Ολλανδία | Προβλήματα με το design του νέου νόμισματος

coins2

Στην Ολλανδία προέκυψε μείζον ζήτημα, αμέσως μετά από τη δημοσίευση των νέων νομισμάτων της χώρας, που πρόκειται να κυκλοφορήσουν το 2014.

Πιο συγκεκριμένα, τα νέα νομίσματα θα φέρουν την κεφαλή του νέου μονάρχη, Willem-Alexander, έπειτα από την αποχώρηση από το θρόνο της μητέρας του, Βεατρίκης, εφόσον κάθε χώρα της Ευρωζώνης είναι ελεύθερη να επιλέξει το σχέδιο που κοσμεί την μια όψη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Έτσι, το σχεδιασμό του νέου νομίσματος ανέλαβε ο παγκοσμίου φήμης Ολλανδός φωτογράφος Erwin Olaf και σε αυτό το σημείο προέκυψαν τα πρώτα προβλήματα.

Οι Ολλανδοί, οι οποίοι έχουν ιδιαίτερη γνώση και ευαισθησία στα θέματα design, άρχισαν να εκφράζουν αντιρρήσεις για το σχεδιασμό του νέου νομίσματος από τον Erwin Olaf, διότι ο ίδιος μπορεί πολύ καλά να γνωρίζει τα θέματα της εικόνας, ελάχιστα όμως γνωρίζει από θέματα τυπογραφίας, για παράδειγμα.

Μάλιστα, το νέο ολλανδικό νόμισμα φέρει την επιλογή της γραμματοσειράς Days, η οποία σχεδιάσθηκε το 2008 από τους Ivan Gladkikh και Alexandr Kalachëv κάτω από την καθοδήγηση του Alexey Maslov και πρόκειται για γραμματοσειρά η οποία είναι διαθέσιμη δωρεάν, από τα Google Web Fonts.

Τα προβλήματα, λοιπόν, τα οποία προκύπτουν είναι τα εξής:
1. Από αισθητικής πλευράς: πώς σχετίζεται το ρετρό-φουτουριστικό στυλ της εν λόγω γραμματοσειράς, με το θέμα ενός νομίσματος;
2. Από πολιτικής πλευράς: αφού υπάρχει η επίσημη, ειδικά σχεδιασμένη, γραμματοσειρά του ολλανδικού κράτους, γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε;
3. Από εθνικής πλευράς: γιατί δεν επελέγη μια γραμματοσειρά Ολλανδού σχεδιαστή;
4. Από πλευράς εντυπώσεων: τι “εικόνα” δημιουργεί ένα κράτος, που επιλέγει μια δωρεάν γραμματοσειρά για τα χρήματά του;

Εσάς πώς σας φαίνεται το νέο νόμισμα της Ολλανδίας;

coins3

coins1

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;