Τι είναι αυτό που μας προκαλεί λιγούρες;

#hungry

Πόσοι από εμάς έχουν σηκωθεί βραδιάτικα και ψάχνουν στο ψυγείο απεγνωσμένα να βρουν κάτι να τσιμπήσουν; Πόσες φορές ανοιγοκλείνετε τα ντουλάπια ψάχνοντας να βρείτε κάτι που θα καλύψει την ανεξήγητη λιγούρα σας; Η απάντηση είναι άπειρες φορές, αλλά για ποιον λόγο γίνεται αυτό, και γιατί αισθανόμαστε λιγούρες;

Από βιολογικής πλευράς το αίσθημα της λιγούρας  εξηγείται αν έχουμε μείνει πολλές ώρες νηστικοί (παραπάνω από ένα τρίωρο), οπότε παθαίνουμε υπογλυκαιμία (υπερβολική μείωση επιπέδων σακχάρου στο αίμα) και υψηλή έκκριση γαστρικού υγρού στο άδειο στομάχι, που αποτελούν βασική ένδειξη πείνας και εξάντλησης των αποθεμάτων ενέργειας. Επιπλέον, ένας άλλος λόγος που μπορεί να τρώμε χωρίς να πεινάμε, είναι γιατί υπάρχουν πολλά ερεθίσματα νόστιμων εδεσμάτων γύρω μας ή μας καταλαμβάνει το συναίσθημα του άγχους, της αγωνίας, του θυμού, της λύπης, της μοναξιάς ή ακόμη και της ανίας.

Ωστόσο, είτε τρώμε λόγω πείνας, είτε λόγω ανίας ή άσχημης ψυχολογίας, η λύση βρίσκεται στην ισορροπημένη διατροφική συμπεριφορά και στην αναγνώριση της πραγματικής πείνας. Είναι σημαντικό δηλαδή να αναγνωρίσουμε ότι το φαγητό είναι η εκπλήρωση μιας βιολογικής ανάγκης και όχι μέσο εκπλήρωσης των συναισθηματικών μας κενών. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θυμόμαστε ότι «τρώμε για να ζούμε και δεν ζούμε για να τρώμε»!

Όπως και να έχει όμως, προκειμένου να αποφύγουμε τα περιττά τσιμπολογήματα, είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε καθημερινά πρωινό, να  ακολουθούμε μικρά και συχνά γεύματα, καθώς επίσης να καταναλώνουμε καθημερινά άφθονα φρούτα, λαχανικά, υγρά, τα οποία προκαλούν γρήγορο κορεσμό.

Τέλος, να θυμάστε, πως σε δύσκολες ώρες πείνας καλό είναι να προτιμάμε:

– Μια δροσερή φρουτοσαλάτα, με ποικιλία φρούτων μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς.

– Ζελέ light με φρέσκα φρούτα (1/ημέρα).

–  Γιαούρτι με φρούτα, μέλι και ανάλατους ξηρούς καρπούς.

– Γιαούρτι με μέλι ή μαρμελάδα με γλυκαντικά.

–  Δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα 1,5%.

– Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή με σοκολάτα.

–  Αποξηραμένα φρούτα.

–  Κακάο ρόφημα, αναμεμιγμένη με κρύο ή ζεστό γάλα 1,5%.

– 2-3 μπισκότα τύπου ολικής αλέσεως, ή cream crackers σίκαλης, ή μπισκότα  πολυδημητριακών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;