Το χώμα βάφτηκε κόκκινο στο Κίεβο: 25 νεκροί και 241 νοσηλεύονται

Εικοσιπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και αστυνομικούς στο Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί το ουκρανικό υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, 241 άνθρωποι νοσηλεύονται, ανάμεσά τους 79 αστυνομικοί και πέντε δημοσιογράφοι. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι μεταξύ των νεκρών είναι εννέα αστυνομικοί.

Οι πρώτες πρωινές ώρες μετά τις αιματηρές οδομαχίες αποκάλυψαν ένα σκηνικό φρίκης και καταστροφής: παντού καμμένα κτίρια και οχήματα, δεκάδες αιμόφυρτοι τραυματίες, μια χώρα στα πρόθυρα του εμφυλίου, αν και αυτό πια μπορεί να αποτελεί έναν αισιόδοξο ευφημισμό.

Η καταμέτρηση των θυμάτων συνεχίζεται και ο τραγικός απολογισμός αυξάνει διαρκώς. Και ενδεικτικό της βιαιότητας και των δύο πλευρών είναι το γεγονός ότι μεταξύ των νεκρών είναι – σύμφωνα τουλάχιστον με το υπουργείο Υγείας – και εννέα αστυνομικοί.

Το πρωί της Τετάρτης σε διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό, ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς επιτέθηκε εκ νέου στην αντιπολίτευση κατηγορώντας την ότι θέλει να καταλάβει την εξουσία «με βία και δολοφονίες». Επιπλέον κατηγόρησε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι αυτοί κάλεσαν τους ριζοσπάστες «σε ένοπλο αγώνα».

«Χωρίς εντολή από τον λαό, αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι πολιτικοί άνδρες επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία παραβιάζοντας το Σύνταγμα με βιαιότητες και δολοφονίες», τόνισε ο Γιανουκόβιτς αναφερόμενος στις αιματηρές, ολονύχτιες συγκρούσεις της Τρίτης στο Κίεβο.

Ο Γιανουκόβιτς τόνισε ότι η αντιπολίτευση έχει περάσει «τη διαχωριστική γραμμή».

O υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας μίλησε από την πλευρά του για «ξεκάθαρη απόπειρα πραξικοπήματος».

Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι οι χθεσινές εξελίξεις υπήρξαν «άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής συνενοχής των Δυτικών πολιτικών και των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι από την αρχή της κρίσης κλείνουν τα μάτια στις επιθετικές ενέργειες των ακραίων δυνάμεων».

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας να βάλει τέλος στην κλιμάκωση των βιαιοτήτων στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η προσφυγή στη βία «δεν θα επιλύσει την κρίση». Η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Κάθριν Αστον καταδίκασε «κάθε μορφή βίας, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης σε κρατική ή κομματικά κτίρια» και ζήτησε τον σχηματισμό κυβέρνησης κοινής αποδοχής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;