Προτάσεις ταινιών για DVD: Η γυναίκα στον κινηματογράφο!

μπριζιτ

Σε μια ακόμη από τις “βαθιές” υπαρξιακές κρίσεις των 25 μου ετών αποφάσισα να ψάξω κάπου βαθιά μέσα μου να ανακαλύψω τι είναι η γυναίκα. Είναι ευλογία, είναι κατάρα, είναι δώρο, είναι δούρειος ίππος; Και τι άραγε σκέφτεται μια γυναίκα όταν αγγίζει το λαιμό της, όταν τινάζει τα μαλλιά της, όταν χαμογελάει, όταν σε κοιτάζει βαθιά μέσα στα μάτια; Και εν τέλει τι ζητάει μια γυναίκα τη στιγμή που νιώθει ελεύθερη, όχι τη στιγμή που την κρατάς στην αγκαλιά σου, αλλά εκείνη τη στιγμή που μακριά απ ’όλους και απ’ όλα ένα καλοκαιρινό βράδυ ξαπλώνει μακριά σου σε μια έρημη παραλία, κοιτάζει τον ουρανό, βγάζει αργά το ζακετάκι της και πηγαίνει προς τη θάλασσα.

Εδώ θα πρέπει να σας πω πως παρά τη “σοφία” των 25 μου ετών δεν κατέληξα πουθενά. Το βασικό μου πρόβλημα ήταν, είναι και θα παραμείνει πως δυσκολεύομαι να ορίσω ένα πλάσμα του οποίου επιφανείς εκπρόσωποι μεταξύ άλλων είναι η Ειρήνη Μερκούρη και η Jeanne Moreau, η Monica Bellucci και η Charlotte Gainsbourg. Οπότε και θεώρησα πως, παρότι γυναίκα, η δική μου “σοφία” δεν είναι αρκετή για να προσεγγίσω το ζήτημα. Και καθότι χρόνια τώρα ζω ανάμεσα στο φάντασμα του Truffaut και τη λιγότερο χαρωπή μορφή του Godard αποφάσισα να καταφύγω στους δύο πιστούς μου συμμάχους, αλλά και σε μερικούς ακόμη πιστούς φίλους ελπίζοντας να βρω απαντήσεις.

Η ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ

Η ταινία ξεκινά με τη Brigitte Bardot γυμνή σε ένα κρεβάτι να ρωτά το σύζυγο της ποιο μέρος του κορμιού της αγαπά πιο πολύ. Αν και η ταινία σε πρώτη ανάγνωση είναι μια ιστορία ενός άντρα που προσπαθεί να διασώσει το όραμα του για την τέχνη του κινηματογράφου, σε δεύτερη ανάγνωση είναι μια σύγχρονη Οδύσσεια με πρωταγωνιστή έναν Οδυσσέα που θα χαθεί για πάντα μακριά από την Ιθάκη του. Χάνοντας όμως την Ιθάκη του ο ήρωας θα χάσει και τον έρωτα της Γυναίκας. Η Γυναίκα εδώ είναι ένα πλάσμα απόλυτα αισθησιακό, με θανατηφόρο κορμί και μάτια που μοιάζουν να θέλουν να σε ρουφήξουν στη θλίψη τους. Η γυναίκα είναι μια μοντέρνα Σειρήνα, θύμα και θύτης ταυτόχρονα στον έρωτα. Δεν είναι όμως η Γυναίκα μονάχα ένα κορμί, είναι ένα πλάσμα απρόβλεπτο, όπως η θάλασσα (κυρίαρχο στοιχείο της ταινίας), που δε σταματά να αναζητά την αλήθεια του και που τελικά θα πεθάνει, όχι επειδή δεν την κατάλαβε κανείς, αλλά επειδή δεν κατάφερε ποτέ του να ανακαλύψει τον ίδιο της τον εαυτό.

ΒΑΣΙΚΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ

Η ομορφιά και κυρίως το σεξαπίλ της Sharon Stone είναι για μένα ένα από τα μυστήρια αν όχι θαύματα του σύγχρονου κόσμου που θα έχει για πάντα τη δύναμη να με αφήνει άφωνη. Εδώ η γυναίκα είναι ένα πλάσμα όχι αισθησιακό, αλλά βαθιά σεξουαλικό που διαθέτει μια ομορφιά- μαύρη τρύπα στην οποία δεν μπορεί να αντισταθεί κανένα αρσενικό, ένα σεξαπίλ που μπορεί και θα ρουφήξει κάθε άντρα στο πέρασμα του. Η Γυναίκα εδώ ξέρει να χειριστεί τη σεξουαλικότητα της τόσο καλά που την κάνει ακαταμάχητο όπλο της. Ξέρει όχι μονάχα πότε και πώς να σε αγγίξει, αλλά πώς να κινηθεί, να ντυθεί, πως και πότε να σε κοιτάξει ώστε να σε μαγνητίσει, να σε σύρει στη φωλιά της και να αφεθείς στο έλεος της σεξουαλικότητας και του διεστραμμένου ενστίκτου της.

MALENA

Για πολλούς μια από τις πιο σέξυ γυναίκες στην ιστορία του κινηματογράφου συναντά εδώ τον πιο σεξουαλικό της ρόλο. Πρόκειται για μια υπέροχα φτιαγμένη ιστορία, ώριμη και ταυτόχρονα διακριτική, για την αφοσίωση, το πάθος και τη συνειδητοποίηση της πραγματικής ομορφιάς. Μια πόλη και μια γυναίκα συγκρούονται. Μια γυναίκα μετατρέπεται σε αντικείμενο του πόθου για μια ολόκληρη πόλη. Οι έφηβοι αυνανίζονται στο πέρασμα της και κανένας άντρας δεν μπορεί και δεν θέλει να χαλιναγωγήσει τις ορμές του. Η Γυναίκα εδώ δεν είναι αράχνη, ούτε ένα είδος μάγισσας με μαγικό ραβδί το κορμί της. Είναι ένα πλάσμα αθώο που εκπέμπει όμως ακριβώς εκείνο τον πηγαίο αισθησιασμό που θα λατρέψει ο άντρας και θα μισήσει η γυναίκα. Η Γυναίκα είναι εν τέλει εδώ ένα πλάσμα βασανισμένο, καταραμένο, που θα πιαστεί παρά τη θέληση της στον ιστό της ίδιας του της ομορφιάς.

JULES ET JIM

Εδώ η Γυναίκα δεν είναι ένα πλάσμα που ουρλιάζει σεξουαλικότητα, ούτε ένα πλάσμα που η ομορφιά του ξεπερνάει σύνορα και σέρνει τον Οδυσσέα πίσω στην Ιθάκη του. Είναι ένα πλάσμα ελεύθερο, ένα πλάσμα που δεν γνωρίζει όρια, που δεν θα συμβιβαστεί σε έναν έρωτα με ημερομηνία λήξης, σε μια πραγματικότητα-φυλακή. Όχι, δεν είναι ένα πλάσμα με αχαλίνωτη σεξουαλικότητα που θέλει “να πετάει από κανάρα σε κανάρα” αφήνοντας στο πέρασμα του αθώα θύματα, αλλά ένα πλάσμα που ξέρει τόσο λίγο και τόσο πολύ ταυτόχρονα τον εαυτό του που δεν θα διστάσει να ζήσει ελεύθερο και να θυσιάζει κάθε στιγμή δίχως τύψεις και ενοχές οτιδήποτε στέκεται εμπόδιο στο δρόμο της απόλυτης και εν τέλει παροδικής του ευτυχίας.

PRETTY WOMAN

Και για το τέλος άφησα μια γυναίκα που θα σε γοητεύσει όχι επειδή το θέλει, αλλά επειδή μπορεί. Η πόρνη που μετατρέπεται σε πριγκίπισσα μπορεί να μοιάζει μπανάλ σεναριακά, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με μια γυναίκα μακριά από το στερεότυπο του “ψάχνω πλούσιο γαμπρό”, αλλά είμαστε πολύ πιο κοντά σε δύο αντίθετους κόσμους που συγκρούονται τόσο δυνατά που τελικά γίνονται ένα. Η Γυναίκα εδώ, ανεξαρτήτως επαγγελματικού προσανατολισμού, είναι ένα πλάσμα αθώο, ένα πλάσμα φτιαγμένο να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Η ομορφιά του είναι μια δύναμη που δεν γνωρίζει σε όλο της το μεγαλείο, δεν ξέρει πάντα πως και πότε να τη χρησιμοποιήσει. Αγνοεί τη λειτουργία της ως όπλο και ως μαγικό ραβδί, γνωρίζει όμως τη δύναμη του φτερωτού θεού με τα βέλη στην πλάτη aka αληθινού έρωτα, στον οποίο δε θα διστάσει να υποκύψει μια για πάντα. Και ζήσανε αυτοί καλά και μεις καλύτερα.

Τι είναι λοιπόν η γυναίκα; Δηλώνω ευθαρσώς πως μάλλον θα παραμείνει για πάντα ένα πεδίο μυστηριώδες ακόμη και για μένα. Αν –ως άντρες αναγνώστες- ζητάτε ένα manual για το πώς να χειριστείτε τη γυναικεία ψυχή δε θα το βρείτε εδώ. Δύο πράγματα θα σας πω. Μια πραγματική γυναίκα αναζητά την ελευθερία όσο και συ, μια πραγματική γυναίκα δε θα σε φυλακίσει σε πρέπει και σε κανόνες και θα την έχεις δική σου όχι εκείνη τη στιγμή που θα την κάνεις να γελάσει με ένα μπουκέτο λουλούδια σε ένα ακριβό εστιατόριο αλλά τη στιγμή που θα την κάνεις να γελάσει με το άγγιγμα και το βλέμμα σου ένα βροχερό

Κυριακάτικο απόγευμα σε μια έρημη παραλία με ένα μπουκάλι κρασί χύμα. Και τέλος αυτό που θα ζητά για πάντα μια πραγματική Γυναίκα, είτε τη λένε Νίτσα είτε Monica, από σένα είναι σεβασμός και θαυμασμός.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;