3ο πακέτο για την Ελλάδα παραδέχθηκε η Μέρκελ στο προεκλογικό ντιμπέιτ…

merkel

Καλή εμφάνιση από Στάιμπροκ που μίλησε για την αναγκαιότητα ενός «Σχεδίου Μάρσαλ Νο 2»!

Η ώρα του ενός και μοναδικού ντιμπέιτ ήταν χθες για τη Γερμανία ενόψει των ερχόμενων εθνικών εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου. Μέρκελ και Στάινμπρουκ διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους, με εκ των βασικών αιχμών της αντιπαράθεσής τους το ελληνικό ζήτημα της αδιέξοδης ύφεσης. Η Α. Μέρκελ αναγκάστηκε να αποδεχθεί δημοσίως την προοπτική ενός τρίτου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα μας, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορίσει το ύψος του και το ακριβές περιεχόμενό του σε μέτρα και πολιτικές, ενώ ο Πέερ Στάινμπρουκ κατήγγειλε ως χρεωκοπημένη την ασκούμενη ευρωπαϊκή-γερμανική πολιτική που επιτείνει τα προβλήματα της Ελλάδας, αντί να τα επιλύει, όπως θα συνέβαινε στην περίπτωση που δινόταν μια αναγκαία αναπτυξιακή διάσταση, όπως σημείωσε.

«Είναι σαφές ότι θα βοηθήσουμε. Το θέμα είναι όμως πώς βοηθάει κανείς. Βοηθάει με το να λυπάται για την δύσκολη κατάσταση; Ή βοηθάει με το να προτρέπει για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;», είπε η Άγκελα Μέρκελ, συμπληρώνοντας: «Δεν πρέπει να δείξουμε λάθος αλληλεγγύη, αλλά πρέπει να ακολουθήσουμε την αρχή “παροχές για αντιπαροχές, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα”». Από την πλευρά του, ο κ. Στάινμπρουκ που υπολείπεται σημαντικά σε δημοσκοπικό επίπεδο έναντι της κ. Μέρκελ, τόνισε ότι: «Η δήλωση ότι θα χρειαστεί τρίτο πακέτο αποτελεί ομολογία ότι η στρατηγική για την κρίση, που στηρίχθηκε ιδιαίτερα από Γερμανία, απέτυχε. Αυτό που λείπει είναι ένα πρόγραμμα ανοικοδόμησης, κίνητρα για ανάπτυξη και η αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων», δήλωσε ο κ. Στάινμπρουκ στο πλαίσιο της αποψινής προεκλογικής αντιπαράθεσης με την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η Ελλάδα θα πληρώσει ποτέ τα χρέη της, δήλωσε ότι το εύχεται, τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους Γερμανούς, αλλά σημείωσε: «Δεν πρέπει μόνο να κραδαίνουμε το ρόπαλο της εξυγίανσης. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα ώστε να αποκτήσουν και πάλι δύναμη τα φτερά της. Όχι μόνο προγράμματα εξυγίανσης. Και η Γερμανία βοηθήθηκε -θυμίζω το Σχέδιο Μάρσαλ- και οι εταίροι μας βοήθησαν και χάρηκαν για την γερμανική επανένωση, άρα, από ευρωπαϊκή πολιτική υπευθυνότητα, πρέπει να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες».

Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος υπενθύμισε ακόμα ότι είχε προβλέψει ήδη από το 2012 «ότι η σταθεροποίηση της Ευρωζώνης θα μας κοστίσει λεφτά» και χαρακτήρισε την Ευρωζώνη αναδιανεμητική ένωση, «από την στιγμή που αγοράσαμε το πρώτο ελληνικό ομόλογο», διαδικασία της οποίας το ακριβές κόστος «θα το ξέρουμε μόνο όταν λήξουν τα ομόλογα και δούμε την αξία τους», όπως χαρακτηριστικά είπε. Ο κ. Στάινμπρουκ, τέλος, ναφερόμενος γενικότερα στην κρίση του ευρώ, μίλησε για τραπεζική κρίση, ιδιαίτερα στην Κύπρο, στην Ιρλανδία και στην Ισπανία και τάχθηκε υπέρ του τραπεζικού ελέγχου και των εκκαθαρίσεων των τραπεζών σε βάρος των πιστωτών και όχι των φορολογούμενων.

Αυτό που αναμένεται πλέον με ενδιαφέρον είναι οι μετρήσεις της κοινής γνώμης για το ποιος κέρδισε δημοσκοπικούς «βαθμούς και εντυπώσεις», οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν λίαν συντόμως. Καλό πάντως θα ήταν η τελική ευθεία των εκλογών να σημάνει μια με οποιοδήποτε τρόπο αλλαγή της γερμανικής πολιτικής γενικότερα για τα ευρωπαϊκά ζητήματα κι ειδικότερα για τη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία και, κυρίως, κοινωνίας, πέραν των όσων αφορούν στα ενδογερμανικά ζητήματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;