Η Αμφίπολη συνεχίζει να αποκαλύπτεται!

amfipoli 1

Μπήκαμε στο 2015 και μετά από πολλούς μήνες ανασκαφών και εύρεσης αξιόλογων αρχαιολογικών ευρημάτων, η Αμφίπολη εξακολουθεί να μας κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον, για τα μυστικά που κρύβει στο εσωτερικό της. Αυτή τη φορά, από την γεωλογική χαρτογράφηση του λόφου Καστά, που πραγματοποιεί ομάδα του ΑΠΘ, εντοπίστηκαν ορισμένες αντιστατικές δομές, οι οποίες πιθανόν να είναι αρχαίες κατασκευές.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, η ομάδα του Πανεπιστημίου, με τη συντονιστική ευθύνη του καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα, κατασκεύασε ένα ψηφιακό προσομοίωμα του εδάφους της εποχής, πριν από την παρέμβαση για την ανέγερση της θόλου. Κατά τη σύγκριση του μοντέλου αυτού με τη σημερινή κατάσταση αλλά και την κατάσταση πριν από τις πρόσφατες ανασκαφές, προέκυψε ότι το μεγαλύτερο μέρος του λόφου συνίσταται από φυσικούς σχηματισμούς.

Οι απεικονίσεις του εσωτερικού του λόφου, μέσω των ηλεκτρικών τομογραφιών, εντόπισαν τις αντιστατικές δομές. Τα σημεία στα οποία εμφανίζονται, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, χρειάζονται αρχαιολογική διερεύνηση. Επίσης, σημειώνεται ότι “δυτικά της θόλου, και σχεδόν παράλληλα, σε οριζόντια τομή, που προέκυψε από τις τομογραφίες και απεικονίζει την κατανομή της ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης, εντοπίστηκε περιοχή υψηλών τιμών, η οποία πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω με ανασκαφική διερεύνηση”.

Το προσομοίωμα αναμένεται να γίνει πληρέστερο μετά την ενσωμάτωση στοιχείων από τις γεωτρήσεις, που θα διανοιχθούν για γεωτεχνικούς σκοπούς.

amfipoli

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;