Πανελλήνιες 2014: “Τα SOS της τελευταίας στιγμής…  για καλή ψυχολογία”

Panellinies 2013

Οι πανελλήνιες εξετάσεις σε πολλές περιπτώσεις λανθασμένα αποτελούν σύμβολο επιτυχίας ή αποτυχίας.

Η εμπειρία των εξετάσεων αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία στην οποία συχνά επενδύονται συναισθήματα και προσδοκίες που υπερβαίνουν τα ακαδημαϊκά όρια. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της τάσης του εκπαιδευτικού συστήματος και της κοινωνίας να υπερεκτιμά την αξία της αξιολόγησης.

Πολύ λανθασμένα το εκπαιδευτικό σύστημα παρουσιάζει τη στείρα διαδικασία των εξετάσεων, σαν ένα σύμβολο προσωπικής επιτυχία ή αποτυχίας ανάλογα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Σε πολλές περιπτώσεις τα πράγματα μπλέκονται περισσότερο, όταν οι εξετάσεις γίνονται ταυτόχρονα μέσο ικανοποίησης των προσδοκιών του οικογενειακού περιβάλλοντος και όχι του υποψήφιου φοιτητή.

Οι εξετάσεις όμως συνδέονται και με ένα ακόμα πεδίο μαχών, με το στάδιο των αναπτυξιακών συγκρούσεων της εφηβείας και της μετάβασης του παιδιού στην ενηλικίωση. Έτσι κάθε έφηβος καλείται να πετύχει πέρα από τους εκπαιδευτικούς και ένα σύνολο αναπτυξιακών στόχων οι οποίοι και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή του. Το μεγάλο βάρος αυτών των αλλαγών πολλές φορές διογκώνεται όταν το χτίσιμο της αυτό-εικόνας του εφήβου, λανθασμένα ταυτίζεται από το περιβάλλον του με το «επάγγελμα» που καλείται να διαλέξει ο υποψήφιος και ως εκ τούτου με το αποτέλεσμα των εξετάσεων.

Η ανεδαφική αυτή αντίληψη για την κρισιμότητα των εξετάσεων, προσκρούει στην πραγματικότητα, η οποία έχει αποδείξει πως μπορεί ναι μεν η διαδικασία των εξετάσεων να καθορίζει ως ένα βαθμό την εισαγωγή του υποψηφίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε καμιά όμως περίπτωση δεν καθορίζει και τη ζωή του. Διότι ναι μεν οι εξετάσεις αποτελούν το εισιτήριο για την είσοδο του εφήβου σε κάποια σχολή, τι γίνεται όμως όταν αυτή η σχολή δεν είναι προσωπική επιλογή και πόσο σίγουρος μπορεί να είναι πια κάποιος ότι η σχολή αυτή θα οδηγήσει σε μια συγκεκριμένη θέση εργασία;

Είναι πολύ βασικό να δούμε την παιδεία πιο σφαιρικά και την τριτοβάθμια εκπαίδευση σαν μια δυνατότητα προσωπικής ανάπτυξης αποφεύγοντας παλιές αντιλήψεις.

Είναι σημαντικό κάθε υποψήφιος φοιτητής να έχει στο μυαλό του τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις. Η «υπερεκτίμηση» των εξετάσεων οδηγεί σε έντονο στρες, άγχος και αγωνία για την επιτυχία και έντονη απογοήτευση όταν κάτι δεν πάει καλά. Το έντονο άγχος όμως και η απογοήτευση δεν είναι σύμμαχοι, αλλά αντίθετα σαμποτάρουν κάθε προσπάθεια.

Κάθε υποψήφιος φοιτητής λοιπόν πρέπει να αντιμετωπίσει τις εξετάσεις στη ρεαλιστική τους βάση όχι σαν ένα ζήτημα ζωής και θανάτου. Η επιτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι ούτε τίτλος τιμής, ούτε μάχη ζωής και θανάτου. Επιπλέον δεν αποτελούν τίτλο τιμής για την οικογένεια, ούτε επιτυχία των γονιών του υποψηφίου.

Η οικογένεια καλό είναι να περιορίζεται σε ένα ρόλο υποστηρικτικό και να μη βασίζει τα όνειρα και τα απωθημένα της στα αποτελέσματα των εξετάσεων. Κάθε υποψήφιος είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσει πως η πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν μια σημαντική διαδικασία αξιολογήσεις και όχι κριτήριο προσωπικής επιτυχίας ή αποτυχίας. Ακόμα όμως πιο σημαντικό είναι κάθε υποψήφιος να αντιλαμβάνεται τις εξετάσεις σαν ένα μέσο επίτευξης των προσωπικών του στόχων και όχι των οικογενειακών προσδοκιών.

Λίγες μόνο ώρες πριν τις εξετάσεις η ομάδα του neolaia.gr εύχεται σε όλα τα παιδιά καλή επιτυχία!

Και τους στέλνει 5 απλές συμβουλές από την πείρα της και την καρδιά της.

1. Πίστεψε στον εαυτό σου

2. Δες τις εξετάσεις σαν μια ακόμα διαδικασία αξιολογήσεις

3. Κάνε υπομονή και δώσε τον καλύτερο εαυτό σου.

4. Συνειδητοποίησε πως όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να κριθεί η προσωπική σου επιτυχία και ευτυχία.

5. Να θυμάσαι πως ακόμα κι αν κάτι δεν πάει καλά υπάρχει πάντα μια δεύτερη ευκαιρία.

Καλή επιτυχία!

Ειρήνη Μεσσήνη

Συμβουλευτική Ψυχολόγος

irinimessini@gmail.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;