Γιώργος Μαυρωτάς: Η μετανάστευση εγκεφάλων είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα!

mavrotas_compressed_1_0

Αποκλειστική συνέντευξη στο neolaia.gr!

Ο Γιώργος Μαυρωτάς, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ και πρώην αρχηγός της εθνικής πόλο, είναι υποψήφιος βουλευτής με Το Ποτάμι στην Περιφέρεια Αττικής (Υπόλοιπο Αττικής).

Μας μιλάει για την κατάσταση στα ΑΕΙ, τα προβλήματα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τη χρηματοδότηση των αθλητικών ομοσπονδιών, το μέλλον των νέων και τη ψήφο στο Ποτάμι.

Διαβάστε αναλυτικά:

1. Με την εικόνα που έχετε από το ΕΜΠ, θεωρείτε πως με την υπάρχουσα κρατική χρηματοδότηση οι σχολές μπορούν να λειτουργήσουν αξιοπρεπώς;

Με τις περικοπές που έχουν γίνει οι Σχολές λειτουργούν στο όριο. Επειδή ακριβώς έχουν μειωθεί πολύ οι κρατικοί πόροι χρειάζεται η βέλτιστη κατανομή τους ώστε να μεγιστοποιείται το αποτέλεσμα. Επίσης τα Πανεπιστήμια πρέπει να εκμεταλλευτούν και την περιουσία τους, που δεν είναι μικρή, αλλά την αφήνουν να μαραζώνει.

2. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματά της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης;

Πρέπει πρώτα απ’όλα να συνειδητοποιήσουν τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Κι αυτό αφορά όλους: καθηγητές, διοικητικούς και φοιτητές. Δεν μπορεί να υπάρχουν καθηγητές που δεν πατάνε στο μάθημα και στέλνουν τους βοηθούς τους ή φοιτητές που πατάνε μόνο στις εξετάσεις. Μεγάλη έμφαση δίνουμε επίσης στη διασύνδεση με την παραγωγή, την προώθηση της καινοτομίας δηλαδή πώς η ερευνητική δουλειά δεν θα μένει στο ράφι ή απλώς στις σελίδες κάποιων επιστημονικών άρθρων, αλλά θα μετουσιώνεται και σε χρήσιμα προϊόντα. Αυτός ο κρίκος λείπει. Τέλος πιστεύω ότι κάποτε πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν κομματικές παρατάξεις στα πανεπιστήμια και οι σύλλογοι φοιτητών να έχουν αντικείμενο πιο δημιουργικά και σύγχρονα πράγματα.

3. Πιστεύετε ότι το κράτος θα πρέπει να αυξήσει τη χρηματοδότηση των αθλητικών ομοσπονδιών;

Ναι πρέπει να χρηματοδοτηθεί ο αθλητισμός αλλά όχι ασύδοτα όπως στο παρελθόν. Από το ένα άκρο περάσαμε στο άλλο. Όμως η κρατική χρηματοδότηση να γίνεται με αξιοκρατικά κριτήρια και να υπάρχει λογοδοσία. Επίσης οι Πρόεδροι των ομοσπονδιών δεν μπορεί να είναι ισόβιοι, αλλά να έχουν maximum τις δύο θητείες ως μέλη Διοικητικών Συμβουλίων.

4. Πως κρίνετε το νόμο Διαμαντοπούλου;

Είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά χρειάζεται βελτιώσεις και αλλαγές όπως προέκυψε από την έστω και κουτσουρεμένη εφαρμογή του. Βάζει ένα πλαίσιο εκσυγχρονισμού μετά από 30 χρόνια από τον Νόμο πλαίσιο του 1982 και συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά δρώμενα.

5. Τι συμβουλή θα δίνατε στο γιο σας. Να κάτσει στην Ελλάδα ή να φύγει στο εξωτερικό;

Θα του έδινα την συμβουλή να κάτσει στην Ελλάδα, να το παλέψει (και αυτό κάνει, είναι πρωτοετής στο ΕΜΠ). Η μετανάστευση εγκεφάλων είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα γιατί τα παιδιά φεύγουν και συνήθως δεν ξαναγυρνάνε. Δεν μιλάω για την κινητικότητα (κάποιος φεύγει και μετά από λίγο επιστρέφει που είναι πολύ θετικό), αλλά για την μόνιμη απουσία. Το διανοητικό ισοζύγιο της χώρας γίνεται ολοένα και χειρότερο (περισσότερες εξαγωγές από εισαγωγές) κάτι που είναι πιο μακροπρόθεσμα μεγαλύτερη απειλή από την τυχόν χειροτέρευση του εμπορικού ισοζυγίου.

6. Τελικά, γιατί κάποιος να ψηφίσει Το Ποτάμι;

Γιατί θέλει να πάψει το κράτος να είναι φέουδο των κομμάτων, γιατί θέλει αξιοκρατία, γιατί θέλει μια Ευρωπαϊκή Ελλάδα, γιατί θέλει να γίνουν αλλαγές ώστε να πάψουμε να είμαστε χώρα-αστερίσκος, γιατί θέλει επιτέλους να υπάρξει συνεννόηση στην πολιτική μας ζωή. Το Ποτάμι μπορεί να παίξει τον ρόλο της σταθεροποιητικής δύναμης που θα προστατέψει την χώρα από επικράτηση ακραίων θέσεων. Είτε προς τα δεξιά, είτε προς τα αριστερά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πλήρης Απασχόληση

04-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;