Μπάρμπι εργάτρια καταγγέλει τις συνθήκες εργασίας στην Κίνα

Μπορεί να έχουμε συνηθίσει τη Μπάρμπι στο ρόλο μιας κούκλας που ασχολείται μόνο με τη μόδα και τον Κεν, αλλά αυτήν τη φορά έχουμε να κάνουμε με τη Μπάρμπι ακτιβίστρια!

Πιο συγκεκριμένα, μέσα σε ένα ροζ κουτί ύψους 2 μέτρων, στεκόταν μια «Μπάρμπι εργάτρια», η οποία στήθηκε δίπλα στις βιτρίνες φωταγωγημένου εμπορικού δρόμου στο Παρίσι, που ήδη ζει στους ρυθμούς των Χριστουγέννων.

Μάλιστα, η γνωστή κούκλα είχε το στόμα καλυμμένο με ταινία και τα χέρια αλυσοδεμένα, ενώ ήταν ντυμένη με την μπλε φόρμα των εργατών.

Ο λόγος;;; Έτσι επέλεξαν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Peuples Solidaires και η αμερικανική China Labor Watch (CLW) να καταγγείλουν τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια της Κίνας για λογαριασμό της γνωστής Αμερικανικής εταιρείας παιγνιδιών, Mattel, ενώ η φίρμα «Mattee», παραπέμποντας στη γνωστή εταιρεία, αναγραφόταν πάνω στο τεράστιο κουτί, στο οποίο υπήρχαν και αυτοκόλλητα που «εκθείαζαν» τα πλεονεκτήματα της Μπάρμπι, όπως: «μισθός φτώχειας», «υψηλή αποδοτικότητα», «λειτουργία χωρίς κοινωνική προστασία».

«Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε και να ασκήσουμε πιέσεις στη Mattel», εξήγησε στο Γαλλικό πρακτορείο ο Μπενζαμίν Λεμέσλ της Peuples Solidaires. Η «Μπάρμπι εργάτρια» αντιπροσωπεύει «την απουσία στοιχειωδών δικαιωμάτων» των Κινέζων εργατών σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας. «Οι εργάτες στην Κίνα δεν έχουν συνδικαλιστικούς εκπροσώπους, δεν έχουν κανέναν στον οποίο μπορούν να εκφράζουν τα παράπονά τους. Οι συμβάσεις που υπογράφουν είναι πολύ συχνά ένα άγραφο χαρτί», είπε ο Κέβιν Σλέιτον, υπεύθυνος της CLW.

Τέλος, σε έκθεσή της που δημοσιοποίησε τον Οκτώβριο η CLW, αποτυπώνονται πολλαπλές παραβιάσεις του εργατικού δικαίου σε ό,τι αφορά το σεβασμό των ωραρίων εργασίας και των αμοιβών, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Peuples Solidaires, 152 κούκλες Μπάρμπι πωλούνται κάθε λεπτό στον κόσμο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;