίσω

Λένε βέβαια ότι έτσι ανοίγουν οι δουλειές. Ισχύει, αλλά έχει σημασία τί δουλειές με ποιό επίπεδο μισθών και ποιές προοπτικές. Μέχρι σήμερα οι επενδυτές αυτό που κάνουν είναι να απολύουν τους παλιούς και να νοικιάζουν νέους με ψίχουλα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό το οποίο πάει χαμένο. Θυσιάζεται μιάμιση γενιά για να συντηρηθεί το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο των 90ς.

Αυτό το πράγμα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα το κάνει

-Να ρωτήσω ένα κουλό, σκουλαρίκι γιατί φοράς ;

Κρατάει ίσιο το κεφάλι μου που έχει την τάση να γέρνει αριστερά.

About

Ο Γιώργος Κυρίτσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Εξαρχειώτης με καταγωγή από την Ήπειρο και την Αχαΐα. Σπούδασε στο Πάντειο. Από το 1989 εργάζεται ως δημοσιογράφος στην Αυγή και από το 2008 στο Κόκκινο 105,5. Εργάστηκε επίσης στο Σκαι, στον Αδέσμευτο Τύπο και ως ευθυμογράφος στα περιοδικά ΜΕΝ και ΚΛΙΚ. και στην Athens Voice, ενώ κείμενα του έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Γαλέρα και στην ιταλική εφημερίδα Manifesto. Πριν ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία εργαζόταν ως μαρμαράς και ως υπάλληλος σε βιβλιοπωλείο.

Εντάχθηκε στην Αριστερά στα μαθητικά του χρόνια, οργανωμένος στον Ρήγα Φεραίο. Είναι ιδρυτικό μέλος και πρώην μέλος της ΚΠΕ του Συνασπισμού. Ιδρυτικό μέλος και πρώην της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
08 Μαϊ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;