Κωστής Χατζηδάκης: Επιτέλους, άμεση διασύνδεση ιδρυμάτων και αγοράς!

20141230 Grey Images -6505-Edit

Ο Κωστής Χατζηδάκης, υποψήφιος Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη Β’ Αθηνών, έχει διατελέσει Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Μας μιλά για τα προβλήματα της αγοράς, τον τρόπο αντιμετώπισής τους, τη νεανική επιχειρηματικότητα, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την κατάσταση της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα περιθώρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά:

1. Με την εμπειρία σας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, πως ιεραρχείτε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η αγορά; 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το πολιτικό ρίσκο. Διότι δεν είναι σαφές αν η Ελλάδα θα κεφαλαιοποιήσει τις θυσίες των τελευταίων ετών ή αν θα γίνει μια “Βενεζουέλα της Μεσογείου”. Και το πολιτικό ρίσκο δημιουργείται από τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και μια ενδεχόμενη νίκη του στις εκλογές. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει ξεκαθαρίσει τί θα κάνει όταν οι εταίροι μας δεν δεχθούν την αθέτηση των υποχρεώσεων της χώρας και φυσικά δεν του δώσουν 12 δις επιπλέον για παροχές. Μετά το πολιτικό ρίσκο, έρχονται να προστεθούν και τα άλλα ζητήματα προς επίλυση: η ενίσχυση της ρευστότητας, η προώθηση και άλλων μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός του Δημοσίου, ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος.

2. Ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν/ολοκληρωθούν λοιπόν για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα;

Μια νίκη της ΝΔ θα αποκλιμακώσει το πολιτικό ρίσκο, διότι όλοι γνωρίζουν πώς θα κινηθούμε με ασφάλεια σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο: κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, σταδιακή επιστροφή στις αγορές με την “προληπτική γραμμή στήριξης”, αποκρατικοποιήσεις και απελευθερώσεις αγορών που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Ακολούθως, η εφαρμογή της λύσης στο θέμα των “κόκκινων δανείων” ώστε να απελευθερωθεί ρευστότητα, περαιτέρω περιστολή του δημόσιου τομέα και σταδιακή υιοθέτηση ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, της τάξης του 15%. Αν προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα, το 2015 και 2016 θα έχουμε +3% ανάπτυξη και 300.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων των διεθνών οργανισμών. Το Πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρο και έχει δημιουργηθεί στη βάση συγκεκριμένων μελετών από τη Mc Kinsey, το ΚΕΠΕ και το ΙΟΒΕ.

3. Παρακολουθείτε τη ελληνική σκηνή νεανικής επιχειρηματικότητας; Έχετε ξεχωρίσει κάποια startup;

Παρακολουθώ τις εξελίξεις και πρόσφατα επισκέφτηκα ξανά το σχετικό cluster Corallia στο Μαρούσι, που στηρίζει τη νεανική επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Κατά τη θητεία μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης, θεσμοθετήσαμε το Συμβούλιο Καινοτομίας, με ισχυρή εκπροσώπηση των ίδιων των επιχειρήσεων. Ακόμη, διπλασιάσαμε τους πόρους για την καινοτομία στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ βάλαμε μπροστά τη συνεργασία με τον ισραηλινό οργανισμό Yozma. Πιστεύω ότι πρέπει να φτιάξουμε ένα δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις αναδυόμενες οικονομίες π.χ. στη βάση του φτηνού εργατικού δυναμικού. Μπορεί, όμως, να τις ανταγωνιστεί στο πεδίο της καινοτομίας, καθώς έχουμε τα δύο βασικότερα: τους ανθρώπους και τις ιδέες. Αυτό αποδεικνύουν και τα start-ups που διακρίθηκαν, προσελκύοντας σημαντικές επενδύσεις, όπως π.χ. η Aventurine και η Helic.

4. Θεωρείτε πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο;

Δεν ωφελούν σε τίποτε οι διακηρύξεις περί μη βιωσιμότητας του χρέους, διότι υπονομεύουν περαιτέρω την αξιοπιστία της χώρας στις αγορές. Επί της ουσίας, τώρα: το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι στα χέρια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και όχι ιδιωτών. Αυτό σημαίνει πως οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να το διαγράψουν -όπως εξωπραγματικά υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ- διότι λογοδοτούν στα κοινοβούλια και στους φορολογουμένους τους. Σημαίνει επίσης πως ενδιαφέρει τις κυβερνήσεις να πετύχει η Ελλάδα τους στόχους της και να αναγνωρισθεί ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο. Επομένως, μία λειτουργική και win-win πρόταση είναι να επιμηκυνθεί η αποπληρωμή για μερικά χρόνια ακόμη, με σχετική περίοδο χάριτος και με σταθερά επιτόκια για τα πρώτα διμερή δάνεια. Παράλληλα, να μειωθούν σε ρεαλιστικότερα επίπεδα οι ετήσιοι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να διατηρούμε την αξιοπιστία μας, χωρίς να πλήττεται δυσανάλογα η οικονομία και η κοινωνία. Και κυρίως να προωθήσουμε διαρθρωτικές αλλαγές για την ανάπτυξη ώστε η χώρα να παράγει περισσότερο πλούτο και να αυξηθεί το ΑΕΠ. Πάντως, τέτοιου είδους διευθέτηση του χρέους θα μπορούσε να γίνει τώρα διότι η κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα, που είχε τεθεί από τους εταίρους μας ως αναγκαία προϋπόθεση. Αυτό, ναι. Όχι τα ανεφάρμοστα που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

5. Η Νέα Δημοκρατία επέλεξε τον κ. Φορτσάκη ως επικεφαλής του Επικρατείας της. Έχετε παρακολουθήσει τις εξελίξεις στο χώρο της παιδείας; Ποια θεωρείτε ότι είναι τα βασικότερα προβλήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σήμερα;

Παρακολουθώ διαχρονικά από κοντά, τα θέματα της παιδείας. Πριν από 27 χρόνια, ως επικεφαλής της ΔΑΠ μίλησα για ιδιωτικά πανεπιστήμια και για την ανάγκη σύνδεσης με την παραγωγή. Τα προβλήματα στα ΑΕΙ παραμένουν πολύ συγκεκριμένα. Χρειάζεται αυστηρή τήρηση του νόμου εντός του χώρου των ιδρυμάτων -η λειτουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας όπως υπάρχει στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη θα βοηθούσε. Επιπλέον, επιτέλους άμεση διασύνδεση ιδρυμάτων και αγοράς, ώστε και να προσελκύονται επιπλέον πόροι για την εκπαίδευση, αλλά και οι απόφοιτοι να βρίσκουν δουλειές.

6. Ξεχωρίζετε κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖA, που ίσως υπό προϋποθέσεις να μπορούσατε να συνεργαστείτε μετεκλογικά;

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός ευρωπαϊκής λογικής. Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, δεν υπάρχει κόμμα στην κυβέρνηση ή την αξιωματική αντιπολίτευση που να του μοιάζει. Αντιθέτως, εγώ σε όλη μου την πορεία, προσπάθησα η Ελλάδα να ακολουθήσει τα επιτυχημένα παράδειγμα της Ευρώπης: με την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, με την εξυγίανση του ΟΣΕ, με την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Ήδη ενώ χάρη στην αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, φέρνουμε επενδύσεις 2,1 δις στη χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως την ανατρέψει! Θα καταργήσει -λέει- και το νόμο-πλαίσιο για την απλοποίηση στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων, όπου ήδη 103 οικονομικές δραστηριότητες και 897 επαγγέλματα ξεκινούν με μια απλή δήλωση. Δεν υπάρχουν σημεία συνεννόησης. Μακάρι να υπήρχαν γιατί πραγματικά πιστεύω στην πολιτική συγκλίσεων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;