Συνάντηση Πρυτάνεων ΑΕΙ με τον νέο Υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο

ioannis-a-mylopoulos-i-paideia-einai-i-ependysi-gia-to-mellon

Ο νέος υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος δεσμεύτηκε σε συνάντησή του με τον Πρύτανη του ΑΠΘ να συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της χώρας, που έχουν πληγεί από τη διαθεσιμότητα, καθώς και με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση που είχε ο Πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος με τον Υπουργό Παιδείας, έθεσε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και τις προτάσεις της διοίκησης του ιδρύματος για την επίλυσή τους.

Ένα από τα μείζονος σημασίας ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν η οριζόντια τυφλή και χωρίς αξιολόγηση εφαρμογή του μέτρου διαθεσιμότητας, η οποία έχει αποψιλώσει το ΑΠΘ από διοικητικό προσωπικό, με αποτέλεσμα την αδυναμία λειτουργίας του. Ο κ. Μυλόπουλος τόνισε πως πρέπει άμεσα να ληφθεί μέριμνα για την επαναφορά των υπαλλήλων στη θέση τους, προκειμένου το πανεπιστήμιο να επαναλειτουργήσει κανονικά.

Στη συνέχεια, έθεσε στο τραπέζι το επείγον πρόβλημα με τους λιμνάζοντες φοιτητές, προτείνοντας, προκειμένου να μην προκληθούν αδικίες, να προβλεφθεί με νομοθετική ρύθμιση η οριστική διαγραφή όσων φοιτητών δεν έχουν εμφανιστεί και δεν έχουν δώσει εξετάσεις στα πανεπιστήμια για διάστημα μεγαλύτερο της 5ετίας και η αναβολή εφαρμογής του μέτρου της οριζόντιας διαγραφής για ένα χρόνο, προκειμένου το πρόβλημα να διευθετηθεί μέσω των Οργανισμών των πανεπιστημίων.

Έτσι η Πολιτεία θα δείξει κοινωνική ευαισθησία για τα παιδιά που είτε ως θύματα της οικονομικής κρίσης, είτε και για άλλους λόγους, όπως υγείας, καθυστερούν την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Μάλιστα, ειδική αναφορά έγινε και για την αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε κατά των διαδικασιών που ακολούθησε το Συμβούλιο Ιδρύματος και οδήγησε στην προεπιλογή υποψηφίων Πρυτάνεων, η οποία συζητήθηκε στο ΣτΕ, την ίδια μέρα με τη διενέργεια των εκλογών. Ο κ. Μυλόπουλος επισήμανε ότι το Συμβούλιο παραβίασε τη νομιμότητα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη νόμιμη σύνθεση του οργάνου, καθώς προβλέπεται συμμετοχή του Πρύτανη, ο οποίος δεν προσεκλήθη σε σειρά συνεδριάσεων του οργάνου, ενώ τόνισε ότι το ενδεχόμενο ακύρωσης από το ΣτΕ της εκλογικής διαδικασίας, για πρώτη φορά στα χρονικά, θα αποτελέσει πλήγμα στο θεσμό.

Από την άλλη, ο Πρύτανης έθεσε στον Υπουργό το πρόβλημα της δημόσιας χρηματοδότησης, που έχει φτάσει στο 1/3 εκείνης που ίσχυε προ του 2010 και πρότεινε να συσταθεί επιτροπή από υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και των πανεπιστημίων, με στόχο να οριοθετηθεί η ελάχιστη δημόσια χρηματοδότηση, πέρα από την οποία θα χρειαστεί να περικοπούν ακαδημαϊκές λειτουργίες στα Ιδρύματα.

Τέλος, συζήτησε με τον υπουργό το μεγάλο ζήτημα της ανανέωσης του προσωπικού, τα προβλήματα με τις εργολαβίες φύλαξης και καθαριότητας και την αδικαιολόγητη αύξηση του αριθμού των εισαγόμενων φοιτητών, σε εποχή που η δημόσια χρηματοδότηση καταποντίζεται.

Η συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρυτανείας, έγινε σε πολύ καλό κλίμα κι ο υπουργός άκουσε με προσοχή τα προβλήματα που του εξέθεσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
0 - 0
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
0 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;