Συνέντευξη | Ο Γεράσιμος Γεωργάτος απαντά στο neolaia.gr!

γεωργάτος γεράσιμος

Το θέμα είναι η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, κι όχι η απαγόρευση των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Εξετάζοντας τη διαγραφόμενη πορεία της Δημοκρατικής Αριστεράς μετά το 2ο Συνέδριό της και στο πλαίσιο της κάλυψης των απόψεων εκπροσώπων όλων των τάσεων όπως αποτυπωθήκαν στις ολοκληρωθείσες στα μέσα Δεκεμβρίου εργασίες του, απευθυνθήκαμε στον εκ νέου εκλεγέντα στην Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ Γεράσιμο Γεωργάτο και φίλα προσκείμενο στην «κίνηση των 58» για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς Γεράσιμο Γεωργάτο. Ζητήσαμε την άποψή του τόσο για την εξέλιξη των πραγμάτων στον ευρύτερο ιδεολογικοπολιτικό του χώρο και την πολιτική ζωή της χώρας όσο και για τα θέματα παιδείας που ταλανίζουν τον πανεπιστημιακό χώρο, τη εξοντωτική νεανική ανεργία και την αντιμετώπιση του νεοφασισμού.

Ο κ. Γεωργάτος διατύπωσε και μετασυνεδριακά τη σταθερή διαφωνία του με την απουσία κεντρικής συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στις διεργασίες για τον τρίτο πόλο ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς, ενώ στα θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στάθηκε στην αναγκαιότητα αναβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου, τονίζοντας ότι στη σύγχρονη εποχή δεν μπορεί να απαγορεύεται η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, θεωρώντας επωφελή για τη νεολαία και τη χώρα έναν υγιή ανταγωνισμό μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων. Διαβάστε αναλυτικότερα τις απόψεις του Γεράσιμου Γεωργάτου μέσα από τις ερωτήσεις που του υπέβαλλε η “N”:

Ως στέλεχος της ΔΗΜΑΡ και μέλος της γνωστής κι ως «κίνησης των 58» για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς πώς βλέπετε την επόμενη ημέρα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Αριστεράς για το κόμμα σας, αλλά και συνολικά για τον δημοκρατικό-προοδευτικό χώρο, με ορίζοντα τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου και, ιδίως, τις ευρωεκλογές 2014;

Στο πρόσφατο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ καταγράφηκε με σαφήνεια ένα πολιτικό ρεύμα ιδεών που αντιλαμβάνεται πως η ευθύνη για τη χώρα μεταφράζεται στην πράξη με την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του ευρύτερου σιοσιαλδημοκρατικού χώρου, του χώρου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που παραμένει κοινωνικά ανέστιος και πολιτικά κατακερματισμένος. Γι` αυτό προσυπογράφει την προσπάθεια της «πρωτοβουλίας των 58» και θα συνεχίσει ως ρεύμα εντός ΔΗΜΑΡ να επιχειρεί να πείσει το κόμμα μας να προσέλθει στον διάλογο για τη δημιουργία ενός πολυκεντρικού ομοσπονδιακού πολιτικού φορέα, με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων του χώρου, πραγματικά χωρίς παραγοντισμούς, ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς. Δυστυχώς, η πλειοψηφία του συνεδρίου, με την απόφασή της για καμιά συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, εγκλωβίζει για την ώρα τη ΔΗΜΑΡ σε μια άκαμπτη στάση, τη στιγμή που το πολιτικό σκηνικό παραμένει εξαιρετικά ρευστό και καμιά εξέλιξη δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποκλείεται. Γι` αυτό θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Η τακτική «ο καθένας με τον πόλο του» είναι κοντόφθαλμη, έχει περιορισμένη δυναμική και εξ αντικειμένου ωφελεί τους εταίρους της πόλωσης, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ αφήνοντας χωρίς ανάχωμα και τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.

Είναι εφικτό να προσπελαστεί το «πρόβλημα» παρουσίας Βενιζέλου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όπως θέτουν αρκετοί στους κόλπους της ανανεωτικής αριστεράς και ευρύτερα, για να βρεθεί ο επιζητούμενος κοινός τόπος δημιουργίας συνεκτικού «τρίτου πόλου»;  Κι επιπρόσθετα, εκτιμάτε ότι με την επικρατούσα κατάσταση στην κοινωνία και το εσωτερικό της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος των απαιτούμενων διεργασιών ή οι εμφανιζόμενες «αρρυθμίες» της κυβέρνησης Σαμαρά θα οδηγήσουν σε εθνικές εκλογές νωρίτερα από τις ευρωεκλογές;

Η εμμονή στην προσωποποίηση και παρουσία του Βενιζέλου είναι λανθασμένη. Το πρόβλημα με το ΠΑΣΟΚ είναι ο βίος και η πολιτεία του στα χρόνια που κυβέρνησε τη χώρα. Ωστόσο, ήταν και παραμένει ο κύριος εκφραστής της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας και όποιος το αρνείται κάνει ένα σοβαρό ιστορικό και πολιτικό λάθος. Για να μην πάρει η ανασυγκρότηση του χώρου το χαρακτήρα «ΠΑΣΟΚ και συνεργαζόμενοι», αυτό μόνο η παρουσία της ΔΗΜΑΡ μπορεί να το εξασφαλίσει. Και γι` αυτό είναι μεγάλη η ευθύνη της. Αν στη μεγάλη συγκέντρωση των 58, στο θέατρο Ακροπόλ, ήταν και η ΔΗΜΑΡ παρούσα, θα είχε αλλάξει ήδη το πολιτικό σκηνικό. Ούτε το ΠΑΣΟΚ μόνο του ούτε η ΔΗΜΑΡ μόνη της μπορούν να εξασφαλίσουν τη δυναμική για την ανασυγκρότηση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου. Οι μοναχικές κινήσεις, είναι κινήσεις κομματικής επιβίωσης και όχι εθνικής ευθύνης. Κατά τα άλλα, παρά τις εξόφθαλμες κυβερνητικές αρρυθμίες και την επισφαλή κυβερνητική πλειοψηφία, εκτιμώ ότι κατά το τρέχον πρώτο εξάμηνο του 2014, όπου η Ελλάδα θα έχει την προεδρία της Ε.Ε, το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών είναι εξαιρετικά μειωμένης πιθανότητας.

Ποιες οι ευθύνες της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και των πανεπιστημιακών για την απώλεια του εξαμήνου όπου αποφασιστεί οριστικά έτσι και ποια η γνώμη σας για τη σύνδεση της επικρατούσας νοσηρής κατάστασης με την ανάδυση του ζητήματος ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων το οποίο θέτουν εκ νέου ορισμένοι;

Τόσο η συνδικαλιστική όσο και η πολιτική ηγεσία στο χώρο της Παιδείας φέρουν βαρύτατες ευθύνες για την απώλεια του εξαμήνου. Πίσω από την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου συχνά καλύπτεται η υπεράσπιση συντεχνιακών συμφερόντων και η γενική αντιμνημονιακή ρητορική δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα. Καμιά πλευρά δεν επέδειξε την απαιτούμενη πολιτική ωριμότητα για δημιουργικό διάλογο και εξεύρεση λύσης. Και φυσικά από αυτή την κατάσταση επιβαρύνονται περισσότερο οι φοιτητές που προέρχονται από τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα και οι συνεπείς σπουδαστές που αποτελούν τη σιωπηλή πλειοψηφία, αλλά δυστυχώς δεν έχουν τη φωνή που διαθέτουν οι οργανωμένες μειοψηφίες.

Σε μια ανοιχτή οικονομία και κοινωνία δεν μπορεί να απαγορεύεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Το θέμα είναι η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, ώστε να μην φοβάται τον ανταγωνισμό και οι ρυθμίσεις, οι προδιαγραφές και οι όροι που θα θέσει η πολιτεία για την παροχή ποιοτικών ιδιωτικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Κοινώς, και αυτό απαιτεί ένα εύρυθμο και αποτελεσματικό κράτος με ισχυρές ελεγκτικές και ρυθμιστικές αρχές.

Πώς αντιλαμβάνεται η ΔΗΜΑΡ την ανάσχεση της (νέο)φασιστικής ιδεολογίας που παρουσιάζεται ανθεκτική παρά τις σφοδρές επικρίσεις των πολιτικών και κοινωνικών  φορέων και πολιτών του δημοκρατικού τόξου;

Ένα μικρό ποσοστό, ένας σκληρός πυρήνας με φασίζοντα και νεοναζιστικό προσανατολισμό υπήρχε πάντα στην ελληνική κοινωνία. Τα υψηλά ποσοστά όμως που καταγράφει η Χ.Α οφείλονται στο γεγονός ότι παρουσιάζεται ως η συνεπής αντισυστημική δύναμη απέναντι σε ένα δυστυχώς απαξιωμένο πολιτικό σύστημα. Και αυτό παρασύρει στον επικίνδυνο δρόμο του νεοναζισμού ακόμα και καλοπροαίρετους ή αφελείς πολίτες. Η λιτότητα και η ανέχεια την ευνοούν. Πέρα από την αναστροφή της κρίσης και τα μέτρα άμεσης ουσιαστικής προστασίας για τους πιο αδύναμους, χρειάζεται καθημερινή ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση απέναντι στους φορείς της ιδεολογίας και της πολιτικής του φασισμού, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και, σε βάθος χρόνου, συστηματική πρέπει να είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών στα σχολεία για την προστασία της δημοκρατίας και την απόρριψη της εγκληματικής ρατσιστικής νεοφασιστικής ιδεολογίας.

Η ανεργία μεταξύ των νέων καταγράφεται στο εξουθενωτικό ποσοστό του 60% και πλέον. Πρόκειται για τους νέους που επισήμως αδυνατούν να βρουν δουλειά, κάτι που αποτελεί, πέρα από το πρόβλημα των ιδίων σε προσωπικό επίπεδο και, «βόμβα» στα θεμέλια της κοινωνίας συνολικά. Τι θα μπορούσε να αντιστρέψει, έστω, σταδιακά την  απελπιστική αυτή κατάσταση;

Υψηλή ανεργία σημαίνει επικίνδυνο προσωπικό και συλλογικό αδιέξοδο. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Χαρακτηριστικό της αμηχανίας που υπάρχει για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού σε τηλεοπτική εκπομπή ότι τον επόμενο χρόνο όλη η χώρα θα διαθέτει free wi fi. Δεν το υποτιμώ και μακάρι να γίνει, αλλά ελάχιστη σχέση έχει με το θέμα. Η ανάκαμψη της χώρας μας θα είναι βραδεία και επίπονη. Για να μειωθεί αισθητά η ανεργία απαιτούνται ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 4% και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται προς το παρόν στον ορίζοντα. Με αυτά τα δεδομένα και χωρίς ακόμα να έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης, η αισιοδοξία μου είναι εντελώς συγκρατημένη.

Δείτε επίσης:

Συνέντευξη | Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης απαντά στο neolaia.gr

Συνέντευξη | Ο Γ. Πανούσης αποκλειστικά στο neolaia!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;