Μία καμπάνια που πρέπει να σε αλλάξει! Δες πόσο λάθος συνήθειες έχεις...

sakoula

Με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, θα θέλαμε να σταθούμε σε κάτι που παλιότερα πολλοί από εμάς θεωρούσαν “καταστροφολογία”. Η πραγματικότητα όμως, ξεπερνάει το πιο κινδυνολογικό σενάριο.

Τα πλαστικά σκουπίδια, καθώς ταξιδεύουν στις θάλασσες σε τεράστιες αποστάσεις, έχουν γίνει πλέον o σημαντικότερος φορέας μεταφοράς ξένων οργανισμών σε τοπικά οικοσυστήματα. Η τελευταία έρευνα ανατρέπει την άποψη ότι οι εισβολές εξωτικών ειδών οφείλονται κυρίως στα φορτία των ποντοπόρων πλοίων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα 10ετούς έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό NATURE τον Απρίλιο, τα ανθρώπινα σκουπίδια, κυρίως τα πλαστικά, εχουν ξεπεράσει πλέον σε ποσότητα τα φυσικά σκουπίδια (ξύλα κλπ) που μπορούν να βρεθούν σε μια παραλία. Αντίθετα όμως με τα ξύλα, τα πλαστικά μπορούν να ταξιδεύουν τεράστιες αποστάσεις χωρίς να διαλύονται, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται σε μακρινές περιοχές οργανισμοί κάθε είδους, από πεταλίδες και σπόρια έως σκουλίκια και κάμπιες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ένας οργανισμός που μεταφέρεται μακριά από το φυσικό του περιβάλλον πεθαίνει. Αν όμως τύχει να βρεί κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης τότε γίνεται πολύ επικίνδυνος και αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα, καθώς είναι πιθανό να μην έχει εκεί φυσικούς εχθρούς.

Συνήθως τέτοιες εισβολές (όπως παλιότερα η φυλλοξήρα των αμπελιών ή πιο πρόσφατα οι επιδρομές μεδουσών στις θάλασσές μας) αποδίδονται στη μεταφορά του ξένου οργανισμού με τα εμπορικά φορτία (και τα απόνερα) των πλοίων. ΄Ετσι για παράδειγμα έχει μεταφερθεί ένα είδος αρουραίου σε ολόκληρο τον κόσμο, προκαλώντας, όπου βρέθηκε, πραγματική σφαγή των τοπικών πληθυσμών μικρών ζώων. Τώρα φαίνεται ότι η πηγή αυτή είναι δεύτερη πλέον σε σημασία, και επομένως τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται φαίνονται ακόμη περισσότερο ανεπαρκή.

Σήμερα πιστεύεται ότι, εκτός από την περίπτωση της άμεσης αποψίλωση της ιθαγενούς βλάστησης, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη βιοποικιλότητα μιας περιοχής είναι η εισβολή ξενικών ειδών.

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS υλοποιεί φέτος για 19η χρονιά την εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών, βυθού και φυσικών περιοχών ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ. Πρόκειται για μία από τις μαζικότερες εκστρατείες σε ευρω-μεσογειακό επίπεδο, που έχει συμβάλει καθοριστικά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση χιλιάδων εθελοντών, σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργεί η παρουσία των απορριμμάτων στο παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον.

Φέτος η εκστρατεία ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ επικεντρώνει στο πρόβλημα της χρήσης πλαστικής σακούλας μιας χρήσης, εναρμονιζόμενη και με την πολύ πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την οποία επιτάσσεται στα κράτη μέλη ο περιορισμός της κατά 50 % έως το 2017 και κατά 80 % έως το 2019. Στόχος της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση των καταναλωτών για τις ανυπολόγιστες συνέπειες, που προκαλεί η πλαστική σακούλα στο θαλάσσιο περιβάλλον και η εμπέδωση της αναγκαιότητας για απλές αλλαγές στην καθημερινή τους συμπεριφορά.

Δείτε το βίντεο της εκστρατείας:

ΥΓ: Φωτογραφία από την Καθημερινή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;