Ένας άνθρωπος αυτοκτονεί στον κόσμο κάθε 40΄΄

desperate man

Νέα δυσάρεστη έκθεση που εκπονήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας φανερώνει ότι ένας άνθρωπος ανά τον κόσμο επιλέγει να δώσει τέλος στη ζωή του κάθε 40 δευτερόλεπτα.

Η έκθεση τονίζει ότι οι αυτοκτονίες αποτελούν «σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας» που συχνά παραμένει στην αφάνεια λόγω των κοινωνικών ταμπού. Το πλάνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι να μειωθούν οι δείκτες αυτοκτονίας κατά 10% έως το 2020, προειδοποιεί όμως ότι μόλις 28 χώρες στον κόσμο διαθέτουν εθνικό πρόγραμμα πρόληψης.

Η σχετική έκθεση του ΠΟΥ περιελάμβανε στοιχεία και ερευνητικά δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας από διάφορες χώρες του κόσμου. Τα βασικά σημεία της έκθεσης είναι τα εξής:

1. Περίπου 800.000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο.
2. Η αυτοκτονία είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στους νέους ηλικίας 15-29 ετών.
3. Πιο πιθανό είναι να αυτοκτονήσουν οι ενήλικες άνω των 70 ετών.
4. Το 75% των αυτοκτονιών καταγράφεται σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.
5. Στις πλουσιότερες χώρες, τριπλάσιος είναι ο αριθμός των ανδρών που αυτοκτονούν σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η περιορισμένη πρόσβαση σε όπλα και τοξικά χημικά μπορεί να μειώσει τους δείκτες αυτοκτονίας. Παράλληλα, οι εθνικές πολιτικές για την καταστολή του φαινομένου αποδεικνύονται αποτελεσματικές, εφαρμόζονται όμως σε ελάχιστες χώρες.

Ένας λόγος που οδηγεί συχνά τους εφήβους στην αυτοκτονία είναι όταν αντιμετωπίζουν πιέσεις για να πετύχουν σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας και να παραμείνουν «in». Μπορούν να νιώσουν πλήγμα στην αυτοεκτίμηση τους και συναισθήματα αποξένωσης. Και αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να οδηγήσει στην αυτοκτονία. Η κατάθλιψη είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση αυτοκτονικότητας στους εφήβους.

Τέλος, οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν έναν ηλικιωμένο σε αυτοκτονία είναι η σωματική ασθένεια, αναπηρία ή χρόνιος πόνος, η απομόνωση και η μοναξιά, σημαντικές αλλαγές στη ζωή, όπως είναι η συνταξιοδότηση, η απώλεια της ανεξαρτησίας και η απώλεια της αίσθησης του σκοπού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;