piza2810b

Καρπούς απέδωσαν επιτέλους οι εργασίες αποκατάστασης στον πύργο της Πίζας, αφού ο πύργος έχασε 2,5 εκατοστά από την κλίση που είχε το 2001.

Μάλιστα, οι εργασίες κράτησαν 11 χρόνια και ολοκληρώθηκαν εκείνη τη χρονιά, ενώ πριν τις εργασίες, ο πύργος με συνολικό ύψος 56 μέτρα, έπαιρνε κλίση όλο και περισσότερο.

Πιο συγκεκριμένα, επειδή η κλίση του αυτή αυξανόταν κατά ένα χιλιοστό το χρόνο, το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχει μεγάλη ανησυχία για πιθανή κατάρρευση του μνημείου, βάρους 14.500 τόνων.

Έτσι, λοιπόν, αποφασίστηκε να κλείσει ο πύργος, όπως και έγινε, για δέκα συναπτά έτη και όλο αυτό το διάστημα γίνονταν εργασίες, όπως: ενισχύθηκαν τα θεμέλια, αντλήθηκε νερό από το υπέδαφος και τοποθετήθηκαν ατσάλινα καλώδια γύρω από το μνημείο.

Αν και οι εργασίες κόστισαν 25 εκατ. λίρες, τελικά υπήρξε αποτέλεσμα, αφού ο πύργος ίσιωσε κατά 38 εκατοστά, ενώ η νέα μελέτη του 2013 έδειξε πως μπορεί το κτίριο να είναι σταθερό, αλλά έχει εμφανίσει τάση να έρθει σε ορθή θέση.

Τέλος, οι μελετητές του πανεπιστημίου της Στουτγάρδης επιβεβαιώνουν πως ο πύργος θα συνεχίσει να “ισιώνει” για μερικά ακόμη χιλιοστά και θα σταθεροποιηθεί, αλλά ακόμα και στο μέλλον, υπάρχει η πιθανότητα να ξεκινήσει να γέρνει πάλι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;