Και όμως! Το περπάτημα επηρεάζει την ψυχολογία μας!

25122265

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η ψυχική διάθεση επηρεάζει τον τρόπο που περπατάμε. Το σκυμμένο κεφάλι, για παράδειγμα, αντιπροσωπεύει την κακή διάθεση, ενώ ο αεράτος και ανάλαφρος βηματισμός προδίδει την καλή διάθεση. Τώρα, μία νέα μελέτη από το Καναδικό Ίδρυμα Προηγμένης Έρευνας (CIFAR), έρχεται να δείξει ότι ισχύει και το αντίστροφο. Δηλαδή, ο τρόπος του βαδίσματος μπορεί να αλλάξει την ψυχική μας διάθεση!

Για την διεξαγωγή της έρευνας, οι επιστήμονες με επικεφαλής τον δρα Νικόλαους Τρόγιε, ζήτησαν από ομάδα εθελοντών να διαβάσουν προσεκτικά μια λίστα με αρνητικές και θετικές λέξεις (λ.χ. «όμορφος», «φοβισμένος», «αγχωμένος») και στη συνέχεια να περπατήσουν σε έναν κυλιόμενο διάδρομο. Τους ζητήθηκε να περπατούν είτε με καταθλιπτικό στυλ (με τους ώμους γερμένους προς τα εμπρός και περιορισμένη κίνηση των χεριών), ή με χαρούμενο (μεγάλος διασκελισμός, με ελεύθερη κίνηση των χεριών και το κεφάλι ψηλά).

Στην συνέχεια, ζητήθηκε από τους εθελοντές να θυμηθούν όσο περισσότερες λέξεις μπορούσαν από τον κατάλογο που είχαν διαβάσει κατά την έναρξη του πειράματος.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης προέκυψε ότι όσοι είχαν περπατήσει καταθλιπτικά, θυμόνταν περισσότερες αρνητικές λέξεις, ενώ όσοι είχαν περπατήσει χαρούμενα, θυμόνταν τις θετικές. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι στην πραγματικότητα το καταθλιπτικό στυλ βαδίσματος τους είχε δημιουργήσει καταθλιπτική διάθεση δίχως καν να το αντιληφθούν.

«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός, ότι η ψυχική διάθεση ενός ανθρώπου επηρεάζει το περπάτημά του, αλλά έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ισχύει και το αντίθετο. Η μελέτη μας δείχνει κάτι νέο για τον τρόπο με τον οποίο η ψυχική διάθεση επηρεάζει τη μνήμη» δήλωσε ο δρ Τρόγιε.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην «Επιθεώρηση Συμπεριφορικής Θεραπείας & Πειραματικής Ψυχιατρικής» (JBTEP).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;