Πρωτοβουλία των 5: Κομματική αποδέσμευση της αυτοδιοίκησης!

protovoulia ton 5

Σε χθεσινή συνάντηση των Δημάρχων της «πρωτοβουλίας των 5» στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα τονίστηκε η ανάγκη για αυτονομία της τοπικής αυτοδιοίκησης μακριά από κομματικές δεσμεύσεις.

Οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, Πατρέων Γιάννης Δημαράς, Βόλου Πάνος Σκοτινώτης και Ιωαννιτών Φίλιος Φίλιος, παρουσίασαν την πρότασή τους για μια νέα διαχείριση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με επαναπροσδιορισμό των σχέσεων των δήμων με την Πολιτεία και τον ιδιωτικό τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε ότι η απαραίτητη προϋπόθεση για την ουσιαστική αυτονόμηση αποτελεί η διοικητική και οικονομική χειραφέτηση της αυτοδιοίκησης. Με είσπραξη και διαχείριση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και των Τελών Κυκλοφορίας, μεταξύ άλλων, από τους δήμους, ενώ ο Δήμαρχος Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης, υπογράμμισε ότι ο θεσμός των Αποκεντρωμένων Περιφερειών «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να διατηρηθεί, αφού έχει αποδειχθεί ότι οι γενικοί γραμματείς των Αποκεντρωμένων Περιφερειών λειτουργούν ως τοποτηρητές του κυβερνητικού, κομματικού συστήματος σε κρίσιμα διοικητικά και αναπτυξιακά θέματα».

Οι συμμετέχοντες έκαναν ακόμα εύστοχα λόγο για την ανάγκη «μιας νέας ΚΕΔΕ όπου η ανάδειξη των εκλεκτόρων θα γίνεται με βάση αναπτυξιακά, γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια. Εκλεκτόρων χειραφετημένων από τα κόμματα, που θα συνομιλούν σε μια νέα, διαφορετική βάση με τις πολιτικές δυνάμεις και την κεντρική κυβέρνηση», καθώς και για το ότι «Χρειάζεται να επαναπροσδιορισθούν οι σχέσεις των δήμων με την Πολιτεία, τους επιχειρηματίες, τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα». Δήλωσαν, δε, φιλο-ευρωπαϊστές που αντιτάσσονται «στον ρατσισμό, στον εξτρεμισμό και σε κάθε είδους βία», και στο πλαίσιο αυτό καλούν τους «δημοκρατικούς υποψηφίους να μη δώσουν βήμα και να μη συμμετέχουν σε διάλογο με τους εκπροσώπους του ναζισμού και του φασισμού».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;