ΙΚΕΑ: Αγωγή σε fan site για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων

683349_IKEA_HACKERS

Από το 2006 λειτουργεί το IKEAhackers.net, το οποίο προτείνει στους κατόχους επίπλων και αντικειμένων της ΙΚΕΑ, τρόπους δημιουργικής παρέμβασης -ή απλώς hacking- σε αυτά, ώστε να τα μετατρέψουν σε κάτι άλλο, εξίσου χρηστικό.

Μάλιστα, η πρωτότυπη αυτή ιδέα, κέρδισε ένα μεγάλο αριθμό θαυμαστών και δημιούργησε μια κοινότητα χρηστών που επενέβαιναν με έξυπνους τρόπους στα προϊόντα της ΙΚΕΑ, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που ποστ της δημιουργού του σάιτ Jules Yap και μελών που πόσταραν τις “χακιές” τους, γίνονταν viral και προωθούνταν σε εκατομμύρια χρήστες.

Ωστόσο, αυτό δεν άρεσε στους δικηγόρους της ΙΚΕΑ, παρά την τεράστια διαφήμιση που έκανε το σάιτ στην εταιρεία, και έστειλαν πριν λίγους μήνες αγωγή “παύσης λειτουργίας” του πετυχημένου σάιτ επειδή η σύνδεση του ονόματος της ΙΚΕΑ με τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, “προκαλεί σύγχυση στους καταναλωτές”.

έτσι, η δημιουργός του site συμφώνησε τελικά να αποσύρει όλες τις διαφημίσεις από την ιστοσελίδα της και σε αντάλλαγμα να διατηρήσει το domain IKEAhackers.net, χωρίς όμως να έχει πλέον εμπορικό χαρακτήρα.

Όπως αναφέρει η ίδια σε blog post, “είμαι συντετριμμένη. Δεν έχω πρόβλημα που θέλουν να προασπίσουν το όνομα και την πνευματική τους ιδιοκτησία, αλλά θα μπορούσαν να το χειριστούν διαφορετικά. Εγώ είμαι απλώς μια blogger”.

Τέλος, εκπρόσωπος της ΙΚΕΑ δήλωσε στο BBC πως “όταν άλλες εταιρείες χρησιμοποιούν το όνομα ΙΚΕΑ για οικονομικό οφελος, δημιουργείται σύγχυση στους καταναλωτές και τα πνευματικά δικαιώματα χάνονται”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;