2 χρόνια από το θάνατο του συμβόλου της ανανεωτικής αριστεράς Λ. Κύρκου

kyrkos

Δυο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο ενός μεγάλου της αριστεράς, του Λεωνίδα Κύρκου, το μνημόσυνο του οποίου τελέστηκε στις 6 μ.μ. στο 1ο νεκροταφείο Αθήνας. Πρόκειται για μία εκ των σημαντικότερων προσωπικοτήτων και οπωσδήποτε εκ των θεμελιωτών της ανανεωτικής αριστεράς. Από το ΚΚΕ Εσωτερικού μέχρι τη δημιουργία του ενιαίου αρχικά ΣΥΝ και την αμφιλεγόμενη στάση του στη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΝ που επέφερε την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου σε Ειδικό Δικαστήριο μέχρι τις διδακτικές παρεμβάσεις του μετά την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική τη δεκαετία του ’90, ο Λ. Κύρκος οπωσδήποτε έπαιξε κρίσιμο ρόλο στις εξελίξεις της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, έχοντας πάντα στραμμένη τη ρητορική του στη φιλοτέχνηση ενός παραγωγικού μοντέλου εξουσίας, βασισμένου στις αξίες και προτάσεις της ευρωπαϊκής σύγχρονης προοδευτικής αριστεράς.

Θυμίζουμε το αποχαιρετιστήριο γράμμα του προς τους συντρόφους του και συνολικά τη γενιά του και την ελληνική κοινωνία.

«Φεύγω.

Ζήσαμε – η γενιά μου – μια συναρπαστική περιπέτεια, γνώρισα από κοντά τη φτώχεια, τους κατατρεγμούς, τη φρίκη. Αλλά σε διαλείμματα και τη χαρά. Και έβαλα το λιθαράκι μου στον αγώνα για το φως, το δίκαιο και την ανθρωπιά.

Ένιωσα συντετριμμένος όταν έσβησε το κόκκινο αστέρι στην κορυφή του Κρεμλίνου βουτηγμένο στη βία, στο ψέμα και στη ντροπή. Άλλα πίστεψαν οι άνθρωποι, άλλα λάλησαν οι προφήτες. Όπως άλλος ήταν ο σοσιαλισμός για τον οποίο αγωνιστήκαμε και γι’ αυτόν τον σοσιαλισμό, με δημοκρατία, ελευθερία και σεβασμό στον κάθε άνθρωπο να συνεχίσετε τον αγώνα, γιατί δεν έχει άλλη λύση ο κόσμος.

Φεύγω, σας χαιρετώ όλους, και εσάς που πορευτήκαμε μαζί και εσάς τους άλλους της κάθε φορά αντίπερα όχθης, και έχω μόνο ένα να σας πω: σύγκρουση ιδεών, όχι βία και μισαλλοδοξία, δεν οδηγούν πουθενά,

γεια σας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

22-04-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ
01 Μαϊ. 2024
ΜΠΑ
21:30
-
Ρεάλ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;