Καμήλες στη Βίβλο; «Oops, sorry» λένε οι επιστήμονες…

Από neolaia.gr Team 13 Φεβρουαρίου 2014

camel

Η Βίβλος είναι γεμάτη με περιγραφές από καμήλες. Μόνο που οι συγγραφείς τους δεν γνώριζαν μια λεπτομέρεια.

Όπως υποστηρίζουν ισραηλινοί επιστήμονες, τα συγκεκριμένα ζώα εμφανίστηκαν πολύ αργότερα από το πρώτο μισό της δεύτερης χιλιετίας π.Χ., εποχή κατά την οποία εξιστορούνται οι ζωές ιουδαίων πατριαρχών όπως του Αβραάμ, του Ιακώβ και του Ιωσήφ.

Δύο αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, ο Ερεζ Μπεν Γιοσέφ και η Λιντάρ Σαπίρ Χεν, επιχείρησαν να διαπιστώσουν πότε εμφανίστηκαν οι πρώτες εξημερωμένες καμήλες στο Ισραήλ. Για τον σκοπό αυτό μελέτησαν σημαντικό όγκο απολιθωμένων οστών και αξιοποιώντας τις δυνατότητες της μεθόδου χρονολόγησης με ραδιενεργό άνθρακα 14 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πρώτες εξημερωμένες καμήλες εμφανίστηκαν στο Ισραήλ τα τελευταία 30 χρόνια του 10ου αιώνα π.Χ.

Πρόκειται με άλλα λόγια για μια εποχή κατά πολύ μεταγενέστερη από εκείνη των πατριαρχών της Βίβλου και του βασιλείου του Δαβίδ. Οι δυο αρχαιολόγοι εξέτασαν και οστά από καμήλες τα οποία αποδείχτηκε πως προέρχονταν από παλιότερες εποχές, όμως δεν επρόκειτο για εξημερωμένες καμήλες.
Ηταν ζώα που οι γηγενείς κυνηγούσαν για να τραφούν με το κρέας τους και όχι για να τα εξημερώσουν ώστε να μετακινούνται με αυτά ή να τα χρησιμοποιούν για τη μεταφορά φορτίων. Αυτή η τελευταία περίπτωση είναι και ένας καθοριστικός παράγοντας που υποδεικνύει ποια είδη οστών ανήκουν σε εξημερωμένες καμήλες.

Οι ισραηλινοί ειδικοί, μελετώντας τις αλλοιώσεις στα οστά των ζώων που προκαλούνταν από τα μεγάλα φορτία που κουβαλούσαν, ήταν σε θέση να προσδιορίσουν ποιες καμήλες ήταν εξημερωμένες και ποια εποχή στο αρχέγονο παρελθόν έγινε σταδιακά αυτή η εξημέρωση.

Οι δύο ειδικοί, οι οποίοι δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στην επιθεώρηση «Τελ Αβίβ», υποστηρίζουν ότι οι εξημερωμένες καμήλες προήλθαν στην ευρύτερη περιοχή του Ισραήλ κατά πάσα πιθανότητα από την Αραβική Χερσόνησο, που συνορεύει με την κοιλάδα Αραβά.

Κατά την άποψή τους, οι Αιγύπτιοι εκμεταλλεύονταν ορυχεία χαλκού στην περιοχή και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ήταν αυτοί που χρησιμοποιούσαν εξημερωμένες καμήλες και τις εισήγαγαν στην περιοχή μεταφέροντας προϊόντα από τις εξορύξεις.

Πηγή: ΤαΝεα

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ