Ημέρα της σοκολάτας | Γιορτάζουμε με σοκολατένια φιλιά

bacialassio_450ingr

Σήμερα γιορτάζουμε την αγαπημένη μας λιχουδιά που μας έρχεται από την Αμερική και προφανώς είναι η χαρά των chocaholics!

Για να συνδυάσουμε, λοιπόν, καλύτερα τον έρωτα και τη σοκολάτα, βρήκαμε μια συνταγή για… σοκολατένια φιλιά!

Τα “Baci di Alassio” ή αλλιώς “Φιλιά του Αλάσιο” είναι γλυκάκια με γέμιση σοκολάτας, πολύ εύκολα στην ετοιμασία τους αλλά με ξεχωριστή γεύση. Που μπορεί να την κάνει κανείς ακόμη πιο ξεχωριστή, προσθέτοντας και λίγο λικέρ.

Τα υλικά μας:

Για τα baci:
500 γρ. φουντούκια (εάν βρείτε αλεσμένα ακόμη καλύτερα)
40 γρ. κακάο σε σκόνη
30 γρ. μέλι
3 ασπράδια αυγού
250 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

Για την ganache:
150 γρ. κουβερτούρα
100 ml κρέμα γάλακτος

Ξεκινάμε;

Απλώνουμε τα φουντούκια (ή τα θρύμματα φουντουκιών, ανάλογα) σε ένα χαμηλό ταψί φούρνου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε τα φουντούκια, για περίπου 6-7 λεπτά (ίσως και λίγο παραπάνω), για να αποβάλουν το λάδι τους. Εάν χρησιμοποιηθεί θρυμματισμένο φουντούκι, η διαδικασία είναι ταχύτερη και πιο αποτελεσματική.

Στη συνέχεια, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε στο μίξερ (στον παντοκόφτη) μαζί με τη ζάχαρη και το κακάο. Δουλεύουμε το μηχάνημα έως ότου πάρουμε μία όσο πιο λεπτόκοκκη σκόνη γίνεται. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών με πολύ λίγο αλάτι, μέχρι να γίνουν σφικτή και σταθερή μαρέγκα.

Μετά, μεταφέρουμε το “φουντουκάλευρο” αυτό σε ένα μπολ και του προσθέτουμε και την μαρέγκα, όχι όλη μαζί αλλά σε 2 – 3 δόσεις, ανακατεύοντας ενδιάμεσα, με αργές και απαλές κινήσεις (για να μη χάσουμε ον αέρα που έχει φυλακισθεί μέσα στις φυσαλίδες της μαρέγκας) με μία σπάτουλα. Το μείγμα μας αρχίζει να γίνεται ομοιογενές.

Τελευταίο προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε ξανά (και πάλι προσεκτικά). Τώρα το μείγμα αρχίζει να αποκτά συνεκτικότητα, να γίνεται σαν μια “τραχιά” ζύμη.

Παίρνουμε ένα χωνί (ή ένα έμβολο) ζαχαροπλαστικής, του βάζουμε στο στόμιο το εξάρτημα με το σχέδιο-αστέρι, χύνουμε λίγο από το μείγμα κάθε φορά και σχηματίζουμε στοίβες-γλυκάκια πάνω σε ένα χαμηλό ταψί φούρνου, που το έχουμε καλύψει με μία λαδόκολλα.

Με τις ποσότητες που αναφέρονται υπολογίστε ότι θα φτιάχνονται 40 – 44 φουντουκο-στοίβες αυτού του μεγέθους, για να πάρουμε, τελικά 20 με 22 έτοιμα γλυκάκια.

Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, και ψήνουμε για 12 λεπτά. Ετοιμάζουμε την κτυπημένη ganache. Σπάμε την κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια. Τα ρίχνουμε σε ένα μπολ όπου θα πρέπει να χωράει και η κρέμα γάλακτος την οποία θα κτυπήσουμε να σφίξει. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι, το ανεβάζουμε σε αναμένω μάτι και την φέρνουμε στα όρια του βρασμού. Μόλις εμφανισθεί η πρώτη αναταραχή στην επιφάνειά της, τα πρώτα ίχνη βρασμού, την αποσύρουμε.

Την αδειάζουμε στο μπολ με τα κομματάκια της κουβερτούρας και τα αφήνουμε να ξεκουρασθούν, χωρίς να ανακατέψουμε, για 5 με 10 λεπτά. Στη συνέχεια ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και την χτυπάμε καλά με ηλεκτρικό μίξερ για να σφίξει. Θα πρέπει όταν την βάλουμε πάνω στο κάθε γλυκάκι να στέκεται, να μη κυλάει και ”τρέχει” από τα πλάγια όπως γίνεται με την ganache για τις τούρτες. Θα πάρει τουλάχιστον ένα 10λεπτο (εξαρτάται από την ισχύ που έχει το μίξερ σας).

Αδειάζουμε την ganache και πάλι σε ένα (το ίδιο ή άλλο) χωνί (ή έμβολο) ζαχαροπλαστικής, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε μεταλλικό κουτάλι, με μία σπάτουλα σιλικόνης, για παράδειγμα. Αναποδογυρίζουμε τα ψημένα γλυκάκια και διαπιστώνουμε ότι η επιφάνειά τους που ήταν σε επαφή με την λαδόκολλα έχει παραμείνει επίπεδη. Κατάλληλη για στρώσιμο με την ganache.

Αδειάζουμε μία ικανοποιητική ποσότητα από την ganache του χωνιού πάνω σε ένα από τα «baci» μας και στη συνέχεια το κολλούμε με ένα δεύτερο. Αφήνουμε να ξεκουρασθούν και να κρυώσουν και να κολλήσουν (ακόμη και εντός ψυγείου, επιταγχύνεται η διαδικασία και σφίγγει καλύτερα η ganache).

Φυλάσσουμε τα “Baci di Alassio” εκτός ψυγείου, μέσα σε μεταλλικό κουτί και σε δροσερό και στεγνό μέρος. Πρέπει να φαγωθούν εντός 15-20 ημερών (ανάλογα με τις συνθήκες διατήρησης), αλλιώς σκληραίνουν.

Επίσης μπορείτε να προσθέσετε και λίγο λικέρ στα υλικά της, πριν από το χτύπημα της σοκολάτας με την κρέμα γάλακτος. Δίνει μία ιδιαίτερη και μεθυστική γεύση και άρωμα.

Τέλος, για να ξέρετε: τα “Baci di Alassio” δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά έναν αιώνα πριν (το 1919) σε μία μικρή πόλη στην περιφέρεια της Λιγουρίας (Liguria), στην ιταλική Riviera, κάπου ανάμεσα σε Γένοβα (Genova) και Σαν Ρέμο (San Remo), κάνοντάς την διάσημη για αυτά της τα μπισκότα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
08 Μαϊ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;