Συνέντευξη: Ο Κωνσταντίνος Αρεταίος, μας μιλά για το Business Talents

Business talents

Το neolaia.gr, ενόψει των Young Business Talents και Business Talents, επικοινώνησε με τον κ. Κωνσταντίνο Αρεταίο, Διευθυντή της PRAXIS MMT – Business Talents Ελλάδος, ο οποίος μετά χαράς μας παραχώρησε μία πολύ διαφωτιστική συνέντευξη.

Μας μίλησε για τους στόχους των δύο διαγωνισμών, τη νέα γενιά, το δίλημμα “Μένω ή Φεύγω” και μας έδωσε μία πρώτη εικόνα από τον “αέρα νεανικής επιχειρηματικότητας” που φέρουν οι διαγωνισμοί!

1. Τα Young Business Talents και Business Talents, αφορούν μαθητές λυκείου και Πανεπιστημίου αντίστοιχα. Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις σας από τη γενιά των νέων της κρίσης;

Οι μαθητές και φοιτητές των δύο διαγωνισμών αντίστοιχα είναι πολύ συνειδητοποιημένοι και βλέπω ότι έχουν γερές βάσεις και γνώση. Είναι εντυπωσιακό πώς χειρίζονται τις νέες τεχνολογίες. Αν κρίνω απ’όσους συμμετέχουν στους διαγωνισμούς μας, έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες και σίγουρα δεν είναι μόνο αυτοί. Οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές αλλά βλέπω μια γενιά απτόητη, που πατάει γερά στα πόδια της, δεν προτάσσει το θυμό της και το παλεύει με χιούμορ και (σχετική) αισιοδοξία.
Διψάνε για καινοτόμα πράγματα, γι’αυτό και η μεγάλη ανταπόκριση στους διαγωνισμούς μας από αυτή την 1η χρονιά. Περιμένω όμως ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή τον επόμενο χρόνο, ειδικά στο Young Business Talents από τα Λύκεια, αφού φέτος η ενημέρωση των παιδιών και των Καθηγητών έγινε με δυσκολία, εξ’ αιτίας της αναστάτωσης που υπήρξε στην Παιδεία το 2013.

2. Ποιος είναι ο στόχος των δύο αυτών διαγωνισμών;

Ο Στόχος των διαγωνισμών Young Business Talents και Business Talents είναι κοινωνικός, να δώσουμε περισσότερα εφόδια και ευκαιρίες στους νέους για να αντιμετωπίσουν το μέλλον τους. Συγκεκριμένα, δίνοντάς τους την ευκαιρία να διοικήσουν πρακτικά -εικονικά έστω- μόνοι τους την εταιρία τους λαμβάνοντας αποφάσεις, μπαίνουν σε μιά διαδικασία με πολλαπλά οφέλη που λειτουργούν παράλληλα. Καταρχήν εφαρμόζουν την θεωρία που μαθαίνουν και έτσι εμπεδώνουν τη γνώση, γιατί όλο αυτό είναι ένα βιωματικό παιχνίδι.

Έπειτα :

1) συνειδητοποιούν τον κύκλο προγραμματισμού απαραίτητο σε κάθε project (Ανάλυση στοιχείων-Σχεδιασμός ενεργειών-Εκτέλεση-¨Ελεγχος Αποτελεσμάτων- Σχεδιασμός νέων Αποφάσεων)

2) Σχεδιάζουν Στρατηγική απέναντι σε ανταγωνισμό που κινείται με αντίστοιχους στόχους

3) Μαθαίνουν πως οι λειτουργίες της επιχείρησης αλληλο-συσχετίζονται και αλληλο-επηρεάζονται (παραγωή-marketing-χρηματοοικονομικά-ανθρώπινο δυναμικό)

4) Αναπτύσσουν δεξιότητες (συνεργασίας σε ομάδες, επικοινωνία, λήψη αποφάσεων, κριτική σκέψη, καινοτομία, ηγετικές ικανότητες, ανάληψη ρίσκου κλπ). Τέλος, καθώς είναι παιχνίδι, στόχος είναι να διασκεδάσουν με την ομάδα τους μαθαίνοντας.

3. Θεωρείτε πως από το ρεύμα νεανικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, θα προκύψει μία ουσιαστική αλλαγή στη νοοτροπία που αντιμετωπίζουμε την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας ή φοβάστε πως είναι μόδα που θα περάσει;

Πιστεύω ότι η αλλαγή στην νοοτροπία συντελείται ήδη στην γενιά αυτή αν μιλήσουμε για τα παιδιά. Το πρόβλημα είναι πώς θα μπολιαστεί η υπόλοιπη κοινωνία να αλλάξει νοοτροπία και κυρίως η ηγεσία της χώρας και ο Δημόσιος τομέας. Αν το δημόσιο αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζει την επιχειρηματικότητα, την υποστηρίζει και δεν την περιορίζει, τότε έχουμε ελπίδες.

Η νεανική επιχειρηματικότητα δεν είναι μόδα, έχει γίνει τρόπος ζωής, αν θέλετε και επιβίωσης, ήδη παράγει έργο. Ο φόβος μου είναι όμως πού θα διοχετευτεί, αν δεν βρεί στηρίγματα για να παράγει αποτελέσματα, αυτό έχει ανάγκη η χώρα, η οικονομία. Άλλο το έργο και άλλο το αποτέλεσμα, η γνώση των νέων πρέπει να γίνει επιχειρήσεις με εμπορεύσιμα, εξαγώγιμα προϊόντα και υπηρεσίες. Την ενέργεια αυτή πρέπει να κρατήσουμε να βρεί διέξοδο στη Ελλάδα, αλλιώς θα φύγει έξω θα την αξιοποιήσουν άλλες χώρες που έχουν τις υποδομές, την χρηματοδότηση και τις προϋποθέσεις να ανθίσει. Αυτά πρέπει να αλλάξουμε στην Ελλάδα, στο δημόσιο αλλά και σε μεγάλο μέρος του ιδιωτικού τομέα που κι αυτός περιμένει από το δημόσιο, ώστε να αξιοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα.

4. Εργαζόσασταν πολλά χρονιά σε Η.Π.Α. και Γαλλία και παρόλα αυτά, γυρίσατε στην Ελλάδα. Γιατί;

Δεν ήταν και πολλά τα χρόνια έξω καταρχήν! Γύρισα γιατί είμαι πολύ δεμένος συναισθηματικά με τους ανθρώπους και την χώρα και γιατί ήθελα και θέλω να συμβάλλω με τις δικές μου δυνάμεις να γίνει καλύτερη η Ελλάδα. Θεωρώ ότι έχει τεράστιες δυνατότητες ο λαός μας και η χώρα αρκεί να συννενοούμαστε καλύτερα μεταξύ μας, να μάθουμε να συνεργαζόμαστε πιο αποτελεσματικά δουλεύοντας σε ένα Σχέδιο, μακροπρόθεσμα, με όραμα βάζοντας την άκρη ιδιοτέλειες. Αυτό έμαθα στο εξωτερικό. Με το πρόγραμμα Young Business Talents και Business Talents αισθάνομαι ότι κάνω κάτι ουσιαστικό για τη νέα γενιά και αυτό είναι πολύ μεγάλο κίνητρο.

5. Τι συμβουλεύετε τους νέους να κάνουν σήμερα; Να μείνουν και να παλέψουν ή να φύγουν απολαμβάνοντας το εργασιακό περιβάλλον που αξίζει στις δυνατότητές τους;

Είναι δύσκολο να βάζουμε διλήμματα, δεν είναι μαύρα-άσπρα τα πράγματα. Ευκαιρίες υπάρχουν πολλές στην Ελλάδα όπως υπάρχουν και έξω. Η νέα γενιά το ξέρει και το παλεύει. Η διαφορά είναι ότι εδώ πολλές μπορεί να πάνε χαμένες γιατί όπως είπαμε πριν δεν υπάρχουν οι υποδομές ή/και η χρηματοδότηση να τις καλλιεργήσουν. Θεωρώ ότι πρέπει να παλέψουμε -η δική μας γενιά πρώτα- για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να μείνει η νέα γενιά για να το παλέψει κι αυτή χωρίς να απογοητεύεται. Από την αλλη σαφώς πρέπει να πάνε και έξω οι νέοι για να πάρουν εμπειρίες και να κάνουν διασυνδέσεις. Κάποιοι δεν θα γυρίσουν, είναι φυσιολογικό, οι περισσότεροι όμως πιστεύω πως θα επιστρέψουν, είναι μεγάλος ‘μαγνήτης’ η Ελλάδα!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
FT
1 - 1
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
FT
1 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
ΤΕΛ
66 - 104
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
ΤΕΛ
77 - 62
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;