Η επίσημη ανακοίνωση για την ανασκαφή στην Αμφίπολη

original

Στην κατάμεστη αίθουσα του αμφιθέατρου του Υπουργείου Πολιτισμού, ξεκίνησε σήμερα στις 11.00 το πρωί, η παρουσίαση των ευρημάτων της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης. Στην συνέντευξη τύπου έδωσε το “παρών” και ο Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, ο οποίος συνόδευσε την επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας, Κατερίνα Περιστέρη.

Εν συνεχεία η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας και της αρχαιολογικής έρευνας στην περιοχή της Αμφίπολης Κατερίνα Περιστέρη ξεκίνησε την ενημέρωση προς τους παρευρισκόμενους, με την ανυπομονησία και την περιέργεια να έχουν φτάσει στο κόκκινο. Αυτή είναι άλλωστε η πρώτη επίσημη παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά, από τις 10 Αυγούστου.

original (1)

“Ξεκινήσαμε το 2012 από μια τοπική φήμη. Ότι στον Τύμβο Καστά υπήρχε ο “Τάφος της Βασίλισσας”, ήταν τα λόγια με τα οποία ξεκίνησε την ομιλία της η κα Περιστέρη. Έπειτα, παρουσίασε την πλήρη εξέλιξη της ανασκαφής, παρουσιάζοντας φωτογραφικό υλικό και αναφέροντας πως βρέθηκαν ίχνη ακόμη και από έναν αρχαίο γερανό, με τον οποίον αφαιρέθηκαν κομμάτια του περιβόλου για διάφορες εργασίες οδοποιίας, ενώ το τμήμα του περιβόλου που έχει βρεθεί και παραμένει ανέπαφο είναι σχεδόν 80 μέτρα, από τα 497 της συνολικής περιμέτρου.

Η κα Περιστέρη ολοκλήρωσε την παρουσίασή της λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δεν γνωρίζουμε ποιος ή ποια είναι ο νεκρός”, προκαλώντας έτσι τις αντιδράσεις του πλήθους των δημοσιογράφων που την “βομβάρδισαν” μετά με ερωτήσεις για τον σκελετό και τους λόγους που δεν υπάρχει νέα πληροφόρηση. Ωστόσο, δεν προέβη σε περαιτέρω δήλωση, και τόνισε πως θα πρέπει όλοι να περιμένουν ανακοινώσεις από το ΥΠΠΟ την ερχόμενη εβδομάδα. Το μόνο που ανέφερε ήταν ότι ο σκελετός βρέθηκε κάτω από δύσκολες συνθήκες και μεταφέρθηκε με μεγάλη προσοχή για να αρχίσει η εξέταση. Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι το ψηφιδωτό και το δάπεδο μας δίνουν και την χρονολογία, στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ. και ότι η αποκατάσταση του προχωρά.

Όσον αφορά το κατεστραμμένο πρόσωπο της Καρυάτιδας η κα Περιστέρη εκτιμά πως αιτία στάθηκε μάλλον η πτώση ενός μαρμάρινου δοκαριού από το επιστύλιο στο εσωτερικό του τάφου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;