Τα πιο περίεργα χριστουγεννιάτικα έθιμα!

# Christmas-Lights

Η διαφορετικότητα των λαών μέσα από μία γιορτή.

Αν και τα Χριστούγεννα γιορτάζονται σε όλα τα μέρη του κόσμου την ίδια χρονική στιγμή, και έχουν κοινή αναφορά, τα σχετικά με τη γιορτή έθιμα διαφέρουν από τόπο σε τόπο, με περίεργες συνήθειες να πλαισιώνουν τις όμορφες αυτές μέρες, και να δίνουν μια ξεχωριστή και πρωτότυπη ερμηνεία για την πιο λαμπρή ημέρα του κόσμου. Παρακάτω θα παραθέσουμε μία σειρά αλλόκοτων εθίμων από διάφορες περιοχές της υφηλίου, που παρεκκλίνουν από τα συνηθισμένα και χρωματίζουν με ποικίλους συνδυασμούς τις χριστουγεννιάτικες μέρες.

1. Ιταλία

# la befana

Παρά το γεγονός ότι στις περισσότερες χώρες του κόσμου ο Άγιος Βασίλης είναι αυτός που φέρνει τα δώρα στα παιδιά, στην Ιταλία τα δώρα φέρνει μια ευγενική, αν και άσχημη, μάγισσα που ονομάζεται “La Befana”. Σύμφωνα με την παράδοση, η μάγισσα δεν κατάφερε να δει τον Χριστό να γεννιέται, όταν τη φώναξαν οι τρεις μάγοι, επειδή ήταν απασχολημένη. Γι’ αυτόν τον λόγο η La Befana εμφανίζεται μερικές ημέρες μετά τα Χριστούγεννα και αφήνει δώρα σε κάθε σπίτι, σε περίπτωση που το Άγιο βρέφος βρίσκεται εκεί.

2. Καταλονία

# el caganer

Οι Καταλανοί έχουν μια πολύ ιδιαίτερη παράδοση για να ευχηθούν τους συνανθρώπους τους να έχουν ευμάρεια .Μέσα στα διάφορα “κλασικά” χριστουγεννιάτικα στολίδια που υπάρχουν, ξεχωρίζει μια φιγούρα, αυτή του “El Caganer”. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των παλαιών ο “Caganer” κάνει το έδαφος πιο εύφορο και υπόσχεται μια καλή χρονιά με καλές σοδειές και ευημερία. Το αγαλματάκι του “Caganer” μπορεί να αναπαριστά έναν μοναχό, έναν βοσκό ή ένα οποιοδήποτε άλλο δημοφιλές πρόσωπο (αθλητή, πολιτικό, τραγουδιστή κ.ά.), αρκεί να φοράει το χαρακτηριστικό κόκκινο καπελάκι και να στέκεται πάνω από ένα σωρό σκ…!

3. Ολλανδία

# zwarte piet

Ένα αποικιοκρατικό έθιμο που ζωντανεύει κάθε Χριστούγεννα στην Ολλανδία, θέλει τον Άγιο Βασίλη να μη μοιράζει μόνος του τα δώρα, αλλά να έχει στο πλευρό του τον Zwarte Piet (Μαύρο Πιτ ), ο οποίος ως “σκλάβος βοηθός” επιβλέπει την όλη διαδικασία. Μάλιστα, στα μικρά παιδιά λένε ότι αν δεν είναι φρόνιμα, ο Μαύρος Πιτ θα έρθει και θα τα πάρει, και βάζοντάς τα μέσα στο σάκο του, θα τα πάει στην Ισπανία, όπου και ο Ολλανδός Άγιος Βασίλης παραδοσιακά ζει.

4. Νορβηγία

# norway

Σύμφωνα με έναν παλιό νορβηγικό μύθο ,την παραμονή των Χριστουγέννων μάγισσες και κακά πνεύματα κάνουν την εμφάνισή τους, για να κλέψουν σκούπες από τα σπίτια και να κάνουν βόλτες, έχοντας ως απώτερο στόχο την πρόκληση αναστάτωσης. Έτσι, οι νοικοκυρές κρύβουν όλες τις σκούπες τους πριν τον βραδινό ύπνο, για να μην τις δει κάποιο από τα πνεύματα ή από τις γριές μάγισσες και μπει στο σπίτι για να τις πάρει! Και για μεγαλύτερη σιγουριά , ο πιο γενναίος άνδρας της οικογένειας βγαίνει έξω και ρίχνει έναν πυροβολισμό για να διώξει τα πνεύματα…

5. Ουκρανία

# ukraine_ x-mas decoration

Στην Ουκρανία τα χριστουγεννιάτικα στολίδια διαφέρουν από τα συνηθισμένα. Οι κάτοικοι της χώρας στολίζουν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα τους με χρυσούς και ασημένιους ιστούς αράχνης, απομεινάρι μιας παράδοσης ,που ήθελε μια φτωχή γυναίκα να μην έχει την οικονομική δυνατότητα να στολίσει το σπίτι της, κάτι το οποίο και ανέλαβαν οι αράχνες την ώρα που κοιμόταν. Ύφαναν λοιπόν χρυσά και ασημένια στολίδια για να διακοσμήσουν το δέντρο και της έφεραν πολλά πλούτη.

6. Αυστρία

# krampus-Austria..

Πηγαίνοντας στην Αυστρία συναντούμε ένα όχι και τόσο γλυκό έθιμο. Ο Krampus, ένας μοχθηρός συνέταιρος του Άγιου Βασίλη, απειλεί και τιμωρεί τα παιδιά που δεν ήταν φρόνιμα κατά τη διάρκεια της χρονιάς, για να παραδειγματιστούν. Συχνά μάλιστα απεικονίζεται να μεταφέρει τα άτακτα παιδιά με το καλάθι του μακριά, κατευθυνόμενος προς την κόλαση. Αυτό το μακάβριο χριστουγεννιάτικο έθιμο ,λαμβάνει χώρα κάθε χρονιά στην αυστριακή επικράτεια, με ανθρώπους να μεταμφιέζονται σε Krampus και να τρομοκρατούν τα ζωηρά παιδιά.

7. Βενεζουέλα

(1)BRITAIN-LONDON-CHRISTMAS-SANTA SKATE

Εννέα μέρες πριν τα Χριστούγεννα οι κάτοικοι της Βενεζουέλας συμμετέχουν σε μία μαζική πορεία με…πατίνια! Κροτίδες ξυπνούν τους κατοίκους του Καράκας, οι οποίοι στη συνέχεια, αφού φορέσουν τα πατίνια τους , ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης. Η κυκλοφορία των τροχοφόρων διακόπτεται από τις πρώτες πρωινές ώρες και οι άνθρωποι πηγαίνουν στην εκκλησία με τα πατίνια τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;