Νέα Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου

mania papadimitrioy

Μετά την κλήση του Μανώλη Γλέζου στο ευρωψηφοδέλτιο από τον Αλέξη Τσίπρα εισέρχεται στο κοινοβούλιο η κορυφαία καλλιτέχνιδα.

Με τη θέση του Μανώλη Γλέζου ως άτυπου επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, τον διαδέχεται στο κοινοβούλιο η Μάνια Παπαδημητρίου, πρώτη επιλαχούσα του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις διπλές εκλογές του 2012, στο οποίο είχε καταταχθεί στην 4η θέση του. Ηθοποιός και σκηνοθέτιδα έχει διακριθεί ως σημαντική καλλιτέχνιδα μέσω του έργου της, έχοντας διανύσει πορεία που κοσμεί το ελληνικό θέατρο και έχοντας συμμετάσχει σε επιτυχημένες κινηματογραφικές και ορισμένες υψηλού επιπέδου τηλεοπτικές παραγωγές.

Όσοι τη γνωρίζουν από τους χώρους που δραστηριοποιείται στις τέχνες και στην πολιτική από χθες της εύχονται, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, «σιδεροκέφαλη»! Από το «Ν» έχει τις ευχαριστίες μας για τη μέχρι τώρα συνεργασία μας σε συνεντεύξεις και θέματα που αφορούσαν την πολυσχιδή δράση της και τις ευχές μας για λαμπρή περαιτέρω πολιτική πορεία.

Η πολιτική της διαδρομή:

Δραστηριοποιείται τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΗ (2008-2010) και στη συνέχεια αναπληρωματικό μέλος με την παράταξη που υποστήριξε ο ΣΥΝ. Είναι μέλος της Πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα» και μέλος της κίνησης «Καλλιτέχνες ενάντια στο Μνημόνιο», και «Μαζί ενάντια στη βαρβαρότητα». Έχει κατέβει με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις Εθνικές εκλογές 2004, στις Ευρωεκλογές 2009 και στις διπλές Εθνικές Εκλογές του 2012. «Πάντοτε σε θέσεις συμβολικές και σε στιγμές που είχε κανείς την εντύπωση πως η συμμετοχή του σε μια πολιτική παράταξη θα μπορούσε να σημάνει κάποιου τύπου έκκληση για την ενότητα της Αριστεράς που γι’ αυτή είναι πάντοτε το ένα και κυρίαρχο ζητούμενο», όπως σημειωνόταν σε παλιότερο σημείωμα της εφημερίδας «Αυγή».

Η καλλιτεχνική της πορεία:

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και στο Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνεργάστηκε με πολλά θεατρικά σχήματα (Θέατρο Τέχνης, Αμόρε, Απλό Θέατρο, ΚΘΒΕ, Εθνικό Θέατρο, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Λαμίας, Ρόδου κ.ά.) και με μεγάλους σκηνοθέτες, όπως οι Κ.Κουν, Γ.Λαζάνης, Μ.Κουγιουμτζής, Λ.Βογιατζής, Στ.Φασουλής, Γ.Χουβαρδάς, Α.Αντύπας, Π.Βούλγαρης, Γ.Ρήγας, Ν.Μιλιβόγιεβιτς, Ρ.Πατεράκη. Ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα κλασικού ρεπερτορίου, τραγωδίες και αρχαίες κωμωδίες. Σημαντική στιγμή στην καριέρα της υπήρξε η συνεργασία της με τον Μιχάλη Κακογιάννη, όταν ερμήνευσε τον ρόλο της Κασσάνδρας στις “Τρωάδες” του Ευριπίδη, στο Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Για την ερμηνεία της στο θεατρικό έργο “Γάλα” του Β.Κατσικονούρη (σκην.Ν.Μαστοράκη) βραβεύτηκε με το βραβείο Κοτοπούλη Α’ γυναικείου ρόλου και με το Θεατρικό Βραβείο Κοινού-Αθηνόραμα, ενώ για τη συμμετοχή της στην ταινία “Θα το μετανιώσεις” της Κ.Ευαγγελάκου έλαβε το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου το στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ακόμα έπαιξε σε μεγάλου μήκους ταινίες, όπως “Από το Χιόνι” του Σ.Γκορίτσα, “Οι Αθηναίοι” του Β.Αλεξάκη, “Το Βλέμμα του Οδυσσέα” του Θ.Αγγελόπουλου, “Η Γυναίκα είναι σκληρός άνθρωπος” του Α.Καφετζόπουλου κ.ά.

Διδάσκει εδώ και δεκαπέντε χρόνια υποκριτική σε δραματικές σχολές (Αρχή, Θέατρο Τέχνης), ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια δραστηριοποιείται και ως σκηνοθέτης (“Το Χαμόγελο της Γιαγιάς”-Θέατρο Πορεία, “Ου Μοιχεύσεις”-Εθνικό Θέατρο, “Νευροοδύσσεια” και “Ο Βασιλιάς πεθαίνει” του Ιονέσκο-Θέατρο Τέχνης, “Το όνομά μου είναι Ρέητσελ Κόρι”-Θέατρο Νέου Κόσμου, “Ο Γνωστός μας Άγνωστος κύριος Γκάτσος”-Φεστιβάλ Αθηνών κ.ά.)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;