Οι επιπτώσεις της αϋπνίας

man trying to sleep

Η επίμονη έλλειψη ύπνου φαίνεται να έχει ιδιαίτερα αρνητική επίδραση στην υγεία μας. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια έρευνα 40 χρόνων, η οποία είχε ως αντικείμενο μελέτης της, τις μακροχρόνιες επιπτώσεις των άγρυπνων νυχτών.

Η επίμονη αϋπνία (για έξι ή και περισσότερα χρόνια) συνδέθηκε με την αύξηση κατά 58% του κινδύνου πρόωρου θανάτου, όπως αναφέρουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Ακόμη, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ίδια έρευνα, σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα φλεγμονών στο αίμα, κάτι που με τη σειρά του συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών, διαβήτη, παχυσαρκίας, καρκίνου, άνοιας ακόμη και κατάθλιψης.

Η αϋπνία, δηλαδή η δυσκολία να κοιμηθεί κανείς, η αγρυπνία ή όταν ξυπνά κανείς πολύ νωρίς το πρωί, είναι ένα πολύ κοινό παράπονο από ασθενείς. Ως χρόνια αϋπνία ορίζεται ο διαταραγμένος ύπνος, που συμβαίνει τουλάχιστον τρία βράδια της εβδομάδα και διαρκεί τουλάχιστον για τρεις μήνες.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από μια μακροχρόνια αναπνευστική μελέτη (Tucson Epidemiological Study of Airway Obstructive Disease), η οποία ξεκίνησε το 1972 και παρακολουθούσε την πορεία της υγείας των εθελοντών για πολλές δεκαετίες.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι σε αντίθεση με τη διαλείπουσα αϋπνία, η χρόνια αϋπνία που διαρκεί για τουλάχιστον έξι χρόνια, σχετίζεται με τη θνησιμότητα. Βρήκαν ακόμη, ότι η επίμονη αϋπνία σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα φλεγμονών στο αίμα.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, προηγούμενες έρευνες είχαν συνδέσει την αϋπνία με το θάνατο, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί ο υποκείμενος μηχανισμός.

Τα παρατιθέμενα δεδομένα δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο στο “American Journal of Medicine”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;